Марко Ђурић и Никола Селаковић - 23.05.2010.

Са друге стране, оно што је потребно истаћи јесте да се излаз из кризе налази у продаји преосталих вредних економских ресурса Србије, као што су Телеком и Аеродром Београд. СНС се енергично противи продаји Аеродрома Београд као једног од ретких профитабилних и успешних предузећа у оквиру јавног сектора у Србији. Аеродром Београд, и поред вишегодишње, готово деценијске лоше управе  и недостатка инвестиција у његове кључне секторе бележи успешно пословање и годишње уплаћује десетине милиона евра у буџет Републике Србије који је све тањи. Сматрамо да би продаја аеродрома донела грађанима далеко више штете него користи, посебно имајући у виду компаративна искуства развијених земаља које су, у ретким случајевима и извршиле приватизацију аеродрома, веома брзо биле принуђене да аеродроме откупљују као витални национални ресурс, наравно по много вишим ценама.

Све су то индикатори политике која је банкротирана, не само у економском него и у социјалном смислу о чему ће нешто више рећи мој колега Никола Селаковић.

Никола Селаковић: Даме и господо новинари, СНС реагује на данашње заседање у Сава центру које је посвећено промоцији научне стратегије тј. стратегије развоја науке у Србији, а коју спроводи Влада, ова социјално неодговорна Влада Србије. Наиме, СНС тврди да се ради о невиђеном лицемерју актуелног режима које причом о обезбеђењу 20 милиона евра за повратак младих научника у Србију гледа грађане у очи и износи једну невиђену неистину. Да ли то прича она Влада у чијој земљи, да поновимо оно што смо већ рекли, а што нажалост није пренесено, 66% младих свршених студената итекако жели да је напусти, јер овде не види буквално никакву егзистенцијалну перспективу са оним за шта су се школовали?! Говорити о развоју, између осталог и нано технологија у Србији у којој је једна шестина становништва апсолутно сиромашна, шта представља друго него лицемерје. СНС констатује да се ради о једном у низу маркетиншких потеза актуелног режима који за циљ, као што видимо, из дана у дан све више и више има започињање једне темељне, опсежне и дуге предизборне кампање. Ако погледамо дешавања у вези са формирањем нових странака које чине људи који се већ налазе у актуелном режиму, ако погледамо активности највеће владајуће странке схватићемо о чему је реч. Дакле, реч је о једној великој и темељној предизборној кампањи која има за циљ да покуша да убеди грађане да је њима овде заиста добро, да се Србија креће добрим путем, а да је њима из дана у дан све горе и горе и да то можда представља неку фатаморгану коју може да идентификује само онај ко је у врху владајућег режима.

СНС још једном позива макар и мали део оних, ако таквих још има, а надамо се да има, људи који творе режим да се призову памети, да не иду Потемкиновим селима кроз Србију већ да прођу кроз Србију онакву каква јесте, ојађена после 20 година кризе, кризе која је дошла до свог врха, која тренутно кулминира, Владу која нам је слала и која нам још увек шаље поруке да је криза престала и да ће нам већ ове године бити боље, режим чији врховни представник је у стању да у размаку од 2 недеље изјави прво да криза у Србији неће проћи све до 2011. године, а онда после 2 недеље да каже како ће се у Србији већ крајем године живети боље и да ће грађани осетити престанак кризе и напредак којим Србија само што није кренула. Дакле, СНС позива на озбиљност, позива на државотворност и СНС позива оне којима су својевремено уста била пуна демократије да схвате да у Србији свакога дана демократије све мање и мање, у Србији у којој власт постаје све мање легитимна, почевши од Народне скупштине па све до врха власти.
Уколико имате неко питање спремни смо да одговоримо.

Новинар: Рекли сте да ћете наставити да обједињујете политичке странке које су опозиционе. Претходне недеље господин Николић је затражио састанак са господином Коштуницом због неспоразума, а он је рекао како нема времена. Какав је епилог тога и имате ли неке информације хоће ли до сусрета доћи ове седмице?
Марко Ђурић: СНС ће у наредном периоду остати апсолутно отворена за разговоре са свим политичким чиниоцима који су спремни да делују у правцу промена. По ономе што смо чули од представника ДСС-а у претходна 2-3 дана они јесу спремни да сарађују са странкама које се залажу за политичке промене у Србији тако да мислим да је сасвим за очекивати да у наредном периоду дође до интензивирања сарадње између наших странака по том питању.

Новинар: Конкретно, када је реч о састанку између господина Николића и Коштунице да ли ће до тога доћи?
Марко Ђурић: Мислим да то питање сада пре свега треба да буде упућено врху ДСС-а.