Миленко Џелетовић - 14.08.2010.

Српска напредна странка упозорила је још пре неколико месеци да  покушај Владе да само субвенционисаним кредитима реши проблем неликвидности неће уродити плодом, нажалост се обистинила. Влада осим поменутих кредита није спровела ниједну другу меру коју је економски тим СНС  предлагао и које су предузеле како земље у окружењу тако и најразвијеније земље ЕУ, како би поспешила измиривање уговорних обавеза. Ту пре свега мислимо на пооштравање финансијске дисциплине, прописивање обавезе за све кориснике буџетских средстава и јавна предузећа да обавезе према привреди измирују у року који није дужи од 60 дана, јер држава и предузећа у њеном власништву, као највећи  наручиоци роба и услуга, не смеју бити генератор неликвидности. Дакле, доношење законског максимирања наплате потраживања: у Хрватској је рецимо 45 дана, у Словенији 90 дана а препоруком   Европске комисије, Директива ИП/09/552, предложени рок 30 дана за плаћање  јавног сектора.

У законодавној сфери изменом легислативе  о регистрацији привредних субјеката, требало је увести обавезу да АПР пре регистрације проверава податке, како би се спречиле злоупотребе, гашење привредних субјеката и регистровања нових од стране истих лица у циљу избегавања обавеза.

Сматрамо да је неопходно учинити ефикаснијим рад трговинских судова судских органа у поступцима дужничко-поверилачких односа између привредних субјеката.