Миленко Џелетовић - 28.05.2010.

Ја ћу кратко да прокоментаришем  неке делове споразума Владе са ММФ-ом и у име СНС  ћу да поставим неколико питања.
Прво како је могуће обавезати се да се 6,5 милијарди  динара да социјално најугроженијим општинама и грађанима, а истовремено та средства се намеравају обезбедити из профита јавних предузећа. Понављам, јавних предузећа, највећих губиташа у Србији.
Сматрамо заиста крајње неодговорним и чињеницу да се обећало усвајање Закона о пензијама што је по речима господина Јегера шефа мисије ММФ-а у Србији услов за прихватање аранжмана, јер су се десиле невероватне ствари. Наиме, у истом споразуму са ММФ-ом стоји да ће се усвојити Закон о пензијама, односно да ће се наћи до краја јуна у скупштинској процедури, а Закон о фискалној одговорности је скинут са дневног реда тим истим споразумом и пребачен је на усвајање за септембар. Не заборавите, Законом о фискалној одговорности је било предвиђено усклађивање плата у наредних пет година и просто је немогуће усвојити Закон о пензијама оваквим какав је пројектован са ММФ-ом, а да се не измени Закон о фискалној одговорности.
Такође, јако је битно питање зашто узимамо, ако већ имамо стабилан финансијски систем, ако већ имамо стабилне девизне резерве, зашто нам је неопходно поново 380 милиона новог дуга на који ћемо, наравно, плаћати камату и на који ће сигурно враћати та средства неко после њих.

Такође, ја вас подсећам да је Економски тим приликом прошлог трећег аранжмана са ММФ-ом упозоравао да отпуштање службеника и чиновника из Владе и министарстава неће донети неку велику уштеду у буџету када смо на пример оних 14.000 најављиваних, видели сте и сами да нисмо испоштовали тај рок, опет нас је ММФ условио отпуштањем додатних 8.500 људи. И сама министарка Драгутиновић је јуче признала да је био донешен закон преко ноћи и списак људи који ће се отпуштати који је заиста прављен преко ноћи. Подсетићу вас да су се на том списку нашле и труднице и породиље, труднице у деветом месецу трудноће, само је требала цифра да се ММФ-у замажу очи док не оде. Кад оде они ће наставити по старом и наравно без икаквог плана и ни за те труднице, ни за те породиље, ни  за социјално  најугроженије категорије, без иакаве стратегије шта ћемо са 8.500 хиљада новоотпуштених људи без којих  очигледно нема  ни аранжмана са ММФ-ом. У синоћном Дневнику министарка Драгутиновић је дала једну заиста занимљиву изјаву, на питање новинара шта значе тих 5000 динара које ће се поделити не зна се ни коме још увек, да ли свим категоријама пензионера, да ли социјално најугроженијим, да ли свим запосленим у ЈП или само онима са најнижим примањима, ништа се у овој држави не зна, не дуже од 24 сата, на питање шта значи тих 5000 динара она је рекла да то није ни плата, ни регрес ни топли оброк, имала је храбрости то да каже, али очигледно нема храбрости да каже да је то социјална помоћ.

Дошли смо у фазу да са ММФ-ом закључујемо аранжмане о отварању нових народних кухиња, о подели социјалне помоћи, о затварању радним места, о нечему што не може никако да буде спојиво са оптимизмом који шири министар Динкић и који смо ми аргументовали. Сећате се, на свим овим конфернцијама и прошле недеље смо демантовали да нема ни речи о расту БДП и о економском бољитку. Подсетићу вас, јуче је шеф мисије ММФ-а господин Јегер рекао следеће: Србија не бележи видљив индустријски опоравак, Србију чекају две тешке године. Толико о ономе премијеровом статистичком изласку из кризе, толико о том Динкићевом оптимизму који шири сада широм Србије, наравно опет трошећи буџетска средства. Видели сте јуче из Крагујевца крећу неке кампање формирање сопствене странке, формирање нових регионалних институција, новог запошљавања у јавном сектору, док се истовремено обавезујете према ММФ-у да ћете направити рез и отпуштање људи у том истом јавном сектору.

Овај споразум за озбиљне људе представља најбољи показатељ неуспешности економске политике и ревидирање свих избрних и предизборних обећања на којима је формирана ова Влада. Подсетићу вас, 500 хиљада нових радних места, ми имамо преко 250 хиљада отпуштених од формирања нове Владе, имамо обећање потпредседника Кркобабића до 70% повећање пензија, односно до 70% просечне плате у Србији, нови предвиђени законски пројекат са ММФ предвиђа да буде смањење испод 60%. СНС посебно потенцира на положај пензионера, на њихов социјални положај  и на то да о њима нико не брине и не води рачуна и најављујем можда већ за идућу недељу праћење пензионерске инфлације где ће колега Дејан Миљковић и Економски тим , ми имамо табелу коју смо износили где пратимо положај пензионера, па ћете видети како су у поређењу са најновијим таласом поскупљења основних животних намирница пензионери ојађени и колико је заправо та прича о пензионерима и заштити пензионерских интереса  једна пука демагогија у ситуацији када све већи број пензионера живи или на граници или испод границе егзистенцијалног минимума прописаног од стране Светске банке.

Да подвучем и поновим и треба заиста свакога дана више пута поновити, то није на одмет: економска политика Владе је хаотична, нема концепта економске политике, видели сте и сами да је председник републике синоћ најавио да ће се крајем године осетити неки бољитак. Премијер Цветковић каже да смо већ изашли из рецесије, Динкић шири оптимизам невиђеном брзином и динамиком, економски показатељи које верификује ММФ су све то демантовали. Овај аранжман је аранжман отрежњења и разбијања илузије да смо превазишли кризу и да смо ето земља која најмање трпи економске консеквенце. Наравно, последице неких економских потеза ћемо осетити и у другој половини године и у годинама које следе, што је непобитно потврдио и господин Јегер, да наредне две године не треба очекивати, не бар захваљујући оваквом концепту, опоравак.
Очигледно ако хоће Србија боље и ако хоће бар мало боље економске године онда морамо ићи на ванредне парламентарне изборе, бирати нову Владу и бирати нови економски модел развоја.
Изволите ако имате неко питање, ако не хвала вам!