Мр Небојша Стефановић - 14.07.2012.

Такође, ми желимо да покажемо инвеститорима да ће у Србији бити потпуно слободни и да ће својим капиталом и профитом моћи да располажу, наравно у складу  са законом, на сваки могући начин како они то хоће и желимо  да им покажемо да је Србија неко ко жели да пружи све гаранције и потпуну  добородошлицу свима који желе да уложе новац код нас и на такав начин помогну отварање нових радних места .

Такође, желели смо да поставимо неколико питања гувернеру НБС Шошкићу. Нас интересује због чега се догодила оваква експлозивна депресијација курса од преко 15% у последњих неколико месеци, због чега се догодило да без реалних потреба се на овакав начин намиче омча и привреди и грађанима који су задужени оваквим начином за преко 2,8 милијарди евра, а грађани за око 700 милиона, због чега није испоштован прокламовани циљ НБС о очувању цена?! Ми данас имамо ситуацију да се најављују нова поскупљења и која су већ у току. Током јуна је поскупео велики број месних прерађевина, меса, уља, безалкохолних пића, сокова, млека, млечних производа, тестенина, кућне хемије, козметике. У последња два месеца је поскупело готово све у нашој земљи, а да је ситуација таква да се од укупног буџета једна породица и то према потрошачкој корпи која не обухвата баш све потрошачке производе, готово 50% издваја само на храну.
Такође, сматрамо да је ситуација коју је НБС својим мерама на жалост учинила да привреда мора да ради наредне 3 године да би обезбедила додатну вредност да се сервисирају обавезе које су фактички наметнуте за само неколико месеци, затим НБС продајом благајничких записа је утицала, да кажем на курс, да би затим продавала девизне резерве у смислу  спречавања прекомерног раста курса, фактички су продате за 1,5 милијарди евра само у претходној години.
Дакле, сматрамо да су ово питања на која НБС и гувернер Шошкић морају да дају одговор грађанима Србије и сматрамо да је то једна веома важна тема која треба да обезбеди стабилност цена, наравно и нормализацију у смислу фискалне политике.