Мр Небојша Стефановић - 18.07.2012.

Новинарка: Господине Стефановићу, да ли имате некакве доказе? На основу чега тврдите да су Петровић и Богићевић иза те фирме?
Небојша Стефановић: Да ли сте чули за господина Уроша Стефановића? Да ли знате где ради господин Урош Стефановић? Господин Урош Стефановић запослен је у „Фармакому“. „Фармаком“ је у власништву господина Богићевића. И господин Урош Стефановић има 15 милиона евра да купи „Политику“, има нагли интерес да то учини данас и зашто, због чега се то не објављује нигде? Због чега не постоје никакве информације о томе? Куповина једног од највећих и најстаријег српског листа! Не постоји информација у медијима да ће бити продато 50 одсто удела. Држави није понуђено право прече куповине. То је у најмању руку скандалозно. Веза између господина Уроша Стефановића, ко год био тај човек, да ли ће се сутра појавити неки Стефан Урошевић за „Новости“, потпуно небитно, је управо његово запослење у „Фармакому“.  

Новинарка:  А ко је Александар Трбовић? Још једно име се помињало...
Небојша Стефановић: Ја сам данас био врло прецизан. Ја сам помињао господина Уроша Стефановића и господина Богићевића.

Новинарка: Ко су вам извори информација?
Небојша Стефановић: Не бих говорио о изворима. Изволите.

Новинарка: Помињете 15 милиона евра. У том уговору који је достављен АПР-у говори се да је цифра 4,7 милиона...
Небојша Стефановић: Наше информације говоре другачије.

Новинарка: Али, према уговору који сам ја видела...
Небојша Стефановић: Све је потпуно нетранспаретно. У овом случају је све потпуно нетранспарентно. Ми тражимо од државе управо зато хитну реакцију да расветли све појединости везане за овај случај. И тражимо одмах реакцију државе.

Новинарка: Кад кажете реакција државе, на кога тачно мислите у овом тренутку?
Небојша Стефановић: Мислим на будућу Владу, пошто од ове не очекујем ништа. Ова Влада је учествовала у томе, очигледно. Значи, очекујем од будуће Владе Србије, након постављења и избора очекујем да та будућа Влада, ја сам упутио позив свим државним органима, наравно, пре свега онима који ће се борити против корупције и криминала, упутили смо позив и председнику наше странке који ће бити један од кључних људи надлежних за ову борбу, да они одмах реагују. Ја се надам да ће се то догодити током наредних седам до десет дана, односно наредне недеље. Да они одмах након тог избора и именовања покрену истрагу која ће довести до резултата који ће показати како се све ово десило, ко су људи и ко стоји иза тога.

Новинарка: Када сте већ поменули будућу Владу, имате ли неке конкретније информације о конкретним кадровским решењима?
Небојша Стефановић: Не бих данас говорио о нашим конкретним кадровским решењима. О томе ћемо говорити у недељу, на седници нашег Главног одбора и тог дана донети нашу одлуку ко ће бити наши кадровски кандидати за одређена места. На данашњој конференцији за штампу желео сам да говорим, пре свега, о случају да кажем ове пљачке у „Политици“.

Новинарка: Помињете се као први кандидат за место председника парламента. Да ли то место припада Српској напредној странци? Да ли можете нешто да нам кажете?
Небојша Стефановић: До данас нисмо разговарали унутар наше странке. Ми нисмо хтели да манипулишемо и спекулишемо, па то нећу ни ја чинити на овој конференцији за штампу, о било каквим кадровским решењима. Што се тиче осталог, сви разговори са нашим коалиционим партнерима биће јавни, ви ћете тачно знати у наредних неколико дана која ће места заузимати људи из наше странке. А, кажем, о кадровским решењима не бих.

Новинар: На шта тачно мислите кад кажете да је држава требало да добије право прече куповине? На основу чега?
Небојша Стефановић: Тако је, уговор дефинише да држава која је власник 50 посто има право прече куповине, односно да је држави требало да се то понуди. Али како да то очекујемо када је у овом случају Демократска странка била и  држава и продавац и купац, и наравно да је то урађено овако да нико у јавности није знао ни да постоји понуда за куповину акција. Знате да је то урадио неко други, мислим да би то била стравична медијска хајка. Овако, чини ми се као да то пролази, па добро догодило се. Не сме да се догађају овакви случајеви, ако неко понуди понуду за откуп 50 посто акције било кога од листова који има да кажем државни капитал. То мора бити јавна информација и грађани Србије имају право да знају да неко то нуди, имају право да знају ко је, а не иза разних закулисних фирми које се оснивају ове године да би купиле акције „Политике“. Знате, то је бесмислено. Да фирма постоји 20 година, па да неко размишља ко су ти људи. Та фирма је основана ове године.

Новинар: Када?
Небојша Стефановић: Па има на АПР-у  тачно, да не бих погрешио датум. У јануару 2012.Тачно ког јануара не могу да вам кажем, није битно, али видећете тамо.

Новинар: Постоји фирма East Media Group, адреса Француска 6, основана 1999.године. Јел сте већ испитивали, јел сте нашли везу неку са тим?
Небојша Стефановић: Нисмо, ја нисам истражни орган, ја вам само кажем ова фирма из Русије која је купила је основана у јануару. Значи, зашто је основана фирма у Русији у јануару ове године да би купила акције „Политике“. Али управо то кажем, ми тражимо од будућих надлежних државних органа да открију све те појединости. Ми вам излазимо са нашим сазнањима и не можете да ми кажете да није скандалозно да неко купи 50 посто акција „Политике“ преко ноћи и да то нико не зна. А ја вам сад кажем, односно постављам питање, шта се дешава са „Новостима“? Да ли је исти сценарио спреман и за „ Новости“, па ће се за три дана на АПР-у појавити промена власништва у „Новостима“, па да видимо ко су ти људи и ко то покушава да прекрије потпуну медијску слику у Србији и да стави све медије под своју контролу. Наша сазнања говоре да је то Демократска странка. Изволите

Новинар: Имам једно питање које није везано за „ Политику“. Да ли је Демократска странка тражила од Ивице Дачића да пружи заштиту њиховим одборницима у Сурчину наводећи да су изложени претњама одборника Српске напредне странке и уз помоћ неких криминалних кругова?
Небојша Стефановић: То је потпуна неистина, потпуна неистина, дакле не знам, уопште ми је бесмислено да то коментаришем, нарочито оно што се дешавало у Сурчину, ми смо обавестили јавност. Био је покушај Демократске странке да киднапује одборника Српске напредне странке. Ми њихове одборнике нисмо тражили, нисмо киднаповали и нисмо малтретирали. Ми имамо стабилну већину. Они су заказали седницу за 14.август, да су имали већину заказали би је за раније. Они су седницу заказали за 14. август само зато што знају да ми имамо већину и у овом тренутку ја вам одговорно кажем, ја сутра пред вас могу да доведем, као што сам то учинио пре неколико недеља, могу опет да доведем већину од укупног броја одборника Скупштине који ће стати овде иза мене да вам покажемо да Српска напредна странка има већину за формирање власти у Сурчину. То што је Демократска странка незадовољна јер губи власт у већем броју општина, па и у Београду, то је њихов проблем. Ми се не бавимо прљавим стварима, не бавимо се криминалом, ми имамо објективну и озбиљну већину људи који хоће да мењају ствари, па и у Сурчину.  Изволите

Новинар: Можете ли нам рећи још нека сазнања на основу којих кажете да Демократска странка хоће да преузме „Новости“?
Небојша Стефановић: Ми постављамо питање и Демократској странци
Новинар: Али вероватно имате нешто...
Небијша Стефановић: Па имамо, имамо одређена сазнања, ја не бих говорио о детаљима, то ћете видети у наредних неколико дана, само се поставља питање да ли је могуће и да ће „Новости“ бити по истом сценарију, да кажем , на један монструозни начин, преко ноћи приватизоване, односно откупљен одређени део акција и да ли је могуће да нико у јавности о томе не може да зна ништа док се то не догоди. Очекујемо одговоре да видимо...

Новинар: Споменули сте да је ДС изгубио власт у Београду. Шта сте тиме хтели да кажете?
Небојша Стефановић: Рекао сам у појединим општинама, па и у Београду, у београдским општинама, то сам рекао

Новинар: У којима конкретно?
Небојша Стефановић: Па изгубили су власт у Сурчину, односно изгубиће власт у Сурчину, у Вождовцу и Земуну су изгубили већ раније, у Гроцкој су изгубили власт. Видећемо до краја како ће се одвијати још у неким београдским општинама, али то је за сада то. Изволите

Новинар: Главни одбор је у недељу дефинитивно?
Небојша Стефановић: Главни одбор ће бити у недељу

Новинар: А можете нам објаснити ово - поменули сте сада Вучића и рекли сте да нећете да спекулишете. Али из тога можемо да схватимо да ће бити у Влади или неће?
Небојша Стефановић: Господин Вучић ће се о томе изјаснити у недељу. Ја сам рекао да ми очекујемо од њега као председника наше странке да буде један од носилаца борбе против корупције и криминала. Он ће у недељу саопштити своју одлуку и да кажем кандидоваће се за одређене државне функције, о чему ћемо говорити у недељу. Ако немате више питања, хвала вам.