Мр Стана Божовић - 01.10.2011.

Више од 35% старијих живе сами (према подацима Геронтолошког центра).
Процене су да преко 100.000.  старих нема редовна примања,  а четвртина живи  са примањима нижим од границе сиромаштва 8.800. динара
Четврта смо земља у свету по броју становника старијих од 65 година (у односу на број становника), трећа у Европи после Француске и Италије. У нашој земљи од 165 општина у 111 је старо становништво. Најугроженији су стари у сеоским домаћинствима, где поједини немају никакава примања, ни здравствену заштиту. Пратилац старости је и болест, депресија као последица усамљености и одбачености.
Бригом о старима друштво показује своју свест и степен достигнутог развоја.
Држава мора да заштити старе грађане, да им омогући хуману и достојанствену старост, да спречи њихову дискриминацију.

У домовима за старе капацитети су попуњени, неки немају да плате државне домове, где се цена кревета креће од 21.500. до 36.500. динара, а о приватним да и не говоримо, где цена иде од 500е до 1000 па цак и 2000е.
Слична ситуација је и са услугама туђа нега и помоћ. У Београду преко 1000 старих је на листи чекања геронто-домаћица.

Предуслов за мирну и социјално сигурну старост је добро решен:
1.  Пензиони систем
2.  Стабилна и материјално обезбеђена породица
3   Добри социјални програми.

Пензије морају бити реалне у усклађене са платама. Данас је у Србији породица поништена, афирмишу се девијантне појаве у друштву, телевизија нам пружа лаку и јефтину забаву, систем вредности је поништен.

Многи социјални програми се не примењују. У 2007.години Влада је однела одлуку о оснивању Националног савета за питање старења а прва оснивачка седница одржана је тек 2011. године.

Главне тачке програма СНС:
1. Једнако право на достојанствену старост
2. Заштита пензија. Било да су старосне, инвалидне или породичне, морају имати реалну вредност и бити усклађене са растом плата. Држава мора бити гарант њиховог спровођења.
3. Радно укључивање и ангажовање старих

СНС  предлаже усвајање законских оквира, кроз које ће  се створити услови да се радно способно старо становниство укључи у:

А.  Пројекте едукације (интернет, курсеве, аутомати за картице)
Б.  Преквалификације
Ц.  Радно ангажовање
Уз правилно усмеравање могу бити радни и интелектуални потенцијал Србије. Неопходно је искористити нагомилано знање И искуство старијих генерација. Могућности су многе; консултанти при локалним, градсим и државним управама, посебно у деловима Србије где недостаје искуство, као и могућност да се многи послови обављају од куће, при чему су трошкови ангажовања минимални, а њихова друштвена корист велика. СНС ће прецизно одредити стимулативне мере за предузетнике, компаније и државне органе, за враћање пензионера у процес рада, у мањем радном времену, за одређену врсту посла.
На овај начин били би решени не само практични и рационални, већ и хуманистички захтеви, као једно од најтежих проблема страрости, а то је проблем социјалне изолације, која за последицу има страх од усамљености, напуштености.
Са друге стране у старим људима сконцентрисана је огромна неискоришћена снага и искуство, животна мудрост, стечена знања, која се могу искористити у корист друштвеног прогреса.
Д. СНС се залаже да Србија има социјалну заштиту универзалног карактера, која обухвата целокупну популацију.

Њени основни темељи су :
-социјална сигурност
-право на социјалне услуге
У структури корисника социјалне заштите значајну категорију чине популација старих особа. Опште је познато да старе особе најтеже подносе последице  кризе.  Не  само  због  смањених прихода,  живота на ивици егзистенције, већ и због угроженог здравља и немогућности да се на адекватан начин задовољавају потребе за здравственом заштитом.,  

СНС ће унети иновације у сегмент социјалне политике:
-превенција свих облика социјалне искључености
-реформа начина финансирања социјалне помоћи и програма
-побољшање квалитета И ефикасности социјалних услуга и помоћи
Е. Изградња геријатријских рехабилитационих центара
То је тренд у савременој светској медицине, најсавременији центри за стара лица са свим пратећим садржајима и едукованим особљем. Медицинска рехабилитација, здравствена заштита, рекреација (базени, спортски терени, хобији). Ови центри подразумевају савремену и побољшану организацију рада, као и успостављање равнотеже између улоге институција и породице у заштити старих лица.

ф) Побољшање друштвених сервиса
Помоћ у кући, нега старих и болесних, одржавање личне хигијене, куповина намирница, одлазак са њима у бање или на море.

Неодговорна Влада и политичари обећавају да ће хранити Европу, а у Србији све више гладних и сиромашних.