Небојша Стефановић - 20.10.2011.

Такође, поставили смо неколико питања градској власти, поготово она која се тичу уговора, у којима се види да је било малверзација у „Београдском водоводу и канализацији“ за набавку резервних делова за возила за „Водовод и канализацију“, где су прихваћене понуде, рецимо прихваћена је понуда од 9 милиона динара, а постојала је понуда од 2 милиона и осамстотина, при чему су обе фирме понудиле исте резервне делове истог понуђача. Такође, изнели смо податак да су фактички једну годину за изнајмљивање осам камиона,  од чега 3 камиона платили негде око 500 хиљада евра у динарској противредности, а да вредност потпуно нових истих машина је негде око 575.000 евра, значи  малтене у једногодишњој експлоатацији би исплатили свеукупну вредност ових машина. Такође, открили смо још неколико афера везаних за компанију „Морава ин“,  која изнајмљује радну снагу, где су били тендери без јавних позива и ја данас имам да вам покажем најновији случај до кога смо ми дошли управо из истог предузећа „Београдски водовод и канализација“, захваљујући људима из Управе за јавне набавке Републике Србије и показаћу вам шта каже јавна Управа за уговор, ради се о јавној набавци 53/10п, која се односи на извођење радова на санацији резервоара Дражановац, изградњу дистрибутивне водне мреже до центра насеља Рипањ, као и извођење осталих радова и секундарне водоводне мреже у насељу у Месној заједници при општини Лазаревац. Имали сте прилику да видите недавно  да су челници градске власти са великом помпом отворили радове, односно завршетак радова у овом делу, али сад ћете видети како су урађени ти радови и по којој цени.

Наиме, овде је спроведен преговарачки поступак без објављивања јавног позива, а то значи да су челници „Београдског водовода и канализације“, злоупотребљавајући Закон о јавним набавкама, остварили набавку директним преговарачким поступком позивајући само оне учеснике које су они хтели да позову, значи ради се о јавној набавци где је њена вредност била без ПДВ-а укупно 90.947.200 динара, дакле скоро 91 милион без ПДВ-а , а са њим би било преко 110 милиона динара.

Шта се догодило? Догодило се то да су се на тај поступак јавиле фирме „Градитељ НС“ доо, „Миленијум тим“ , затим „Финет инжињеринг“  и „Рас инжињеринг“. Прва и трећа фирма су понудили, односно учествовали у понуди, а онда имате сад овде рецимо подносилац понуде „Финет Инжињеринг“, неисправна тендерска документација, и то говори да је ова фирма била фиктивна. Знате, ако фирма озбиљно учествује у послу који вреди 100 милиона динара, мора да има документацију, значи да ова фирма није била ни заинтересована за то.
Сада ћу вам показати извештај комисије за јавне набавке, која каже управо овде везано за фирму „Финет инжињеринг“, она чак није ни присуствовала на отварању понуда, односно није имала свог представника, значи није доставила никакву озбиљну документацију, а није ни присуствовала. Из тога нам говори и указује нам на то да је ово била једна намештена прича и шта се онда дешава даље, онда се дешава, наравно, две фирме су понудиле једна 90.947.000, а друга 95.000.000 и то није спорно и даље се, да кажем, спроводи тај поступак. Они су добили пре тога мишљење управе за јавне набавке, постоје три мишљења о овом случају. Ово није мишљење СНС већ Управе за јавне набавке која каже: “Из наведеног се и даље не може утврдити зашто је протекло толико времена од појаве наведених проблема (јер они наводе да постоје одређени проблеми у водоснабдевању) до покретања поступка јавне набавке везано за предметну набавку“. Другим речима, ако постоји нешто што је проблем више година, због чега се сад спроводи јавна набавка без јавног позива, хитно за овај износ преко стотину милиона динара. Зашто та набавка није спроведена у редовном поступку, зашто није оглашена јавно, зашто није био јавни позив, због чега нису могле да учествују и друге фирме, па можда би неко понудио и нижу цену? Из овог што смо вам показали претходни пут потпуно вам је јасно да се овако обавља посао, да се процена врши намерно више него што је реална вредност радова, а да се онда намештају дирекно понуђачи без јавног позива и то се ради намерно да би одређене фирме добиле посао и, наравно, да би се Београђанима узело много више новца.

На сва ова питања ми до данас нисмо добили одговор од надлежних из градске власти, ни од кога, једноставно имају све политичке приче, имају одговоре на сва периферна питања, али кад их питате конкретно, ја сам навео број уговора, навео документ, навео случај, навео мишљење Управе за јавне набавке Републике Србије и нема одговора. Исто тако смо навели за сву документацију и фактуре које смо приказали за остале јавне набавке, није проблем само у овом ЈП, и у многим другим ЈП има злоупотреба.

Ми сада припремамо документацију да вам покажемо да се грађани Београда систематски пљачкају и то је оно што је велики проблем и ми зато желимо, јасан, хитан и прецизан одговор градске власти како је ово могуће и ко ће за ово да одговара? Хоћемо да се они изјасне, да нам кажу шта ће да предузму у овим случајевима, јер ако то не учине, очигледно је да онда сви учествују у пљачкању Београђана заједно.