Небојша Стефановић - 21.08.2011.

Иначе, Влада Србије је једини и кључни кривац за повећање незапослености у Србији. Трендови који су важили у 2010. години нажалост се настављају и повећавају у 2011. години када имамо да је анализом финансијског пословања предузећа и малих предузетника показано да у предузећима имамо пад запослености од 6,6%, а код малих и средњих предузећа та ситуација је још тежа и ту имамо пад броја запослених за 11,11% у претходној години и тај тренд се наставља у овој години.

СНС захтева да Скупштина Србије расправља и о нашем   Закону о јавним набавкама који ће омогућити да Србија уштеди 300 до 400 милиона евра годишње који данас одлазе у корупционашке токове, који одлазе данас у џепове тајкуна и који нестају уместо да пуне буџет и да тим новцем грађани Србије нешто добију.
Ми смо давно поднели захтев у Скупштини Србије, наш предлог Закона  о јавним набавкама, Скупштина и поред тога што Влада и носиоци власти говоре о томе како се тобоже залажу за бољу економску ситуацију, за мере штедње не жели да расправља о овом предлогу закона и ми и даље имамо у јавним набавкама потпуни хаос и ситуацију да због великог броја корупционашких процеса имамо одливање од 300-500 милиона евра годишње уместо да тај новац буде употребљен за бољи живот грађана Србије. Такође, иако су сви економски показатељи свакога дана све тежи и гори за грађане Србије и Београда ми имамо ситуацију да рецимо и у граду Београду је отежано за све привреднике пословање тиме што није смањена такса на истицање фирме већ је чак и седницом Скупштине града од 27. априла та такса повећана за 114%. Имамо сад бесмислену ситуацију да људи који се једва боре да опстану и који се једва боре да задрже број запослених они су оптерећени комуналним таксама које су повећане вишеструко у претходном периоду, једва опстају и питање докле ће то моћи да плаћају. Велики број привредника нам се жалио, велики број привредника Београда неће бити у стању да 2012. плаћа ове таксе и питање је да ли ће те фирме бити затворене, а са новим таласом економске кризе који се очекује у септембру и октобру месецу вероватно можемо да очекујемо да преко 15-20 хиљада предузећа се затвори и да сви ти људи тамо који су радили остану без посла.
Изволите ако ви имате неко питање?

Новинар: Колико сматрате да је изборна кампања већ почела? Господин Вучић није то назвао предизборним активностима, али је општа атмосфера у претходној недељи деловала као да се ипак нешто мало више ради. Какво је ваше мишљење о томе?
Небојша Стефановић: Па оно чиме се бави СНС је разговор са грађанима, формирамо стручне економске и друге програмске тимове који већ то раде уназад годину дана, али који ће наставити да пружају конкретна решења за излазак Србије и београдски тим за излазак Београда из ове економске кризе, за побољшање свих економских параметара и ми као опозиција се трудимо да будемо врло одговорни према грађанима наше државе и да покажемо да постоји бољи начин да се бавимо овим послом и да њима омогућимо да живе лакше и боље. Нажалост, представници власти се од како су преузели власт баве само маркетингом и изборном кампањом. Ништа крупно није урађено на повећању запошљавања, пошто имамо, чак у Београду у коме се нешто боље живи него у остатку Србије, имамо велики пад запослености, имамо ситуацију да се све што се одвија не доноси нова радна места и имамо неки проблем са којим се власт уопште не бави, не суочава се са тим и не бави се тиме, јер они живе неке другачије животе, њих интереси обичних људи очигледно не занимају. Ми због тога настављамо разговор са грађанима, обилазимо их  од куће до куће, јер нисмо у прилици да наступамо често у медијима због озбиљне медијске блокаде коју режим намеће и због тога се ми трудимо да нас има на свим могућим местима, на улици, на штанду, од куће до куће, да са људима разговарамо и приказујемо наш програм и такође њих питамо шта мисле да су велики проблеми и нудимо нека конкретна решења.
Хвала вам најлепше!