Никола Селаковић - 20.03.2011.

Последњим козметичким променама у врху режима и у самој Влади, за нас се ништа није променило. Српска напредна странка и даље инсистира на изборима, изборима као прилици да се грађани изјасне о стању у коме се земља налази и политици режима који је земљу у такво стање и довео. Дакле, ми не тражимо ничију власт, не тражимо ничији положај, никакве привилегије за себе, тражимо привилегије за народ, тражимо изборе. Избори су, као што сам рекао, једини демократски начин да дође до промене овога режима. Уверени смо и даље да је ова власт веома, намерно додајем тај префикс веома, нелегитимна. Нелегитимност ове власти видљива је на сваком кораку.

Српска напредна странка и даље остаје при свом начину за решавање свих проблематичних ствари, свих проблема, свих оних тешких питања која муче грађане Србије, на првом месту Србију. Остајемо и даље при разговорима, као једином начину који може да доведе до промена, који може да доведе до решавања проблема. Нажалост, до дана данашњег ми нисмо контактирани од стране режима поводом нашег иступа у јавност у коме смо их позвали на разговоре и на расписивање ванредних парламентарних избора. Очај и хистерија режима видљиви су, ако погледате, и извештаје и прилоге режимске Радио телевизије Србије. Не само да говорим о минутажи где, ако сте пратили јучерашњу главну информативну емисију, могли сте да видите да је нашем опозиционом скупу у Чачку било посвећено нешто више од једног минута прилога, док је више, односно скоро минут и по прилога било посвећено опозицоним скуповима у Хрватској, као да је то најбитнија ствар која интересује грађане Србије. И то је реч о скуповима који су знатно, знатно мањег обима од оних скупова које наша странка и наше партнерске странке организују. Тај очај и хистерија били су виљиви чак и ако погледате и сам прилог, па се, као у она нека ранија времена, снимала окупљена група грађана пре почетка митинга и након одржаног митинга када су се грађани разилазили. И ако упоредите, на пример, прилог који је пустила у својој главној информативној емисији Телевизија Пинк и погледате оно што је пустила режимска Радио телевизија Србије, биће вам јасно колики је број грађана доле био и колико је „објективно“ извештавање режимске телевизије. Подсећамо још једном да је то телевизија коју плаћамо сви ми, а према послењим статистикама и то више њих говоре да то највише чине присталице Српске напредне странке. Телевизија коју, дакле, највише плаћају напредњаци.

Српска напредна странка обавештава јавност да је катастрофалним показатељима које говоре да је инфлација у Србији 10,3%, које говоре да је Србија ушла у врх пет земаља Европе са највећом незапосленошћу, чиме је премашила стопу незапослености од 20 процената и по репресији наше националне валуте у односу на евро овај режим Србију довео на само дно. Један од најважнијих, један од великих разлога да овај режим у сваком случају мора да оде. Он може и мора да оде једино путем избора и то је оно за шта се Српска напредна странка залаже. То је разлог зашто одржавамо ове народне скупове и то је разлог зашто је број наших присталица све  већи и већи.
Изволите, уколико имате неко питање.

Новинар: А зашто мислите да ће сад расписати изборе, мислим, ако до сад ваши захтеви нису услишени?
Никола Селаковић: Ми настављамо са нашом праксом организовања демократских, мирних акција које иду ка расписивању избора. Ако погледате од наше прве акције, па до дана данашњег колико је опао кредибилитет режима у очима јавности, уколико погледате колико грађана им верује у односу на период од, на пример, пре годину дана, схватићете да је број људи који су за изборе све већи и већи. Ако у овом режиму буде постојала једна разумна паметна глава која ће схватити где њихова политика одбијања слушања гласа народа води, онда ће они сигурно ту пружену руку прихватити и отићи једним часним и поштеним, ако хоћете и демократским путем, а то је пут расписивања ванредних парламентарних избора, јер ако погледате какво је економско стање у земљи и како се оно одвија и како, геометријском прогресијом, постаје све лошије и лошије, јасно вам је да ће избори бити излаз и за њих.
Новинар: Зашто ви чекате да они кажу да ли ће расписати изборе или неће?
Никола Селаковић: Ако се сећате, наша странка је изашла са датумом који је 21. март, дакле, сутрадан ћете имати прилику да од председника Странке, господина Томислава Николића, чујете и да ли је режим контактирао странку и да ли је уопште било речи о расписивању ванредних парламентарних избора.

Новинар: Како сте уопште дошли до тих података да највише, како ви кажете, напредњака плаћа ТВ претплату?
Никола Селаковић: Па, погледаћете статистике, дакле, испитивања јавног мњења, једноставно видите по грађанима за кога су опредељени и да ли испуњавају ту своју законску обавезу. Показује се да је највећи број њих који се изјашњава у прилог нашој странци и подржава њену политку.

Новинар: Извините, ако можете само још једном да поновите да не бих направио грешку. Ви сте рекли режиму, је ли тако, да до 21. марта треба да се изјасни да ли прихвата онај ваш, да кажем, попуст...
Никола Селаковић: Тако је.
Новинар: ...да се избори одрже после када за то буде време, је ли тако?
Никола Селаковић: Тако је.
Новинар: Значи, они сутра треба да вам дају одговор и сутра ћете...
Никола Селаковић: Чућете сутра од господина Николића све о томе.
Новинар: Да ли су вас контактирали да кажу да ли пристају на расписивања избора после добијања кандидатуре?
Никола Селаковић: Управо тако.
Новинар: То јест да се распишу за новембар.
Никола Селаковић: Управо тако. Изволите, ако имате још питања. Хвала што сте дошли на нашу конференцију. Пријатно.