Никола Селаковић и Марко Ђурић - 13.06.2010.

 

Да ли је у складу са европским интеграцијама свакога дана све већи број незапослених грађана Србије, а све већи број посетилаца народних кухиња широм Србије?

Да ли је у складу са европским интеграцијама  свакодневно срозавање на најниже могуће гране парламента у Србији, основне гране и носиоца законодавне власти, оваквим бахатим понашањем режима који истој тој Народној скупштини упућује предлоге закона који на крају испоставља се да не бивају никакви и да доживљавају критике и од самих посланика из владајућих странака, да ли је то понашање у складу са европским тековинама, са европским принципима, да ли је то успех ове Владе на пољу евро-интеграција које она приказује као свој највећи успех током свог скоро двогодишњег мандата?

Са сетом тих питања наставиће мој колега Марко Ђурић.

Марко Ђурић: СНС поставља питање да ли је нормално и у складу са европским интеграцијама да у Србији постоје они који су изнад и изван закона, који у сред бела дана у Београду могу некажњено да се хушкарају и прегањају скупоценим аутомобилима, а да за то одговарају као да је реч о саобраћајном прекршају?

СНС поставља питање да ли је нормално и у складу са европским интеграцијама да српски судови још увек немају председнике иако је била јасно дефинисана и роком ограничена законска обавеза?

СНС поставља питање да ли је нормално да режим у Србији игнорише све препоруке европске комисије када је реч о реформи правосуђа, да се према писму председника европске комисије које је упућено званичним државним органима Србије, у својству председника европске комисије опходи као да је реч о приватној преписци између министра правде и председника Европске комисије?

Дакле, СНС оцењује и констатује да је све што је донашња власт показала у односу према европским интеграцијама, заправо само једно претварање. Прави однос не лежи у речима и реторици, већ  у конкретним делима, а у конкретним делима српска влада када је у питању однос према европским интеграцијама није положила испит. Испит односа према европским интеграцијама није положила ни када је за себе присвојила све заслуге за укидање виза, а јасно је да укидање виза последица чињенице да је у Србији постигнут најшири могући концензус око уласка у ЕУ и да је приступање евро-интеграцијама нешто што ужива највећу могућу подршку грађана. Управо ова Влада највећи је непријатељ те подршке коју европске интеграције уживају због тога што све своје штетне потезе у претходном периоду она крије иза европске заставе и маскира их наводним европским захтевима и тражењима која се пред Србију постављају. Из свих ових разлога СНС сматра да ова Влада, осим што је социјално неодговорна, заправо и успорава пут Србије ка ЕУ и стога мислимо да укупна слика Србије која одлази у свет из Београда јесте једна слика неодговорности и то ни на који начин не може допринети и онако успореним европским интеграцијама. Ја вам се захваљујем, уколико имате неких питања ми смо спремни да одговоримо.

 

 

Новинар: Да ли можете да нам кажете нешто о скупу који ћете организовати 28. јуна у Крушевцу, да ли имате информацију да ли ће ДСС да вам се придружи?

 

Марко Ђурић: Када је реч о скупу који ћемо 28. одржати у Крушевцу то је скуп који има за циљ да покаже јасну и недвосмислену вољу грађана за променама које су преко потребне и просто сваки месец чекања је и уједно и изгубљен месец за Србију. Друга наша намера са организовањем овог скупа и са организовањем читавог низа скупова који ће уследити након овог скупа јесте борба за нормалне политичке услове у Србији. Дакле, борба за једну регуларну политичку утакмицу која то по својим особинама до сада ни у ком смислу није била. Дакле, политички живот уколико желимо да имамо равноправне услове мора да подразумева и равномерну медијску заступљеност и забрану својевсрну злоупотребу државних ресурса које смо имали прилике да видимо  од државних органа  у претходном низу локалних кампања. Дакле ми се не боримо само за промене овим скупом, већ се и боримо за једну нормалну политичку утакмицу у Србији, а скуп у Крушевцу је само први у низу скупова које ћемо организовати  у оквиру наше кампање за промене. Што се тиче учешћа опозиционих странака осталих, наш став је да су сви добродошли, „Где чељад није бесна, ни кућа није тесна“ и ми очекујемо учешће не само НС и других опозиционих странака већ и најширег могућег круга грађана који су заинтересовани за промене. Што се тиче конкретно учешћа ДСС-а, то питање морате поставити њима, али ја морам овде да нагласим да су они сасвим добро дошли у Крушевац.

 

 

Новинар: Шта мислите колико је реално да ове године буду расписани ванредни парламентарни избори?

Марко Ђурић: Ми сматрамо да постоји апсолутна потреба да они буду расписани што је пре могуће, наравно иза тога нашег става стоји и милион потписа које смо прикупили за расписивање  тих избора, сада је само питање колико ће режим бити одговаран да препозна нешто што је не само одраз воље опозиције већ  и одраз фактичког стања у Србији. Социјално економска слика је толико лоша да је просто било шта друго једна крајња неодговорност и ми заиста искрено сматрамо да би то било противно интересу чак и оних који су у овом тренутку на власти.

 

Никола Селаковић: У вези са овим вашим питањем, дакле колико је реално, кључеви за отварање тог проблема, односно затварање читаве ове агоније у којој се Србија налази налазе се у рукама водећих људи режима, али оно што ми можемо да констатујемо и оно што грађани Србије из дана у дан виде, јесте да највеће режимске странке су већ у јеку почетка своје предизборне канпање. Уколико ви имате председника државе који се понаша, из дана у дан свим својим изјавама више као председник странке, а много мање као председник државе, уколико имате обећања у која ја не знам ко ће више поверовати, где год се неко од њих у Србији појави, на сваком месту каже да ће све проблеме грађана решити новцем од продаје Телекома Србије, не можете ме убедити да то нису речи које су искључиво изговорене у сврху предизборне кампање. Оно што је мој колега напоменуо и што бих желео да подвучем, шта желимо још да постигнемо тим нашим скуповима. Ми се боримо за равноправне услове за све учеснике политичке утакмице у Србији, управо на тим  будућим изборима до којих мислимо да треба да дође пре краја ове године, али је режим тај који ће о томе одлучити. Не бисмо волели да о томе одлучују грађани, јер се то никада не завршава задовољавајуће за све. Дакле боримо се за равноправне услове на учешћу на тим изборима. Медијска слика указује да ти услови нису равноправни. Са једне стране располагање материјалним ресурсима такође указује да ти услови нису равноправни. Ако ви можете да располажете новцем од приватизације на такав начин што ћете све трошити на предизборну инфраструктуру, то неће довести до ничега доброг. То што ћете у једном селу асфалтирати десет километара  пута, а у том селу не живи више ни десет душа, само да бисте добили неки предизборни поен и неке гласове, а притом нећете ништа уложити у путну инфраструктуру која је у Србији у јадном стању. Знате, катастрофална је чињеница да ми од Палића до Новог Сада имамо експрописану сву земљу, имамо припремљену сву документацију и да десет година овај режим не може да направи тај ауто-пут. Ако не може да га направи на равници, како мисле онда да пробијају Грделичку клисуру и да споје онај део ауто-пута од Лесковца до Бујановца, хоће ли то можда трајати 30 година? Дакле све изјаве челника режима у овом тренутку иду у смеру расписивања избора, али је разлика у томе што они ту кампању раде изузетно темељно, што је раде изузетно скупо и добро и што покушавају на дужи рок да поентирају код грађана Србије и покушају да измоле још један мандат, што им грађани Србије, будите сугурни у то, овога пута неће дати. Хвала најлепше што сте дошли на нашу конференцију.