Никола Селаковић и Марко Ђурић - 17.10.2010.

Наиме, апсолутна утврђена линија сиромаштва у Републици Срији јесте месечно примање од 8.327 динара. Са друге стране у Европској унији постоје два критеријума. Један критеријум, по коме се доњом линијом, дакле апсолутном линијом сиромаштва, сматра дневно примање, односно дневно трошење новца у износу од пет евра, други у износу од десет евра. Уколико посматрамо тај нижи, дакле тај непогоднији, да кажемо, критеријум, доћи ћемо до чињенице да је то два пута веће примање од овог примања које је као гранично одређено у Србији. Дакле, то је негде око 150 евра за месец дана, а у Србији имате 8.327 динара.

Уместо да предузима мере којима ће предупредити све више нарастајуће сиромаштво у Србији и смањити проценат сиромашних који је, очигледно, последица једне неодговорне политике, режим у Србији, уместо да санкционише узрок свега тога, сада се хвали тиме што сваке године у ребалансу буџета предвиђа додатна средства за отварање народних кухиња којих само у Београду има 20, а широм Србије преко 60. Оваква Влада и овакав режим, дакле, који води овако погубну политику, који је довео земљу у овакво стање, који може да се похвали, између остаог, и свакодневним повећавањем броја сиромашних, никако не заслужује да руководи земљом и никако се не може сматрати способним да овакве проблеме грађана решава, егзистенцијалне проблеме, проблеме од којих зависи живот огромног процента људи у овој земљи.

Због тога, Српска напредна странка сматра да је промена овог режима и његов одлазак са власти један од услова без којих нема никаквог напретка у Србији и нема виђења за решење било којих проблема, на првом месту ових који муче највећи број грађана.

Дајем реч мом колеги Марку Ђурићу.

Марко Ђурић: Даме и господо новинари, Српска напредна странка сматра да су најновији коментари челника режима, којима се у својој последњој изјави прикључио и председник Републике, одраз страха и нервозе због будућег предстојећег извесног губитка власти и, заправо, сведоче о томе докле су челници режима спремни да оду у покушају да се на власти одрже. Српска напредна странка сматра да су овакве изјаве искључиво у функцији очувања актуелне власти и у функцији привилегија уског круга људи који творе врх те власти.

Истовремено, Српска напредна странка оцењује и мора да примети да је највећи генератор нестабилности у Србији, управо режим који је својом политиком осиромашио Србију, створио армије незапослених и безперспективних људи и који је, у економском смислу, Србију лишио потенцијала и озбиљно угрозио њене перспективе и њену будућност. Слободно можемо говорити, не само о периоду који се тиче владавине актуелног режима, већ знатно отежано и о периоду који предстоји. И то је нешто што мора да буде сасвим јасно.

Истовремено, Српска напредна странка оцењује да је штетна и деструктивна продаја „Телекома“ најбоља могућа илустрација тога докле је режим спреман да оде у покушају да би очувао власт и да једини разлог за продају „Телекома“ заправо лежи управо у том покушају да се на власти опстане. Посебно је забрињавајућа најава да би, уколико до продаје „Телекома“ дође, а по последњој одлуци Владе видимо да је та продаја све извеснија, дакле, ако до продаје „Телекома“ дође, да би држава преузела дугове из кредита које је „Телеком“ подизао за куповину других телекомуникационих компанија у Републици Српској и Црној Гори. Дакле, очито је да је владавина актуелног режима ушла у своју последњу фазу у којој он покушава да исиса оно последње што је преостало од економских потенцијала и то стави у функцију сопственог опстанка на власти, што најбоље сведочи о томе какав је заправо однос челника режима према грађанима Србије и њиховим интересима. Управо из тог разлога, Српска напредна странка сматра да је даљи наставак овакве политике нешто што Србију кошта више него што она може да плати и нешто што грађани Србије могу да препознају и нешто што код њих изазива све веће незадовољство, а самим тим изјаве у којима се тобоже душебрижнички изражавају о стању стабилности у Србији, заправо звуче лицемерно, имајући у виду одговорност режима за опште стање у Србији.

Ја вам се најлепше захваљујем, уколико имате неких питања, ми смо спремни да одговорим.

Уколико не, хвала вам што сте дошли на нашу конференцију.