Никола Селаковић и Марко Ђурић - 20.06.2010.

Никола Селаковић: Даме и господо новинари СНС констатује да је актуелни режим на челу са ДС-ом и њеним коалиционим партнерима у последњој деценији показао хроничну неспособност за решавање кључних проблема са којима се носе грађани Србије и хроничну неспособност за управљање државом и за вођење државе. Показује управо оно што се десило у последњих десет година, а фактички није се десило ништа добро. По много чему та деценија владавине може се окарактерисати познатим речима књижевника да пре рата нисмо имали ништа, а онда су дошли Немци и уништили све. Да погледамо само чињеницу да се током претходних десет година у Србију слило преко 70 милијарди евра и да за тих 70 милијарди евра није учињено и није направљено ништа добро, ништа видљиво и ништа што су грађани Србије могли да осете у побољшању свог стандарда, побољшању свога живота, дакле буквално ништа. Онда нам је јасно о каквом се ту режиму ради и онда нам је јасно колико су ти људи заиста хронично неспособни да било шта ефикасно и добро у Србији ураде. Оно што су урадили у последње две године може се назвати трошењем наде грађана Србије. Ако је нешто постојало и ако су на нечему градили своју способност за долазак на власт градили су је на негативној кампањи својих политичких супарника, градили су је на томе да су управо они ти који са собом доносе европску перспективу Србије, који доносе бољи стандард живота, који доносе бољитак свим грађанима Србије. То су управо они који су тада обећали 200.000 нових радних места, који су тада обећали 1000 евра акција за сваког грађанина Србија, они који су пензионерима обећали да ће пензије бити у висини од 70% просечне зараде. Ниједно од тих обећања нису испунили, и даље настављају са својом маркетиншком кампањом, сада већ припремајући се за изборе за које видимо да су почели и неки мањи коалициони партнери да се залажу, највероватније под утицајем последњих истраживања јавног мњења који показују да поред СНС, ДС-а још само две странке у овом тренутку би у Србији прешле цензус. Уколико имате неко питање, ево колега би нешто додао:

Марко Ђурић: СНС оцењује да је понашање режима у вези са локалним изборима у Бору заправо прекршај основних правила фер-плеја када је у питању одржавање локалних избора. Представници режима упустили су се у нагрубље могуће злоупотребе на тај начин што су злоупотребили Поштанску службу и фалсификовањем уплатница инфо стана на којима је било исписано да се мора извршити уплата у износу од 1860 динара за финансирање кампање СНС и са потписом Томислава Николића не би ли на тај начин одвратили грађане од гласања за СНС, то представља нагрубљи облик злоупотребе и јавних предузећа а уједно и изузетну грубу злоупотребу која залази и у сферу кривичне одговорности и ни у ком случају не би смела да остане некажњена. Овим путем СНС позива надлежне државне органе да испитају ове наводе и да што оштрије и у складу са законом казне одговорне за злоупотребу.

Новинар: Откуд знате да је власт иза тога?

М. Ђурић: Нико други у Србији није у позицији да на тај начин злоупотребљава јавна предузећа нити јавне службе. Ми тражимо од државних органа да испитају ове наводе, да провере о чему се ради, да кажу, када се утврди одговорност, ко су они који су за то одговорни и сносе консеквенце. Ја ћу вас подсетити да ми имамо ту врло неславну предисторију када је у питању злоупотреба везана за изборне активности, јер до сада у Србији нико још није одговарао по основу члана 153 Кривичног закона  којим је санкционисано примање и давање мита  нпр. у вези са изборима што само говори о односу нашег правосуђа према овој проблематици, јер нико озбиљан у Србији не може тврдити да нико никада у Србији није починио кривично дело примања и давања мита у вези са изборима. Уколико имате још неких питања изволите, ја вам се захваљујем.