Никола Селаковић и Марко Ђурић - 31.10.2010.

Апелујемо, такође, на актуелни режим да се призове памети и да уместо неумесних поређења Републике Србије са Народном Републиком Кином, која, чисто куриозитета ради, последње 32 године, без престанка, бележи рекордни и стални привредни раст, као ниједна земља до сада у историји света, не гура прст у очи грађанима Србије, поредећи се са једним светском силом.

Постављамо питање председнику Владе, господину Цветковићу, који то споразум о слободној трговини Србија користи до те мере да може његовим резултатима да се пореди са једном светском силом?

Дајем реч мом колеги Марку Ђурићу.

Марко Ђурић: Даме и господо новинари, о начину на који Влада Србије својим радом или боље речено нерадом, чини да Србија из дана у дан све више личи на Банана Републику, сведочи и чињеница да је од августа Влада Републике Србије одржала чак 19 телефонских, а само 17 редовних седница. Дакле, Влада која о најважнијим државним питањима, као што су повезивање стажа за 80.000 радника, кључна питања која се тичу државне политике Србије везано за доношење Резолуције у Уједињеним нацијама и сличним најважнијим питањима одлучује ноћу и на телефонским седницама, заправо показује такав степен неозбиљности који се најбоље огледа у ситуацији коју у Србији данас имамо.

Наравно, искористићу прилику да провучем једну ноту црног хумора везано за овакав начин рада Владе и да изразим забринутост у вези са продајом Телекома у контексту начина на који Влада Србије заседа и ради. Дакле, изражавамо забринутост за то на који ће начин Влада наставити да ради овако како ради уколико дође до продаје телефонске компаније, с обзиром на начин на који ради Влада, заслужује са пуним правом епитет телефонске владе.

Друга вест је везана за обележавање друге годишњице од оснивања Српске напредне странке. Српска напредна странка има задовољство да обавести јавност да ће 7. новембра у "Београдској арени" бити одржан велики скуп поводом обележавања друге годишњице од оснивања Српске напредне странке. Тим поводом у Арени ће, осим више десетина хиљада грађана, које овим путем позивамо да присуствују нашем скупу у Арени, бити присутни и наши пријатељи из сродних политичких партија из различитих европскох земаља, представници дипломатског кора, али и пријатељи из других сродних политичких странака у Србији са којима наша странка ради на унапређењу у изграђивању сарадње. Овај скуп има за циљ, поред осталог, и да представи тим људи који ће Србији донети оно што је преко потребно, а то су суштинске промене и који ће заправо, дати главну реч у настојању Српске напредне странке да буде катализатор позитивних промена у Србији.

Ја вам се најлепше захваљујем. Уколико имате питања, ми смо спремни да одговоримо.

Новинар: Кажете да делањем Владе, усвајањем овог закона, ово све више личи на Банана Републику. А шта је то што Српска напредна странка ради како би нешто променила од тога?

Марко Ђурић: Српска напредна странка се енергично сваким даном бори за то да смени Владу која је, у претходне две године, можда забележила светски рекорд у броју неиспуњених обећања. Када бих сад узео да набрајам шта је то што је у свом експозеу премијер Мирко Цветковић грађанима Србије понудио, од смањења стопе незапослености и отварања 200.000 нових радних места, повећања БПД-а за више од осам посто, увршћавање Србије у ранг нормалних и сређених демократских земаља, а имамо ситуацију баш, на пример, у вашој области, дакле, у области информисања, само у односу на прошлу годину Србија бележи пад са 62. на чак 88. место по индексу слободе штампе. Дакле, просто имамо ситуацију да Србија у свим друштвеним сферама назадује, а да нико у Србији није спреман да преузме одговорност за то. И не само то, већ актуелна власт грубо игнорише захтеве грађана за променама. Ја ћу само подсетити да је пре више од шест месеци ова странка предала више од милион потписа грађана Србије са захтевом за расписивање ванредних парламентарних избора. Да ли власт, која игнорише и исмева, дакле, званично потписом оверену вољу више од милион грађана Србије, може себе да назове озбиљном и демократском? То је право питање.

Да ли имате још питања?

Уколико не, ја вам се најлепше захваљујем што сте били на нашој конференцији.