Никола Тасић - 08.09.2011.

Фокус Владе Србије остаје на финансијским износима и на маркетиншким триковима, а мало ко зна колико стварно инвестиције коштају, шта доносе и кога опорезујемо да би те инвестиције спровели и, такође, ког ћемо опорезовати уколико инвестиције пропадну. Уместо да се фокусира на одређену социјалну норму или на одређену економску норму по којом би изводили инвестиције, Влада Србије рекли смо да се носи искључиво финансијским токовима и видимо да задуживање за додатну милијарду, било због финансирања буџета, било због реституције, представља најнормалнији корак.

Дакле, држава се задужује, а да за узврат не добијамо апсолутно никакав нови капитал и да нема јасне стратегије како ће се то задуживање исплатити. Дакле, уколико се задужујемо очекујемо да ће то бити продуктивно.

Економски тим СНС се залаже за програмско финансирање буџета, где би се за сваку економску, па и социјалну функцију знало и колико се троши, зашто се троши и, што је много битније, био би јасно дефинисан порески извор који ће финансирати такву потрошњу или такву инвестицију. Дакле, треба јасније повезати неког ко сноси корист одређене инвестиције и неког ко сноси трошак те инвестиције. Један пример таквог наплаћивања јавних добара могу бити ауто-путеви где на пример директно на наплатној рампи наплатимо корисницима и ту се зна - плаћају они који користе пут, једино тако јасним дефинисањем користи и трошкова, једино тако се може доћи до инвестиција које ће довести пре свега до смањења јавне потрошње, које ће нам омогућити да уз мање учешће јавне потрошње у БДП дођемо до ефикасније употребе средстава и једино то може обезбедити већи учинак јавне потрошње уз много мање извора, односно можемо обезбедити исти ниво јавне потрошње уз много мањи притисак на привреду.
Како би се остварили овакви планови, дакле потребна је Влада са стратегијом која ће знати у шта да инвестира и Влада која ће сваки динар третирати као да је последњи.
С обзиром да Србија нема такву Владу сматрамо да је једини излаз из ове кризе расписивање ванредних парламентарних избора.
Хвала вам, да ли има питања? Хвала!