Оркестрирана кампања из страха од напретка

Тема данашње конференције за медије јесте међудржавни споразум државе Србије и Уједињених Арапских Емирата, и непримерена, чак и брутална, кампања и хајка која се води против тог споразума. Ту кампању воде неки медији, нека удружења и, оно што ме посебно чуди, Влада Аутономне покрајине Војводине, они који су против промена и они који су за задржавање постојећег стања. То постојеће стање, као што знате, јесу најмање плате у окружењу, највећа инфлација, највећа незапосленост. А у пољопривреди то су најмањи приноси по хектару, најмањи извоз по хектару у нашем окружењу и потпуна зависност од тога да ли ће да нам падне киша или ће да нам сија сунце. Хајку воде они који чувају своје фотеље и који се плаше успеха ове Владе. Желимо да усвојимо нова знања, нове технологије и, оно што је посебно важно, желимо новац за инвестирање у нашу привреду, а нарочито у пољопривреду. Овај споразум са Уједињеним Арапским Емиратима један је од најважнијих и најзначајнијих договора и основа је за снажан економски развој Србије у наредном периоду. Он се састоји из више сегмената, један је пољопривреда, ради се ту и о војној индустрији, о новим технологијама, логистици и саобраћају.

Ја ћу вам данас изложити само податке који се тичу пољопривреде. У пољопривреди имамо, такође, неколико сегмената. Први сегмент је решавање питања седам пропалих пољопривредних комбината који су били предмет неуспешних приватизација у предходном периоду. Могу да вам кажем податак да је за тих седам пољопривредних комбината, који су пропали, плаћена цена од 23 милиона евра.

Овог тренутка, као што знате из споразума, Уједињени Арапски Емирати плаћају за тих седам комбината 100 милиона евра. Негде просечна цена је око 13.300 евра по хектару, док је данас званична просечна цена негде око 5.000 евра по хектару у Војводини. Осим тога, треба знати и податак да су, чак и кад би неким чудом изашли из реструктурирања, ови комбинати дужни око 30 милиона евра. Тридесет милиона евра треба да се плати повериоцима који су задужили те комбинате. Са друге стране, врло важан је податак да осим тих 100 милиона евра, којима се купује 80 одсто учешћа у тој заједничкој фирми, УАЕ се обавезују да уложе још 100 милиона евра у механизацију и у заливне системе. Можете да мислите какве су те инвестиције и колико ће да значе за нашу пољопривреду!

Други део тог споразума јесте закуп државног земљишта, ради се о свега неких 3.000 хектара који су тренутно у корисништву ПКБ-а, тј. Пољопривредног комбината „7. јули" у Сурчину. Просечна цена по којој је договорен закуп је 270 евра, а отићи ће и до 370 евра по хектару. Морам да вам кажем податак да се за то земљиште годинама није плаћао закуп и да ће држава годишње од тог закупа обезбедити негде око 750.000 евра. Иначе, да вам кажем још нешто што је јако важно, да је просечна цена закупа у Србији у 2012. години била 180 евра. Такође, и тих 3.000 хектара, који су предвиђени за закуп, подлеже овом делу инвестирања. Значи, ту ће бити уложена велика средства у механизацију и у заливне системе и у многоме ће помоћи да наша пољопривреда има и боље приносе и да се боље и квалитетније ради.

Можда најважније у овом споразуму јесте једна клаузула у којој се говори о инвестирању у српску пољопривреду. Предвиђена је укупна инвестиција од неких милијарду и 250 милиона евра. Значи, понављам, милијарду и 250 милиона евра, што је убедљиво највећа појединачна инвестиција у Србији. Од тога за 2013. и за 2014. годину предвиђено је 300 милиона евра. Од тих 300 милиона евра, половина је предвиђена за изградњу система за наводњавање, а половина је предвиђена да се омогуће најмекши могући, најповољнији могући кредити пољопривредним произвођачима који би то уложили у механизацију, у своје заливне системе. Овим примарним системом, који ради држава, омогућили би да већ у две године негде 300.000 хектара буде под заливним системом. Према томе, мислимо да је овај, као што сам рекао на почетку, један од најзначајнијих споразума и да ће у многоме допринети да наша пољопривреда направи један велики искорак јер сви се, као што знате, већ годинама кунемо и говоримо да су енергетика и пољопривреда две области где имамо највећу перспективу. Ево, сад је прилика да та перспектива из сна пређе и у јаву. Толико сам ја имао. Хвала вам. Изволите ако има неко питање.

Новинар: Рекли сте да би ова куповна цена била 100 милиона плус 100. Да ли би оних милијарду и 250 милиона било обавезних инвестиција, по уговору, или само као могућност?

Горан Кнежевић: То је могућност да Србија искористи у наредном периоду милијарду и 250 милиона евра инвестиција. За 2013. и за 2014. предвиђено је већ 300 милиона евра и ми смо већ оформили наше штабове који раде на пројектној документацији јер, наравно, то морамо да поткрепимо пројектима и актима. Према томе, радимо на томе и ја мислим да ћемо успети да у 2013. и 2014. години остваримо тих 300 милиона евра, а ових осталих милијарду и 250 милиона евра је само могућност коју, ако ми будемо могли, ми ћемо искористити. Изволите.

Новинар: Да ли Српска напредна странка очекује неке немире у Прешеву поводом уклањања споменика?

Горан Кнежевић: Не, не очекујемо никакве немире. Мислим да држава мора да функционише. Ми ћемо прeдузети све да до немира не дође. Хвала вам лепо. Пријатно.