Проф. др Миленко Џелетовић - 01.03.2012.

Подсећам да је у закону децидирано стајало да ће он важити све док траје криза у Србији што само илуструје чињеницу да власт мисли да је за њих прошла криза, а да за народ треба и даље да траје. Тако данас имате поново да директор агенције, не само данас, него последње две године у времену у којем смо добили 200.000 новоотпуштених људи у времену у којем смо имали константан пад индустријске производњње, у времену у којем смо имали рекордну стопу инфлације, поново су враћене плате директорима агенција и јавних предузећа. Тако директор Агенције за приватизацију има 350.000 динара, директор ЕПС-а 350.000, гувернер Шошкић, онај који данас неуспешно брани националну валуту 663.000 динара, а директор Агенције за контролу лета, нећете веровати, 810.000 динара. Дакле, све то у држави у којој, понављам по ко зна који пут, имамо милион незапослених, имамо 150.000 људи који иду на посао, не примају плату, имамо 400.000 људи који примају плату мању од 15.000 динара, имамо 800.000 пензионера који имају пензију мању од 15.000 динара. Какав је политички неморал и социјална неодговорност у питању можда најбоље илуструје податак да ове две последње категорије, оних 400.000 који примају мање од 15.000 динара плате и по 800.000 пензионера, дакле милион и двеста хиљада људи у Србији треба да прими 55 плата, односно 55 пензија за једну месечну плату директора Агенције за контролу лета или да 55 година примају плате односно пензије да би кући однели једну годишњу плату директора Агенције за контролу лета. Знам да ће неко рећи да Агенција за контролу лета није на буџету већ да је самостална у смислу прикупљања прихода, али с обзиром на последње питање од чега је самостална, да ли је небо само Агенција за контролу лета или ових милион сиромашних и свих оних који су на казанима народних кухиња?! Треба да имају право и место под сунцем и своје парче неба да та агенција од астрономских примања и прихода које остварује део врати у буџет како бисмо финансирали и те народне кухиње или пребацили Националној служби за запошљавање да подстакнемо активне мере запошљавања.

Даме и господо, СНС позива власт да на првој наредној седници укине астрономске, заиста за наше прилике и време кризе, астрономске апанаже за учешће у управним одборима јавних предузећа. У 570 јавних предузећа, у њиховим управним одборима данас седи армија од 11.800 људи који ову државу коштају  ни мање ни више него 155.000.000 евра на годишњем нивоу. Ми позивамо да, ако су за прва два месеца апанаже и надокнаде исплаћене, да бар од 1.марта се обуставе и да свих 120 или 130 преосталих милиона евра усмеримо рецимо у докапитализацију Комерцијалне банке. Ви добро знате да је проблем тобоже са ММФ-ом исто због неких 100.000.000 и нашег пробијања буџета за докапитализацију Комерцијалне банке. Ево ми предлажемо без великог напора само са дизањем руку петнаестак министара Владе Србије  да обезбедимо 100.000.000 евра и да извршимо докапитализацију Комерцијалне банке да остану у већинском власништву државе и да у годинама које следе буде заиста, поред развојне банке и неких других финансијских инститицуја које будемо формирали, буде једна локомотива финансирања привредног развоја земље.

Оно што посебно хоћу да потенцирам у име Економског тима и комплетне СНС и да упозорим јавност јесте да следи још једна велика обмана Владе Републике Србије са бесплатном поделом акцијом Телекома. Желим да вас информишем да СНС прави економску анализу и озбиљно разматрамо могућност укидања ТВ претплате која би сваком домаћинству донела вредност четири Телекомове акције у мандату од четири године или 24.000 динара уштеда у породичном буџету. Јавни сервис би заиста морао да буде јавни сервис, сервис свих грађана, а укидање претплате би било компензовано уштедамо и рационализацијом у самом јавном сервису, али и уштедама  о којима говоримо, дакле буџетским надокнадама за укинуту тв претплату које би биле остварене по основу легализације сиве економије,  уреднијих јавних набавки и других мера, укидање беспотребних агенција и другим рационализацијама.

Дакле, СНС разматра укидање тв претплате, али и свакако разматра и могућност да направи уштеде из буџета како би јавни сервис понављам постао сервис свих њених грађана. Претплата је на месечном нивоу 500 динара пута 12 месеци, таман отприлике онолико колико власт жели да придобије грађане за ове изборе поделом једне бесплатне Телекомове акције. Наравно, подсећам да је то било и обећање нове власти да чим дођу да ће бити укинута тв претплата међутим то се није десило и мислимо да би растерећење породичних буџета на свком нивоу тамо где постоји могућност било благотворно и делотворно у условима велике економске кризе.

Ми позивамо да се на наредној седници у Влади хитно и без одлагања укине на брзину донешена срамна Уредба о допуни уредбе о признањима за обављање послова у државним органима о којима вам је госпођа Јоргованка Табаковић на претходној конференцији подробније говорила, једна уредба из 1997. године где је власт брже-боље на некој телефонској седници пред Нову годину реактивирала причу о могућности да се тобоже неки вредни државни чиновници награде чак и до 5 просечних плата што даље представља поново удар на ионако оскудни дефицитарни буџет Републике Србије. Хитно тражимо да без одлагања упрости компликоване администартивне процедуре и још једном подсећамо да оне привреду годишње коштају 4% бруто друштвеног производа или милијарду и триста педесет милиона евра, ако их само преполимо ево уштеде од 650 до 700 милиона евра. Оно што је закључак свих закључака јесте хитно кренути у фискално растерећење привреде, јер заиста драматична ситуација у којој се налази реални сектор, драматична ликвидност не може да чека ни изборе ни нову Владу већ је неопходно да одмах и без одлагања се предузимају мере зато што сваки дан одлагања било каквих процеса који ће растеретити привреду и грађане може бити болан. Има ли питања? Ако нема захваљујем се.