Проф. др Миленко Џелетовић - 05.05.2011.

Након очигледно неуспеле продаје „Телекома“ неодговорна Влада Србије дужна је да одговори на следећа питања
1. Ко ће сносити последице за неодговрно расписивање тендера и још неодговорније његово спровођење. Штета се не мери само директним трошковима него и индеректним слањем лошег сигнала страним инвеститорима о неспособности државе да на законит и легалан начин прода своју најпрофитабилнију компанију.

2. Премијер Цветковић је у Скупштини рекао да је основни разлог продаје „Телекома“ у ствари тај што треба 20% акција поделити грађанима. Ако узмемо у обзир првобитно понуђених 840 милиона то практично значи да би се поделило 168 милиона евра, ако одбијемо 7 процената на запослене испада да је грађанима било предвиђено. Значи, варали смо их у претходном изборном циклусу, добили једне изборе,  а сада ћемо најпрофитабилнију, највреднију компанију продати да би ту лаж и ту превару макар донекле претворили у реалност и ако можемо да поткупимо грађане за следећи изборни циклус.

3. Влада нас је ових месеци обасипала аргументима да наша држава није способна да успешно води и управља „Телекомом“. Ако је то тако, поставља се питање како је могуће очекивати од Владе неспособне да води и управља најпрофитабилнијом компанијом на Балкану, да реши проблем 64.500 предузећа у блокади у којима ради преко стотину хиљада људи и чињеницу да нам сваког месеца од почетка године преко 1000 предузећа оде у стечај и само по том основу без посла остане између 10 и 20 хиљада људи. Како ће та, према њиховим речима, неспособна Влада да реши проблем милион незапослених, милион оних који раде на црно,  200 хиљада људи који иду на посао а не примају плату.

4. Чињеница да као у озбиљним државама није било списка шта ће се урадити са новцем од „Телекома“ указује да би бећари и то проћердали.
Ако нису знали да управљају Телекомом, поставља се питање да ли они заслужују да управљају овом Владом, овом државом и овим народом.

Доносите једну дугорочну стратегију у којој телекомуникације прогласите стратешком националном граном, а онда после пар месеци продате или покушате да продате Телеком онда то заиста говори о одсуству било какве стратегије. Навешћу вам пример, морам само да вас подсетим, упечатљиве су две изјаве. Цитирам:

Потпредседник Владе Божидар Ђелић, Политика, среда, 25. фебруар 2009. године, за земљу боље да се задужи него да прода „Телеком“ да би попунила буџет:  „Морамо урадити све да Телеком не буде продат само због тога што су нам потребни буџетски приходи”, рекао је Ђелић на округлом столу о будућности јавних предузећа у Србији. „Телеком је сада у фази експанзије“, навео је Ђелић, „због чега продаја само због попуњавања буџета није у интересу српске привреде.“  Постављам вам питање шта се то радикално променило да је Божидар Ђелић сада променио критеријуме око продаје Телекома. Још је занимљивија једна друга изјава.

Јасна Матић, РТС понедељак, 16. фебруар 2009
Сада није добро време за продају Телекома Србије.
Министарка за телекомуникације и информатичко друштво Јасна Матић оценила је да сада, генерално говорећи, није добро време за продају добрих предузећа, па тако није време ни за најављену продају дела «Телекома Србија".
„Прво правило пословања на берзи је“, како је објаснила, "купуј када је јефтино, продај када је скупо".  
"Сада бисмо учинили сасвим супротно: продали бисмо вероватно највредније српско предузеће у време када су вредности акција на свим светским берзама драстично пале и када нико не улази у нове инвестиције"
"Осим тога, треба имати у виду и да Телеком изузетно успешно послује у нашем региону. Било би штета да у овом тренутку Србија изгуби већинско власништво.“

Само годину и по дана каснија када Телеком постаје лидер кад удвостручује свој профит кад смањује дуговања, када редуцира трошкове за 40% Влада сматра да Телеком треба продати. Очигледне су намере само у пуњењу буџета и ништа више и ништа мање од тога.Такође је интересантна изјава Цветковића да продамо то предузеће да би враћали дугове. СНС поставља питање - а које дугове и где су ти новци и где су сви кредити који су представљени као велика победе ове власти  и овог режима?
Отишли на инфраструктуру, у енергетска постројења, у нека капитална добра. Поставља се заиста објективно питање - шта ће Влада сада да уради без продаје Телекома?! Очигледно је да није способна да смањи јавну потрошњу, очигледно је сама признала да није способна. Замислите Владу која сама убеђује сопствене грађане да нема капацитете да води најпрофитабилнију компанију на Балкану. Телеком може да води и осредњи економиста. То одговорно тврдимо, а камоли једна Влада. Наравно да Србија има капацитете и оно за шта се залаже СНС јесте да професионални менаџмент управља јавним предузећима. То ће нам бити обавеза и у ЕУ и то предвиђају и измена законске регулативе о ЈП, да професионални менаџмент, не партијски кадрови управљају ЈП, а нарочито Телекома који представља заиста неизмерно златну коку очигледно за ову власт која је показала једну велику неодговорност. Осим дирекних штета, ја сам  рекао у једној реченици, ово је практична потврда исправности поднетих кривичних пријава, не само због дирекне штете око организације тендера и процене вредности капитала, већ оне индирекне коју смо послали страним инвеститорима да нисмо способни да чак продамо ни оно што је највредније у овој земљи. После овога би било заиста за очекивати да има имало морала, а морала наравно да нема, ми то и не очекујемо од ове Владе да поднесе оставку и да препусти не само управљање профитабилним компанијама већ и управљање економским животом и друштвом у Србији одговорним људима који ће знати и умети да управљају ресурсима којима располаже Србија.
Изволите ако имате неко питање, ако не ја вам се захваљујем!