Проф. др Миленко Џелетовић - 27.01.2012.

СНС оцењује да је још неозбиљнији поступак Владе Републике Србије према  ММФ и договору о ревизији аранжмана са ММФ. Покушај да преварите ММФ за 25 милијарди динара, односно за преко 250 милиона евра, је заиста један неозбиљан покушај Владе, која данас покушава да преко неких режимских медија тај покушај преваре оправда државотворношћу.
Дакле, имате на сва уста причу владиних саветника да је то покушај заправо пробијања неких буџетских лимита за 100 милиона евра, за колико ће бити докапитализована Комерцијална банка, која би требало да остане у државном власништву.

СНС нема ништа против тог потеза, али ако мало дубље завирите у буџетску пројекцију, видећете да то заиста не одговара истини. Наиме, пробијање договора износи 25 милијарди, односно 250 милиона евра, а не 100 милиона евра колико је неопходно за докапитализацију Комерцијалне банке. Ако прочитате саопштење ММФ, тек ћете видети колико таква једна констатација не одговара чињеничном стању, јер децидирано стоји у извештају ММФ-а да повећање јавног дуга кроз издавање дужничких хартија и гаранција и планирана средства за инвестиције нису у складу са договором о републичком буџету. Међутим, Влада Републике Србије каже да се заправо намеравало за ванредне околности обезбеђивање финансијске стабилности. Ми постављамо питање, да ли је ванредна околност ради обезбеђивања финансијске стабилности докапитализација Комерцијалне банке, или би то једна одговорна и држава и Влада требала да сврста у редовне околности?  Оно што је још озбиљнији пропуст Владе Републике Србије јесте чињеница да је пробијен оквир од 15 милијарди динара, или 150 милиона евра, намењених за давање гаранција банкама које би требале да одобре кредите јавним предузећима. Како ви знате да су јавна предузећа црна рупа српске економије, то је идеалан механизам да се преко 150 милиона евра исцрпи у предизборене сврхе и пробије дозвољен буџетски дефицит.

СНС, као одговор на ово, је израдила свој Предлог измена и допуна Закона о јавним набавкама, предочићемо га идуће недеље јавности и ево, у име Економског тима и комплетене СНС позивам све странке опозиције, али и оне из владајуће коалиције који се бар декларативно залажу за стајање на пут коруптивним каналима, да само подигну руку за наш предлог и ево Србији милијарду евра уштеде у 2012. години, вероватно једној од најтежих економских година у новијој историји Србије.