Проф. др Миленко Џелетовић и проф. др Никола Тасић - 17.11.2011.

Прва упоришна тачка програма Владе Србије је била динамична економска активност од 7% на годишњем нивоу, дакле за 4 године мандата Владе очекивао се раст бруто друштвеног производа од 30%. У најоптимистичнијој варијанти, у моменту предаје власти наш раст ће бити свега 3%. Дакле, 10 пута је мања привредна активност од оне коју је премијер Цветковић у свом уводном експозеу изнео. За одржавање високе, неодмерене и прекомерне потрошње  жртвоване су инвестиције и као основна материјална претпоставка бржег економског раста и развоја. Индустријска економска производња смањена за 10%, а реална грађевинска активност чак за 20%. Данашњи ниво индустријске производње се налази на 2/5 производње транзиционог периода и по томе смо неславни рекордери у Европи. Своју инертност и неефикасност Влада је покушала да компензира прекомерним јавним задуживањем и вама добро познат податак да смо до сада преко 6 милијарди задуженији у погледу јавног дуга, да смо већ ударили о зид 45 БДП и ако будемо на крају године добили већи курс од 102 динара 103, 104 или ће га власт по сваку цену бранити. То ће сигурно изаћи и на половину друштвеног бруто производа чиме смо озбиљно прекршили Закон по фискалној одговорности, а да не причам да нам прети озбиљна криза дуговања, односно уредног сервисирања у времену које долази.

Други економски приоритет Владе и уједно највећи промашај који вероватно веома добро знате јесте обећање, прво од 400.000 нових радних места. ММФ нам је саопштио да је Србија изгубила 400.000 радних места према анкети и радној снази из априла 2011. Затим, пројектована стопа назапослености приликом предаје мандата по премијеру Цветковићу је била 12%, данас је већ превазишла 24% и по томе смо рекордери у Европи. Преостала два циља Владе била су повећање стандарда становништва, односно смањење регионалних диспропорција, данас према званичној статистици што је можда и најбоље мерило то је пад животног стандарда, пад трговине на мало преко 30% што отприлике указује да је и животни стандард најмање опао за 30%, а рецимо и податак о исплаћеној маси зарада по окрузима види се да се регионални развој повећао и то за 10% у околини Београда и Новог Сада, а на штету целе Србије. Дакле, да кренемо даље анализом тог чувеног програма који смо тобоже имали и хтели да пропишемо, а који је довео Србију на руб економске и финансијске катастрофе и колапса, рецимо било је реализација предуслова која је говорила о учвршћењу макроекономске стабилности и убрзању економских реформу, наставку економских интеграција као и значајном повећању инвестиција. Даме и господо, Влада је обећала да ће годишњу инфлацију свести на 4%, она је данас највећа у Европи и прелази 10%, Влада је обећала најмање 3 милијарде долара страних дирекних инвестиција, дај боже ове године да и пола тога прикупимо, затим Влада је обећала да ће обезбедити стабилност националне валуте, а динар је данас 30% мање вредан у односу на дан преузимања премијерске функције господина Цветковића. Подсећам вас само на неке инфраструктурне пројекте које је Влада обећала да ће започети, а које нико, ни ми ни ви још нисмо видели, затим изградња ауто-пута према јужном јадрану, затим модернизација железнице, мрежа регионалних путева, модернизација коридора 7, почетак изградње гасовода „Јужни ток“ и сл. Влада је оно што је можда и највећи проблем обећала укидање непотребних прописа и смањење администрације и тај процес је заиста започео пуним темпом и онда је напречац заустављен јер је очигледно због запошљавања својих кадрова и активиста тај процес морао бити заустављен. Затим од 700 донешених закона у мандату ове Владе, 200 закона није примењиво. Затим, свеобухватна реформа, отварање агенција за преиспитивање поморских несрећа, агенција за тражење станова је само гомилање администрације и довољан нам је само један податак, рецимо борба против мита и корупције је била упоришна тачка, а један податак говори упечатљиво колико се држава и тај реформисани суд ефикасно борио против криминала где сте ви у току 2010. године имали 589 људи осуђених за привредни преступ од којих је 400 добило условну казну.

Даме и господо, ово само показује да је економски програм СНС аутентичан програм и ако би у две реченице правио разлику очигледно је да је њихов програм отпуштање радника, наш запошљавање, њихов је програм прекомерна потрошња, а она износи сваке године преко 5 милијарди евра, наш је програм инвестиције и нова запошљавања, њихов програм је непотребно гомилање административних процедура у којима смо рекордери. Једино предизборно обећање које је остварено из експозеа премијера Цветковића јесте да ће Србија на крају мандата ове Владе постати лидер у региону. Србија и јесте данас лидер у региону по највећој стопи инфлације, по највећој стопи незапослености, по највећем учешћу јавне потрошње по јединици индустријског производа, Србија је данас лидер по броју абортуса, по одливу мозгова, Србија је данас лидер по спорости издавања грађевинских, царинских и других дозвола, Србија је лидер свуда где би требала да буде на зачељу. То само указује да је аутентичан програм СНС и то је програм који очигледно смета Влади па у недостатку јачих аргумената оптужбе стижу да је програм преписан од стране Владе. Ако су овако катастрофални резултати онда заиста та оптужба вређа здраву интелигенцију да неко од понављача преписује, односно преписује од некога ко је својим програмом забележио резултате о којим сам говорио. Још једном апелујемо - други талас кризе тек долази, избори неће очигледно до последњег дана, тако да даме и господо у наредних 6-8 месеци ће бити још десетине хиљада новоотпуштених радника, донеће велики проблем са јавним дугом, донеће урушавање додатно привреде, па пројекције указују да је између 5.000-7.000 неликвидних предузећа до маја месеца следеће године. У овом предизборном времену треба живети и треба бар зауставити овај суноврат. Очигледно да Влада нема намеру да доноси конкретно мере и једини програм им је даље задуживање у циљу опстанка до избора. Ја вам се захваљујем. Има ли питања?