Проф. др Зорана Михајловић - 07.10.2012.

Људи из руководства Српске напредне странке и цела Српска напредна странка стоји уз Александра Вучића и не само уз њега, већ и уз Владу која жели да се бори против криминала и корупције. Мислимо да је то борба за будућност, а не борба са прошлошћу. Даћу вам само један пример: људи који раде истражне радње свих предмета живе у самачком хотелу, њих четворица живе у једној соби, на спрату на којем постоји само једно купатило. Али без обзира на то они врло вредно раде свој посао. Верују у систем, верују у државу, верују у Александра Вучића. Верују у све оне који истински желе да се боре против криминала и корупције.
Вероватно ће бити нових случајева, у наредном периоду. Да ли то значи да ћемо сваки пут морати да објашњавамо колико је борба против криминала и корупције значајна? Поред тога, председник наше странке је неколико пута изјавио да судство и тужилаштво морају бити ефикаснији и ми верујемо да ће тако бити у свим предметима који буду постојали у будућности.
Подсећам вас да је један Горан Кнежевић држан у притвору тринаест месеци. И то јесте био политички прогон. Који данас политички прогон постоји у овој земљи са овом Владом? Не постоји ниједан.
Што се тиче сектора енергетике ми такође очекујемо акције Александра Вучића, првог потпредседника Владе, зато што се проневере и крађе у овом сектору могу мерити милијардама.
Још једном позивамо све грађане да стану уз председника наше странке и уз све оне који се истински боре против криминала и корупције.
Изволите, ако имате питања.

 

Новинар:
Из Демократске странке тврде да је ово политички прогон. Да ли ће се све завршити на Оливеру Дулићу или ће бити још таквих случајева? Да ли ћете по питању политичара правити разлику?

Зорана Михајловић:
Колико знам овај случај је почео да се обрађује много пре него што је формирана ова Влада. Друго, то је предмет који је остао у списима и покојне Верице Бараћ, дакле Савета за борбу против корупције. Тај се предмет налази и међу оним предметима које је поменула Европска унија. Зато не видим да то има икакве везе са политичким прогоном.

Новинар:
Пошто је све почело пре више од годину дана да ли сад постоји више доказа или једноставно тад није било политичке воље да се овај случај реши?

Зорана Михајловић:
Потпуно верујем да тада није постојала политичка воља да се случај реши, али дубоко верујем да ћемо сад ићи ка будућности, јер нема развијене економије, нема енергетике, пољопривреде, нема ничега уколико се не боримо против криминала и корупције. И велика је храброст потребна свакоме ко се тиме бави.

Новинар:
Причали сте о нападима на вашу странку. Можете ли да нам објасните на које нападе тачно мислите?

Зорана Михајловић:
У разним медијима се могу чути одређени напади на председника Српске напредне странке. Верујем да ће тих напада бити и у наредном периоду, али овде се нећемо зауставити. Ово је став Српске напредне странке од тренутка кад је формирана и у нашем програму је приоритет борба против криминала и корупције. Зато ћемо подржати свакога ко се тиме бави.

Новинар:
Можете ли нам најавити неки нови случај?

Зорана Михајловић:
То нећу најављивати ја. Председник Српске напредне странке је сам рекао да ће бити нових случајева. Земља је опустошена, људи осиромашени. За ту крађу и криминал морају да одговарају они који су нас дотле довели.

Новинар:
Шта је са посредницима у продаји струје?

Зорана Михајловић:
То није тема ове прес конференције. Али свакако да је једна од тема којом ћемо се бавити у сектору енергетике, поред набавке електричне енергије, трговине угљем и свим оним што се дешавало у електроенергетици. И по том питању очекујемо неке акције. Оно што јесте добра вест то је да у 2013-тој години неће бити посредника. ЕПС је резервисао на директан начин одређене количине електричне енергије. И то је будућност. А све оно што се дешавало у прошлости мора да се истражи. Хвала вам најлепше.