Проф. др Зорана Михајловић - 17.08.2012.

Наше мишљење, као што смо и раније говорили, а и данас то кажемо, наше мишљење је да без борбе против криминала и корупције нема напретка Србије и да је то питање опстанка Србије. Криминал и корупција су разорили све системе у Србији и због тога, на крају крајева, имамо и овакво економско расуло у Србији, које смо наследили и као нова Влада. У том смислу, оно што ми желимо да поручимо испред Српске напредне странке, то је да ћемо ми свакако усвојити и нови Закон о јавним набавкама, већ у септембру месецу, и да ће бити баш онако како смо то и говорили, беспоштедна борба против криминала и корупције и да заштићених сигурно неће бити, без обзира у којој политичкој партији евентуално они били, да ли то била Демократска странка, Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, УРС или било која друга странка или просто и не били ни у једној странци, а били везани за одређене лидере или уопште за рад одређених политичких партија. И то је порука коју ми стално говоримо и коју данас такође посебно наглашавамо. Исто тако, у области којом се ја бавим, енергетици и заштити животне средине, иако ће бити веома тешко у периоду који долази, имајући у виду озбиљне енергетске проблеме и грејну сезону која је пред нама, али ћемо се ми свакако потрудити да учинимо апсолутно све  да постоји боље управљање јавним предузећима у овом сектору, да свакако не буде посредника у набавци електричне енергије, што не значи да је било ко против појаве трговине и тржишта у области електричне енергије и гаса, али значи следеће. Да ће јавна предузећа морати много детаљније и боље да праве своје планове, своје планове увоза пре свега електричне енергије, јер кад имате јасан и добро направљен план за читаву годину, онда не може да вам се деси велико искакање у набавци у интервентном, рецимо, увозу електричне енергије, што је постојало готово у свакој претходној години, кад говоримо, рецимо, о увозу електричне енергије. Дакле, када је хаваријски увоз, или када је у питању интервентни увоз у било каквој врсти кризе, онда то мора да буде јако добро планирано и то свакако мора да буде од непосредног произвођача. Посебно сам ово напоменула као пример, имајући у виду да је било много разних активности којима се ми сада бавимо, значи истражујемо те ствари, тражићемо од надлежних органа да реагују на такве ствари и да преиспитају такве проблеме који су били у набавци електричне енергије. Дакле, ми желимо да буде све прегледно, транспарентно, а најважније, то потиче управо од јавних предузећа, најважније је да они који се баве планирањем, то ураде на најбољи могући начин. То је оно што сам ја имала овако за сам почетак да вам кажем. Уколико има неких питања, изволите, ја сам ту да на њих одговорим, изволите.

Новинар: Када кажете озбиљни енергетски проблеми, грејна сезона, мене сад занима каква је то порука, дакле шта чека грађане кад крене грејна сезона? У једном тренутку када сте помињали увођење јефтиније тарифе за струју...
Зорана Михајловић: Тако је.

Новинар: Неки су то поистовећивали са могућношћу да би долазило и до рестрикција. 
Зорана Михајловић: Не...

Новинар: Ајмо да разјаснимо...
Зорана Михајловић: Две ствари су у питању. Значи, то, пре свега, нема везе сада једно са другим. Једно је прича о јефтиној тарифи на којој Министарство свакако ради. То је оно што смо наговестили као могућност да се обезбеди грађанима Србије да у току радног дана имају два сата јефтине струје, како они кажу, и једино што се сада чека јесу информације од јавног предузећа, када је то технички могуће. Дакле, када нису велики пикови потрошње и када је могуће да учинимо нешто и за грађане Србије у овој земљи. Оно што је занимљиво то је да сви они који се имало баве енергетиком, у првом тренутку говоре како је то немогуће, а да немају практично ни све податке. Значи Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине има предлог и сматра да можемо да нађемо начин да имамо два часа јефтине електричне енергије, јефтине струје. Очекујемо техничке податке до краја овог месеца, не само техничке податке, него просто наш коначан став и крајем месеца ми ћемо изаћи са тим када, у којим временским интервалима ће то бити могуће. То је један део приче, али потпуно други део приче је прича о недостатку енергије. Дакле, и ја сам претходне две године и Српска напредна странка, ми две године причамо о озбиљним енергетским проблемима који постоје у овој земљи. На крају крајева, сведоци смо били фебруара и марта месеца, када смо имали интервентан увоз електричне енергије и када се гасила цела Србија, односно када се гасила привреда Србије, па смо имали штету од пола милијарде евра, а становништво је имало електричну енергију. Тада није била суша, тада је била зима. И тада неко није претходних година радио свој посао. Значи, не чекају нас рестрикције, али нас чека тешка енергетска криза у смислу да треба да обезбедимо довољно енергије, а ја мислим да је задатак сваког министра енергетике да обезбеди довољне количине енергије за наступајућу грејну сезону. Изволите.

Новинар: Хтела сам да вас питам, пошто сте најавили да ћете помоћи социјално угроженим у отплаћивању дугова, када ће то кренути и на који начин ће функционисати? Друго питање је у вези са... данас сте изјавили агенцијама да ће се испитати рад свих јавних предузећа, па сте поменули да већ испитујете за Електропривреду и нешто из вашег сектора... Да ли нам можете дати нешто више – шта се тачно испитује, где постоји сумња?
Зорана Михајловић: Министарство енергетике, развоја и животне средине ће у најкраћем могућем периоду, ако то тако могу да кажем, ја очекујем крајем месеца или почетком следећег месеца, направити једну конференцију за новинаре где ћемо се ми позабавити тим додатним питањима које сте ви сада поменули. Везано за ове социјално угрожене, што сте рекли, нисте то добро пренели. Ја сам рекла Министарство енергетике, заједно са Министарством финансија, прави једну радну групу где покушавамо да решимо проблеме дугова. Са једне стране дугова између јавних предузећа, дакле проблеми топлана, јавног предузећа Електропривреда Србије, Србијагаса и тако даље. То се гомилало свих ових година и нико се тиме није озбиљно позабавио. Дошло је, богами, време да морамо тиме да се позабавимо. А што се тиче социјално угрожених, ово Министарство ће инсистирати на завршетку социјалних карата. Дакле, ова земља мора да има социјалне карте и морате да знате да не постоји тржишна економија и не постоји тржиште, уколико не постоје социјалне карте. Зашто оне нису направљене претходних десет година, питање је за моје претходнике, али ми то сад морамо да урадимо да бисмо имали нормалну ситуацију, да бисмо имали уопште... Као што знате, Електропривреда Србије мора да отвара своје тржиште. Дакле, ми морамо да имамо тржиште и електричне енергије и гаса. Изволите.

Новинар:  А поводом дуга, ја се извињавам...
Зорана Михајловић: Ја сам вам одговорила. Биће прес конференција апсолутно о свему. Понављала сам неке ствари већ неколико пута и не бих сада да говорим поново исту ствар. Значи, све сам изјаве већ дала. 

Новинар: Да ли социјалне карте значе да ће богатији плаћати више, а да ће социјално угроженији плаћати мање, и како ћете...
Зорана Михајловић: Социјалне карте, као у свакој земљи, прво ће да се погледа какво је стање. Значи, постоје одређени критеријуми на основу којих ћемо утврдити која су то домаћинства, који су то грађани Србије који су социјално угрожени. Они који су социјално угрожени, то се не односи само на струју или, рецимо, на гас или неке друге трошкове, то се односи на неке друге ствари у самој земљи, заједно са Министарством рада и социјалне политике, утврдићемо које су то групе људи које су социјлано угрожене и за њих ће свакако постојати другачији начин плаћања. Зашто се праве социјалне карте? Зато да не оптерете јавна предузећа. Не може ЕПС да плаћа социјално угроженог, него заједно са државом уговарамо како ће бити смањени њихови рачуни и ко ће надокнадити ту разлику, односно, дакле, трошак за државу, за оне који су социјално угрожени. Дакле, неће Електропривреда Србије, као што је до сада радила, плаћати практично социјално угрожене тиме што ће омогућавати да они не плаћају струју. Са друге стране, Електропривреда Србије ће морати озбиљно да се позабави наплатом потраживања. Ту мислим, пре свега, на привреду и мислим на... Данас струју најмање... Не плаћају је богати, не плаћају је сиромашни и не плаћају је јавна предузећа која то, свакако, могу да ураде.

Новинар: Кад реално то можемо да очекујемо?
Зорана Михајловић: Социјалне карте не могу да буду тако брзо. Ја очекујем да до марта месеца буду готове. И морају да буду да бисмо могли да кренемо у све оне друге наше обавезе које имамо, не само према Европској унији, него просто зато да имамо једно нормално тржиште електричне енергије. 

Новинар: Какакв је став Странке о најавама да би у Зајечару могло да дође до промене власти, односно да су напредњаци из тог града тражили дозволу да уђу у преговоре са СПС-ом и ДС-ом?
Зорана Михајловић: Ми ћемо одлуку оставити локалним огранима странке. Локални органи странке су ти који ће одлучити како се даље понашати.   

Новинар: Румуни кажу да очекују бољи прилив воде у септембру, да ли имамо неку процену колико ћемо да увозимо у гигават сатима, да ли има неке идеје макар до краја године?
Зорана Михајловић: Постоје разне процене Електропривреде Србије и Министарства енергетике и заштите и развоја животне средине, и ових дана се ради на ревизији тих процена. Тиме сам вам све рекла. 

Новинар: Ви сте пре два дана рекли да ћете за два дана имати податке.
Зорана Михајловић: Не, ја нисам рекла да ћу за два дана имати, из разлога што је агенција „Бета“ била јуче, тако да је то било јуче. 

Новинар: Значи, сутра можемо очекивати да ћете нам рећи да ћемо увозити струју. 
Зорана Михајловић: Ми ћемо свакако у једној количини увозити струју, али сам такође рекла да тај износ који је ЕПС навео као могућ износ, није једини износ који сам ја видела у претходних петнаест дана, па ћете дозволити да ја, као министар, морам да размислим да ли од три износа  који су ми дали, да ли је сваки прави. И због тога се сада врши ревизија разних износа које је ЕПС навео као могуће износе за увоз електричне енергије. Када стручне службе Министарства, заједно са ЕПС-ом заврше процену која је то количина гигават сати по месецима која треба да се увезе, онда ћемо то свакако рећи али увоза ће, свакако, бити. Ми имамо тај фактор који се зове суша, то је тачно, али имамо и јако лоше планирање у претходном периоду потрошено у билансу  електричне енергије у фебруару месецу, па и ванбилансну, дакле, неко се тиме није бавио. Неко се није бавио ни променом одређених докумената електроенергетског биланса, а све су потрошили у фебруару и марту, а нису тражили да се промене електроенергетски биланси или да претпоставе да је могуће да ће од септембра, октобра, новембра такође бити потребна одређена количина да се увезе. Значи, објективан фактор јесте суша, али оно што није објективан фактор то је лоше планирање и то је, на крају крајева, двадесет година небриге о електроенергетском систему у смислу отварања нових објеката итд. 

Новинар: Када кажете неко, мислите ли на ЕПС и да ли је уобичајено да се добијају три различита износа?
Зорана Михајловић: Заиста не знам. Први пут сам министар енергетике, али мислим да су то важне ствари за земљу када треба да увезе енергију, када треба да да одређени новац из буџета. Д акле, ја мислим, када су такве ствари у питању, да треба да се провери неколико пута која је то количина која је систему потребна. 

Новинар: Још једна агенција данас је саопштила да је кредитни рејтинг Србије смањен због усвајања Закона о Народној банци Србје. Шта ће држава учинити поводом тога?
Зорана Михајловић: Па, ја бих волела када би то био једини разлог због кога је кредитни рејтинг  Србије смањен. Кредитни рејтинг Србије, ако сте видели све критеријуме на основу којих се одређује кредитни рејтинг Србије, онда вам је јасно да је то најмањи могући разлог због кога је кредитни рејтинг нижи. Нажалост, буџетски дефицит или све оно што је потрошено у претходном периоду, висока администрација, бирократија, затвореност, немање инвестиција, монополи, све је то условило, као и једна стално погоршана економска ситуација, довело нас је до тога да нам се смањи кредитни рејтинг. Нико не одређује кредитни рејтинг месец за месец, петнаест дана за петнаест дана, него га смањује или повећава гледајући неколико месеци како та земља у економији функционише. Ова је Влада постављена и имала је прву седницу 7. јула, дакле још није прошло месец дана. Дакле, кредитни рејтинг није смањен због ове Владе, него због свега онога што нам је предходна Влада оставила у аманет. Али, то не значи да ствари не могу да се поправе. Ја верујем да ће се, одређеним програмом или програмом консолидације и свега онога што Влада припрема, кренути пут опоравка. Неће бити лако. Нарочито неће бити лако ове прве године, из разлога што Србија јесте у рецесији. 

Новинар: Занима нас цена гаса, ништа се о томе не говори, а најављено је јефтиније... 
Зорана Михајловић: Сачекајте прес конференцију, све ће бити речено и о цени гаса. Оно што сам изјављивала до сада и даље стоји. Ми ћемо, као Министарство, учинити све да имамо повољније услове у набавци гаса, онолико колико ћемо моћи у наредном периоду да утичемо на струју у смислу да се бавимо подизањем и изградњом нових објеката. На цену гаса не можемо много да утичемо, али верујем да морамо да пробамо. Наш задатак је да пробамо да имамо повољнију цену гаса, додатно да имамо боље управљање Србијагасом. 

Новинар: Социјалне карте које сте рекли да ће бити готове до марта, претпостављам да ће то бити снижења за сиромашне да се њима учини, попусти по киловатима, по цени. Али, да ли постоји нека крајња граница до које то сме да оптерети буџет, ако већ неће бити трошак за ЕПС? Где видите границу толеранције?
Зорана Михајловић: Ми тренутно скупљамо податке, тренутно смо у тој првој фази, договарамо се око тога тачно шта ћемо да радимо и који су то све критеријуми. Почетак је најважнији, као и критеријуми које ћемо поставити морају да буду најважнији за одређивање социјалних карата. Онда када будемо знали све, сазнаћете и ви, а не само ви, већ, пре свега, грађани Србије. Оно што јесте новост за Министарство енергетике, развој и заштиту животне средине је да све што се у овом Министарству радило, сва потписана документа која су постојала и која ће бити у наредном периоду потписивана, све ће се наћи на сајту Министарства. Сви уговори, сви споразуми и све што је било у предходном периоду биће на сајту Министарства. Не да виде медији, него да просто и грађани Србије погледају. Хвала вам лепо.