Проф. др Зорана Михајловић - 22.06.2012.

Поред тога, сви они који данас излазе, бивши министри, саветници итд из области енергетике и кажу да у Србији нема инвестиција у електро енергетику зато што је цена електричне енергије ниска они не говоре истину. Дакле, истина је да инвестиција у електро енергетици пре свега Србије нема због криминала и корупције, због тога што не постоји план и програм  за енергетику Србије у наредних 5, 10, 50 година. Све земље у нашем окружењу, у нашем региону имају стратегије развоја енергетике и електро енергетике до 2050. Године, а ми не знамо како ће нам изгледати ЕПС следеће године а камоли за десет или педесет година. Истина је такође да инвестиције у електро енергетици нема због тога што они који данас воде Електро привреду Србије, они који су водили енергетику Србије раде за енергетске тајкуне, именом и презименом за фирме Војина Лазаревића. Неколико је примера за то, ми смо их помињали, поменућу их и данас, јер су управо веома значајне због те цене електричне енергије коју они данас траже.

Прва ствар јесте да је Србија била искључена, тачније привреда Србије у фебруару месецу, ЕПС је морао додатно да издвоји, да плати 130 милиона евра да би интервентно увезао електричну енергију. Када интервентно увезете електричну енергију ви је платите много више него што би било да сте то планом предвидели, а морали су да предвиде. Додатно, привреда Србије је претпела штету од пола милијарде евра. Други пример за само шест месеци јесу чувана набавка односно кредити за набавку бројила. ЕПС, дакле генерални директор потписао, управни одбор дозволио, су узели дупли кредит, дакле поред кредита ЕБРД за који је држава Србија гарантовала кредит ЕБРД по повољним условима ЕПС је узео кредите од комерцијалних банака у износу од  још 60 милиона евра за промену бројила, а зашто? Зато што из кредита ЕБРД нису могле да се уграде њихове фирме и фирме Војина Лазаревића па су онда то урадили са комерицијалним кредитом који ће много више коштати ЕПС, али ће у том случају очито њихове фирме тај посао да раде. То је само један од примера који се стално дешава у ЕПС. Е због тога нема инвестиција, због тога нема нових објеката.

Према томе, директно су одговорни за јавашлук и корупцију и када кажу да су уложили у електро енергетику за последње четири године две милијарде, то су њихове изјаве две милијарде евра, онда треба да јавност Србије зна да за две милијарде евра Електро привреда Србије и ова земља су могле да имају два капитална објекта о којима се много прича, а није ни ашов још закопан, то су термо електрана Топлана Колубара Б 750 мб и Тент Б 3 700 мегавата, е оне коштају 1.7 милијарди евра, значи 300 милиона би још остало за ревитализацију. Они то нису урадили, али су са друге стране потрошили две милијарде евра. Да смо имали та два капитална објекта Србија би била стабилан чинилац у региону, у енергетици Србија би имала и привреду и грађани довољну количину електричне енергије и још би Србија такође могла да извезе потребне количине енергије региону, јер цео свет данас зна и цео регион зна и сви који се баве енергетиком знају да у региону нема довољно струје.

Наш став из СНС да ти људи морају да се промене, да морамо да видимо шта се радило у ЕПС-у претходних година, да стручни људи морају да дођу на права места и да задатак сваког ко се буде бавио енергетиком мора да буде само један - да се обезбеди довољна количина електричне енергије са једне стране, али по одрживим ценама, дакле по оним ценама по којима грађани Србије у већини могу да их плате.
Ево изволите ако имате неко питање везано за ову тему, ја сам ту.

Новинар: За ову немамо, а може ли питање о влади?
Проф. др Зорана Михајловић: Немам ништа ново да вам кажем за владу.

Новинар: А јел вам се јавио Ивица Дачић?
Проф. др Зорана Михајловић: Чекамо одговор од СПС-а, све што буде било ново биће посебна прес конференција и свакако ћете бити одмах обавештени.

Новинар: За сада нема никаквих помака?
Проф. др Зорана Михајловић: Чекамо одговор од СПС-а.

Новинар: Да ли се у међувремену виђате са функционеруима   СПС-а?
Проф. др Зорана Михајловић: Као што сам рекла, чекамо одговор, ако се виђамо онда би знали одговор. Све информације о евентуалном формирању владе и о осталим договорима свакако ћете добити. Хвала вам.