Проф. др Зорана Михајловић - 29.05.2012.

Е па ми да их подсетимо из Српске напредне странке то смо говорили тим планом пословања предвиђене су многе ствари у „Електропривреди Србије“, предвиђено је да то предузеће буде ефикасније, да буде профитабилније и да не буде предузеће које је огрезло у криминалу и корупцији. Ми данас можемо да кажемо, имајући у виду одређену документацију из тог јавног предузећа, да постоје озбиљни проблеми са онима који су ово предузеће водили. Навешћу вам данас само један од примера, то је набавка бројила „Електропривреде Србије“. Дакле, „Електропривреда Србије“ је узела кредит од ИБРД-а под врло повољним условима, држава Србија је била гарант за тај кредит, тај кредит је од осамдесет милиона евра да би набавила бројила и све би било у реду, али пошто нису могли да ставе своје приватне компаније да обављају те послове онда је „Електропривреда Србије“ од комерцијалних банака се додатно задужила за шездесет милиона евра за исти посао, опет за набавку бројила. То је само једна од ствари како се ненаменски троши новац и ту њихову неефикасност и корупцију треба да плате грађани Србије 1. октобра тако што ће им се повећати цена електричне енергије. Ми сматрамо да то није начин, ми сматрамо да све оно што смо говорили у кампањи нарочито претходних неколико месеци да не могу политичке странке да управљају јавним предузећем, ево управо на овом примеру данас, управо на примеру искључења домаћинстава са мреже као и на примеру ево ове приче о бројилима, јасна је ствар да они управо само на један једини начин политички управљају тим јавним предузећима. Исто тако, и ја као и Српска напредна странка претходних година смо неколико пута упозоравали на невероватну спрегу која постоји између оних који врше власт и између такозваних тајкуна, енергетских тајкуна именом и презименом Војин Лазаревић и Вука Хамовића, неки дневни листови су почели о томе да пишу сада, бојим се да је то опет нека политичка манипулација. Надам се да неће бити, јер оно што је овој земљи потребно, поред наравно нове владе, јесте права политика за народ ове земље, дакле да се изборимо са криминалом и корупцијом.
Поред овога желим да вас обавестим да ће у четвртак новоизабрани народни председник Србије у 14 часова положити заклетву пред новим сазивом нашег парламента, претпостављам да ћете бити присутни, а 11. јуна ће бити у згради председништва свечана инаугурација.
Ево ја сам ту да одговорим на сва ваша питања.

Новинар: Мене занима Ваш став какав ће бити ушли или не ушли у Владу, према ММФ-у?
Зорана Михајловић: Ту је ствар јасна, прво озбиљни кораци морају да се ураде ко год буде састављао владу, с тим што је народ врло јасно рекао да хоће промене. Српска напредна странка је једина странка која је гарант тих промена. Дакле, поред ребаланса буџета који је неопходан и о чему мора што пре да се разговара, али наравно када се формира нова влада јесте свакако и разговор са ММФ-ом, од тога никако не треба бежати. То је институција са којом треба да се разговара управо због тога да бисмо пробали да пребродимо тешку економску кризу, социјалну кризу, кризу морала, правну кризу. Ми се данас налазимо у озбиљним проблемима. Дакле, наш став је да обавезно треба разговарати са ММФ-ом.