Проф.др Зорана Михајловић и Марко Ђурић - 10.02.2012.

Такође треба да је срамота председника ове земље који се зове Борис Тадић због тога што  оно што су неспособност, корупција и криминал његових потпредседника почев од Шутановца, Петровића, Ђиласа или због корупције и криминала његових тајкуна Војина Лазаровића, Вука Хамовића, Мишковића и осталих он у ствари прикрива и уводи ванредно стање и рестрикције. Ми у СНС већ готово три године смо говорили о веома тешкој енергетској и електро-енергетској ситуцаији. Говорили смо управо о томе да се налазимо све време у енергетској кризи и да је управо ова ситуација потпуно могућа. Због тога што се у овој земљи 20, а пре свега 12 година није изградио ниједан једини објекат електро-енергетски објекат. То значи да је потрошња електричне енергије у претходних десет година порасла за 13%, а увоз електричне енергије је порастао за 8 пута, значи треба да будете потпуно нерационални и неспособни или дубоко корумпирани. Да имате све пројекције и да знате да ће да расте потрошња електричне енергије и да у претходних 10 година не изградите ниједан једини објекат, дакле они који су водили енергетски и рударски сектор и они који га воде данас треба да буду и биће предмет истраге, а не предмет дивљења због тога што нам дају на кашичицу нешто мало енергије коју су у ствари дужни по закону и због тога што воде ову државу да нам дају.

Они који су данас на власти знају углавном да гасе фабрике, да гасе предузећа, не знају да отварају нова. Стотине хиљаде предузећа је до сада, као што знате, угашено и они који су данас на власти у енергетском и рудасрком сектору, дакле ДС и СПС, знају једино и само да увозе електричну енергију и да је плаћају четири пута више него што је то њена реална цена.

СНС планира да потпуно промени начин управљања у рударском и енергетском сектору, планирамо да променимо начин управљања у јавним предузећима, у јавно комуналним предузећима. То неће бити више предузећа у која ће се само запошљавати и искључиво и само по политичкој основи то ће бити предузећа у којима ће радити стручни, искусни, морални људи, вредни и радни људи. СНС планира да са домаћим институтима и домаћим предузећима покрене енергетски и рударски сектор Србије. У овој земљи ће се изградити хидро капацитети на Дрини као што ће се изградити Хидро 3 велики хидро капацитет у овој земљи ће се изградити термо капацитети, отвориће се потребна рудна поља, искористиће се обновљиви извори енергије да бисмо ми као земља имали довољне количине енергије. Један од приоритета СНС биће и повећање енергетске ефикасност. Јавно комунално предузеће, топлане о којима се толико прича биће поново под окриљем Министарства енергетике и рударства   и та јавна комунална предузећа користиће највише онога чега Србија има јако много, а то је био-маса, дакле обновљиви извори енергије.
Ја сам овде, ако има било каквих питања, не само што је везано за енергетику и за остала питања изволите!

Новинар: Можете ли да прокоментаришете ове учестале нападе СПС према СНС, видели сте јуче министар Дачић је за нашу телевизију изјавио кад смо га питали за социјални програм  прокоментарисао је питањем - а шта је СНС урадила по том питању?
Зорана Михајловић: Ми у СНС позивамо све оне праве, искрене социјалисте да никако не гласају за СПС, јер тако расипају гласове, јер ако желе заиста истински да се овде живи боље, ако заиста истински желе да дође овде до промена, да ова економија ради и да социјална политика за коју се толико социјалисти залажу буде права, регулациона политика. Не гласајте за СПС, него управо за СНС, јер ми ћемо уредити и економију са новом економском политиком, али једнако тако ћемо уредити и социјалну политику. Неће пензионери и радници бити угрожени него ће бити саставни део једног нормалног, развијеног друштва.

Новинар: Можете ли један осврт само на изјаву господина Бајатовића прошле недеље?
Зорана Михајловић: Господин Бајатовић, као и већина људи из СПС-а, све што раде раде на начин да задрже своје функције и фотеље. Срамотно је да један такав директор јавног предузећа данас има месечна примања од 10.000 евра, када је просечна плата у Србији 35.000 динара. Значи, његова примања месечна су 300 пута већа од најниже плате у Србији. То није нормално и то у једној новој влади неће бити пракса. Изволите!
Ако питања више нема, хвала вам, пријатно!