Проф.др Зорана Михајловић и Марко Ђурић - 30.12.2011.

Ми зовемо ову Владу „црна Влада“ и ову годину „црна година“ због тога што су нам донели пре свега неискуство и незнање политичара, министара и свих оних који воде јавна предузећа, задуживали су нас и на тај начин решавали проблеме, донели су нам веома високу корупцију и лоповлук. Нема тендера где се нису уградили, нема посла који нису преплатили, а да не говоримо рецимо о мосту на Ади и разним ревитализацијама у енергетском сектору. Донели су нам понижење и одсуство морала. Њих данас много не занима да ли грађани Србије имају новца да прославе само Нову годину, а да не говоримо о неким другим стварима, нити их занима то што данас свако четврто дете у Србији буквално нема два оброка дневно. Резултати рада ове Владе јесу да смо ми презадужена држава, укупан дуг, јавни и приватни дуг Србије је преко 80% и због тога инвеститори беже из Србије. Незапосленост у Србији је преко милион људи. То никада није било, није било ни за време ратова да у том проценту нема посла. Само у претходне три године само преко 300 хиљада људи је остало без посла. Имамо највишу стопу корупције, а нажалост имамо најниже плате и најнижи животни стандард. И Србија је земља у којој никада монополи нису били јачи, а у којој никада медијска блокада није била снажнија као што је то данас.

Према томе, за сав новац који је ова Влада, пре свега Влада Бориса Тадића и његових политичара, који је покрала од грађана Србије, за тај новац, а то су милијарде евра које су прошле кроз Србију, за то свако дете је могло да буде нахрањено, сви инфраструктурни објекти су могли да буду изграђени, а наша незапосленост је могла да буде смањена на проценат од 3-5%. Нажалост, она је данас преко 30%. И то је оно што се ми надамо да у новој 2012. години више никада неће бити тако, да се више никада не понови оваква Влада министара и политичара који једино воде рачуна о својим фотељама и својим столицама и својим привилегијама.

СНС јесте највећа странка на Балкану и ми данас знамо да ћемо следеће године 2012. бити странка која ће формирати нову Владу. Наш основни циљ јесте да заиста постоји истинска демократија, а то значи отворена економија, отворена политика, отворени медији и да овде може пре свега да се ради и, како обично наши челници кажу, да се ради и да се заради. Нова економска политика са којом ми крећемо у 2012. години јесте политика праведног пореског система, нове монетарне политике. Ми нећемо бити странка која ће формирати Владу која ће нас само задуживати. Оно што је наш циљ јесте отварање нових радних места.
То је оно што сам ја имала данас да кажем, ево Марко Ђурић ће такође рећи још неке ствари па смо после отворени за ваша питања.

Марко Ђурић: Даме и господо новинари, СНС сматра да је политика Владе по кључним државним и националаним питањима у години која је на измаку била јалова. Када је реч о економији, да је та политика била разорна и неодговорна. Готово да нема ниједног сегмента у нашем друштву који није захваћен последицама овакве политике и данас, када смо на самом измаку ове године, јасно је да једино што је у претходној години било у порасту то су привилегије политичке класе, то су привилегије оних који су блиски странкама које су већ пуне две деценије на власти.

Примарни циљ СНС у години која је пред нама биће смена политичке класе која пуне две деценије води Србију. СНС сматра да је остваривање овог циља нужан предуслов за побољшање у свим областима живота у Србији. Готово да није потребно никоме говорити о томе шта је све оно што Влада јесте обећала да ће урадити у претходној години, а није урадила. Пуних годину дана Влада је лагале грађане Србије да ће до краја године Србија добити кандидатуру за чланство у ЕУ. Сада је јасно да ће тај посао бити довршен наредне године и да ће га довршити СНС. Када је реч о државној националној политици према Косову и Метохији јасно је да политика коју је водила Влада у претходном периоду данас јесте у дубоком ћорсокаку. Јасно је да грађани Србије који живе на подручју Косова и Метохије немају поверења у ту и такву политику. Данас грађанима Србије који живе на подручју Косова и Метохије бива испостављен рачун за политику гурања под тепих, за политику несуочавања са проблемима и за политику којој у фокусу нису били интереси грађана. СНС сматра да 2012. година треба да буде година новог почетка за Србију, треба да буде година у којој ће грађани Србије добити шансу да се изјасне о томе какву будућност желе и да земљу преузме странка која је у претходне три године успела да окупи највећи број грађана Србије којима је стало до тога да у Србији дође до промена, а то је СНС. Ми у Нову 2012. годину улазимо са пуно оптимизма и желимо да 2012. година буде година у којој ће грађанима бити враћен осмех на лице, у којој ће се пробудити нада да у Србији може да се живи и другачије и боље и да политика не мора да буде онако прљава и окупана блатом какава је данас. СНС има људе који су спремни да дају ново значење политици у Србији и ми рачунамо на подршку грађана, рачунамо на победу на свим нивоима на изборима који ће уследити у 2012. години и сигурни смо да заједно са грађанима Србије можемо да изборимо промене. На крају желим да се захвалим свима вама што сте нас пратили у 2011. години и да вам пожелим да у 2012. години имате много више оштрих питања, много мање уредничких интервенција, да буде много више достојанства и у вашој професији и да сви заједно живимо са много више достојанства. Ја вам се најлепше захваљујем што сте дошли на нашу конференцију и позивам вас да поставите питања.
Уколико немате никаквих питања, остаје да вам пожелим срећен празнике и да изразим наду да ћемо се у 2012. годину што чешће сусретати. Пријатно!

Проф. др Зорана Михајловић: Пријатно и све најбоље. Срећна вам Нова година!