Професор др Миленко Џелетовић - 27.12.2012.

Даме и господо, у условима у којима је нова Влада Републике Србије затекла стање борбе против корупције и криминала очигледно је било неопходно да неко лично, својом харизмом, својом храброшћу покрене одлучну борбу против корупције која ових дана показује своје резултате и која ће сигурно, по препоруци председника Српске напредне странке и носиоца борбе против криминала и корупције Александра Вучића, у времену које долази бити преточена у законске системске оквире који подразумевају доношење низа нових закона, примену постојећих, па чак можда и највишег законодавно-правног акта, односно Устава, којим би се дефинисало да кривично дело криминала и корупције не застарева. Ја ћу вас подсетити још једном да су два угаона камена темељца предизборног економског програма Српске напредне странке били управо борба против корупције и доношење новог закона о јавним набавкама, сигурно највећег системског закона у последње две деценије, који ће штедети грађанима Србије стотине милиона евра и који је био камен спотицања свих ових година код креативних људи, економиста, који су га предлагали, али где није било политичке воље и спремности да се стане на пут криминалним радњама и токовима кроз које су отицале стотине милиона евра.

Даме и господо, када сам рекао да ћемо у времену које долази ову одлучност Александра Вучића преточити у системски приступ, то подразумева и доношење низа системских закона посвећених уређењу грађевинског земљишта, легализације, упрошћавању компликованих административних процедура и прописа којима ћемо отклонити могућност сваке корупције, којима ћемо упростити издавање грађевинских дозвола, којим ћемо омогућити сваком страном инвеститору да добије брзо папире неопходне за почетак градње и који ће од Србије створити атрактиван инвестициони амбијент. Наравно да је потпора целој причи и обелодањена Стратегија за борбу против корупције Министарства правде, која ће бити један најшири оквир у оквиру којег ће се доносити системски закони у борби против корупције и предузимати мере, а не, као што је био случај у времену иза нас, појединачна прича, појединачне акције без адекватног судског епилога са неутемељеним оптужницама где данас, ево, и неки који су били на стубовима срама медија доживљавају сатисфакцију јер су их неквалификоване и неутемељене оптужнице учиниле јунацима.

Нисмо заборавили, наравно, ни на канцеларију за брзе одговоре, али многи злонамерни ових дана и уназад месец и по дана питају Српску напредну странку шта је са том причом, јер су вероватно канцеларију за брзе одговоре доживели као једну пуку канцеларију која ће се прекречити, где ће се ставити натпис да је то канцеларија за брзе одговоре и да ту страни инвеститори могу да дођу и да узму папире. Наравно да Српска напредна странка има ту један системски, темељан приступ и да без измене низа закона који траже време, траже одговорност и сагласност и коалиционих партнера, али ми желимо и опозицију да укључимо у цео процес јер је то стварање једне друге и другачије Србије, Србије која ће бити погодно тле и за инвестиције и за раст животног стандарда, материјалног благостања свих њених грађана, без обзира на верску, политичку, етничку или било коју другу припадност.

Хоћемо да системским приступом у 2013. години покажемо да ово што се дешавало у другој половини 2012. Године, у којој су постигнути бољи резултати у борби против корупције него у предходне две деценије, покажемо да није био ни ексцес ни случајна намера, и да оволика популарност Српске напредне странке представља само претакање у дело оно што су бирачи препознали и у предизборној кампањи када су Српској напредној странци указали поверење да буде стожер нове српске Владе, нове економске политике која ће сигурно резултирати, у то смо убеђени, и већим животним стандардом и стварањем материјалних претпоставки за више и прогресивније стопе привредног раста. Наравно, ако ме питате да ли сам као координатор Економског савета задовољан актуелним стањем, наравно да нисам, али у овом времену иза нас које је релативно кратко, нека четири месеца, укинуто је преко 138 парафискалних намета, донет је низ системских закона, борба против корупције никад није била ефикаснија, а све су то елементарне претпоставке да Србија у годинама које долазе постане једна пристојна европска земља, са пристојним животним стандардом, и оно што је круна целе приче и поента нашег економског програма јесу отварања нових радних места. Дакле, све у циљу отварања нових радних места, односно смањење једне од највећих стопа незапослености у Европи, и цео економски програм ће бити тако структуиран. Наравно да после уређења инвестиционог амбијента долазе инвестиције, отварање нових радних места и раст животног стандарда. Нисмо задовољни и нећемо бити задовољни никада и увек се може боље и то боље очекујемо у наредној години.

Представницима седме силе у име Економског савета, свим грађанима Србије, и онима који су нам указали поверење, и онима који нису, а који данас готово надполовичном већином подржавају, и онима који нас не подржавају, у своје лично име и име Економског савета и Српске напредне странке, желим срећне предстојеће празнике. Пуно здравља и среће, наравно, економски бољитак и за грађане и за њихове породице и децу. Српска напредна странка ће у тој причи о бољитку сигурно дати немерљив допринос. Захваљујем вам се.