Томислав Николић - 01.09.2009.

Дакле, ми не можемо законом да регулишемо област слобода уколико то, па чак и ако закон буде прихватљив за Уставни суд, уколико то није у складу са европским вредностима. Ако сте пратили седнице Народне скупштине на којима се расправљало о закону више посланика, међу њима и ја, наводило је примере из судске праксе Међународног суда правде који су сада постали закон и који не дозвољавају да било која држава чланица Савета Европе донесе у парламенту овакав закон. Ово ће нас поново довести тамо негде на неку лествицу на којој смо били пре петнаест или више година у развоју демократије, ово ће многе грађане Србије, многе представнике медија, власнике медија, осниваче, главне и одговорне уреднике, новинаре, довести у прилику да пред Међународним судом истерују правду коју неће моћи пред домаћим судовима, ово ће поново да нас стави на лош глас. Видећемо како ће медији да реагују на то. Што се нас тиче ми нећемо против медија користити ни једну могућност коју овај закон предвиђа.

Што се нас и СНС тиче, изволите радите по свом уверњу, износите о нама судове какве год имате, то је основно право човека - право на своје мишљење и право на свој став. Избегавајте да тврдите нешто за шта нисте сигурни да је тачно, али свој суд о нама износите слободно. Дакле, немојте да кажете да сам некога убио, али рецимо да можете слободно да кажете да вам се чини да бих могао некога да убијем. У томе је разлика између европских вредности које није препознао онај ко је писао закон и они који су му омогућили да закон буде донет.

Што се наших будућих односа тиче са странкама из опозиције, што се нас тиче ништа није поремећено, али у последњих десетак дана те односе неко ремети. Напади долазе од ДСС, и ја користим ову прилику да питам председника ДСС - да ли је био на годишњем одмору па му је то промакло?! Да ли је иницирао ове нападе тако да бисмо знали да ли наш договор остаје о сарадњи, да ли важи или не важи?!

Што се ситуације у земљи тиче, Влада је погоршава својим изјавама о томе како је у Србији благостање, како је смањена незапосленост, како неће смањивати пензије, а свако ко се бави том материјом може да пита - ако смањите плате на основу којих се усклађују пензије како то да пензије неће бити смањене?! Ако их чак и не смањите у номиналном износу, хоћемо ли за пет месеци моћи да купимо исто онолико животних намирница и роба широке потрошње или да платимо оволико комуналија колико можемо сада са овим износом плата или пензија?! Улазимо у озбиљну кризу: Озбиљно друштво се у озбиљној кризи понаша другачије него кад у земљи има места за проналажење неких резерви. Од како је почела ова година буџет се пуни кредитима и позајмицама из ММФ, обавезама о којима нам ништа не говоре, нити смањујемо потрошњу, нити повећавамо приход у буџет, само убацујемо кредите у потрошну страну буџета без икаквог знака да бисмо икад могли да зарадимо тај новац који ћемо да враћамо. Шта је следеће на продају? Можда неки регион у Србији. Ако смо продали све ресурсе и ако смо продали скоро сва јавна предузећа остало је да продајемо, да смањујемо земљу по границама. Бојим се да је ова регионализација извршена и да ће неко да почне да размишља да направи ранг листу региона како ће који да буде отцепљиван да би се враћали дугови.

Понављам, ми нећемо иницирати масовне протесте. Не желимо да се у то мешамо, али не можемо да останемо по страни ако до њих дође. Нека изађе свако на улицу па да видимо због кога су ти протести. Ако су због нас, и ми ћемо да од тога претрпимо последице.

Да вас обавестим да ћу највероватније 18. овог месеца путовати у Москву. Постоји званични позив из Русије, остало је да се договоре само детаљи око посете, сатница и функционери са којима ћу се срести.

Новинар: Објасните нам од кога сте добили позив, ко вас је звао ?

Томислав Николић: Позив ћу добити преко Амбасаде Руске Федерације

Новинар: Какви ће на даље бити ваши односи и ДСС-а? Очекујете ли неко извињење Коштунице?

Томислав Николић: Ја не очекујем никакво извињење, нисам човек који тражи извињења да би нешто прошло. Ја само очекујем став. Ако ДСС нема став који је заступао јуче Милош Алигрудић онда мени не треба никакво извињење.

Новинар: Хоћете ли и даље функционисати или нећете? Мислим, хоћете ли сарађивати, то вас питам?

Томислав Николић: Знате, ми сарађујемо у мери у којој сам волео да нисмо у сукобу. Ми смо сарађивали ограничено, ми нисмо имали заједничке потезе у Скупштини Србије, ми немамо никакву обавезу да после избора у локалним самоуправама искључиво једни са другима формирамо власт, ми се нисмо договорили ни око формирања власти на републичком нивоу, ако би било избора. Дакле, ми сарађујемо као људи којима је јасно да би могли после избора на било којем нивоу да сарађујемо, као људи које ништа не дели, које ништа није посвађало, а ако почну овако да се ти односи кваре могу да помислим да ДСС не жели такву врсту сарадње. Умемо и у таквој ситуацији да се снађемо и нећу да стављам на вагу коме више одговара та сарадња, нама или њима. Ја је само не избегавам, али нећу ни да инсистирам по сваку цену. Ако некоме смета да сарађујемо, па не морамо да сарађујемо. Ако сам ја озбиљнији супарник за ДСС него ДС, онда то треба да буде јасно, ако ће да се боре против нас то треба да буде јасно. Што се мене тиче, ја до сада нисам имао супарника на опозиционој сцени. Ако ДСС жели да буде наш супарник, па и то може, и то је ок.

Новинар. Господине Николићу, ако дозвољавате, имам једно питање, односи се на Републику Српску. Медији спекулишу да би Драган Калинић, бивши председник Републике Српске, могао да буде један од челника СНС у Републици Српској. Да ли је то заправо нешто што је истина?

Томислав Николић: СНС је основана у Републици Српској по законима који важе у Републици Српској, а то значи да ми можемо да имамо неку врсту сарадње, да се удружујемо као што постоје европске групе политичких странака, али да су потпуно самостални и у погледу Статута , програма, избора руководства, деловања. Наравно да се ослањају на нас као странку која је у матици најјача политичка странка и за коју бих могао да гарантујем да ће да победи и формира власт на следећим изборима, наравно да имамо комуникацију, али нисмо у потрази за познатим људима и то је до сада већ колико месеци од када та странка тамо постоји. Ми нисмо тражили познате личности, посебно не оне који су се до сада огледали у политици у Републици Српској зато што ми се чини да сви који су до сада на било који начин одлучивали о томе како ће Република Српска даље, да су сви грешили и да ниједан није имамо довољно храбрости да заштити интересе Републике Српске. Тако да, ако се разговара са било киме, онда то разговарају људи из Републике Српске, ја о томе не знам ништа.

Новинар: Колико сам схватаила, када овај закон ступи на снагу ви нећете да тужите новинаре?!

Томислав Николић: Не, нећу вас сигурно тужити. Није ми то жеља зато што бих волео да, уз своју савест, да вам ја никако не сметам да формирате своје мишљење. Уосталом. познајемо се годинама, не личи на мене да било кога од вас тужим. Тужио сам Наташу Кандић, али је српско правосуђе спасло јер је случај застарео по основу њене жалбе, тако да је то једини спор који сам водио, да сам некога у животу тужио. Нисам тужио ни оне који су очигледно лагали о мени, што сам могао да докажем врло лако. Сматрам да онај ко напише лаж шкоди себи, а разумем и неке од вас који то морају да ураде.

Новинар: Извините, на почетку сте рекли, да ли је постојала теоретска шанса да не буде кворума?

Томислав Николић: Не, нисам ја мислио да изађемо да не буде кворума него да постане јасно ко је желео да буде кворум. Значи, ЛДП, СПС, ЈС ПУПС, ДС и Г17 су желели кворум, али пошто су и друге две странке учествовале у том кворуму, ја то не могу сад да вам кажем, само могу да кажем да ми нисмо желели да на било који начин учествујемо у кворуму. Све је ту јасно, ништа није компликовано. Они нису ни морали да изађу, то је њихова политика, нити сам ја морао да останем, то је наша политика и ако почнемо да тумачимо понашање између нас у опозицији то неће да ваља. Дакле, оно је била моја одлука, чак и без знања чланова посланичке групе којима сам после тога то морао да објашњавам, јер је Алигрудић почео да виче на њих на ходнику, а ја нисам био ту. Није тачно да је постојао некакав споразум. Прво, око тих закона није постојао никакав споразум, друго, није тачно да је постојао неки споразум да опозиција гласа против закона. И ви сте тамо у сали, нема никог од опозиције кад се гласа о законима. Онај ко је предложио закон он обезбеђује већину. Ми покушамо неким амандманима, и ту смо разједињени, и ту нема договора, па ме заиста то изненадило, поготову што је био почетак радног дана, мислим да је господин Алигрудић био довољно одморан да зрело размисли шта ради. Изненадио ме напад на СНС, али ако то тако иде онда ћемо од сад и ми бити спремни за тај напад.

Хвала вам!