Томислав Николић - 02.11.2010.

Разговарали смо доста о ситуацији у погледу избора Савета националних мањина, посебно муслиманске или бошњачке националне мањине у Рашкој и Санџаку, где сам ја сазнао и од шефа Мисије како је то све текло и колико је Мисија ОЕБС покушавала да у разговору са представницима изабраних листа некако обезбеди конституисање савета, што нажалост за сада још увек није успело.

Ми смо још једном поновили жељу СНС да Србија буде чланица ЕУ, указали на нашу немогућност да било коме у Србији помогнемо зато што они који су на власти се за помоћ не обраћају, желе да све раде сами, желе да све резултате које могу да сврстају у позитивне припишу себи, а у ствари грађани Србије би требало себи да припишу и позитивно и негативно зато што се њих лично и директно тиче. Министре баш брига да ли је Србија испунила услове или не, њихов стандард не зависи од уласка Србије у ЕУ, убеђују нас остале да нам стандард од тога зависи, а врло мало чине да будемо ЕУ што ближи. Индикативна је изјава председника Србије који каже да само од нас зависи хоћемо ли у ЕУ да будемо 2014, 2018, 2022. и сад га ја питам - од кога то од нас? Јел то зависи од Владе Републике Србије? Значи, могли бисмо и 2014, а ако не будемо хоћемо ли да кажемо - крива је Влада. Није ваљда да смо ми криви остали и да председник мисли на грађане Србије да од нас зависи када ћемо да будемо у ЕУ. Па ми извршавамо све што скупштина кроз предлоге и законе усвоји на путу ка ЕУ. То је био директан напад на председника Тадића, али он не разуме кад сам себе напада. Ми можемо отворено да кажемо - ако до 2014. године не будемо у ЕУ нико од вас није обавио своју мисију, јер сте сами рекли да то зависи од вас.

Састанак је био добар, договорили смо да наставимо сарадњу, да и ми са своје стране указујемо на оно што би Србија још требало додатно да учини. Ми смо добили уверавање од мисије да они и не раде превише јавно и отворено, да су више за то да укажу на грешку, а не да ту грешку прозивају по новинама, све у нади да грешке могу да буду отклоњене, а Србија да буде сваког дана за по један корак ближа ЕУ. Изволите, ако има питања?

Новинар: Хтела сам да поставим питање, невезано за овоу тему. Ближе се избори на Косову, какву ћете ви препоруку да дате, да ли да изађу на изборе или не?
Томислав Николић: Ја мислим да то остаје на њима.Сами ће да одлуче шта је за њих добро. СНС је против изласка на те изборе, али заиста нисмо у стању да жигошемо онога ко изађе или да свакоме наредимо да не изађе. Живе доле, Србија се помало удаљује од њих, не виде превише заштите од државних органа. Албанци то вешто користе уз много новца којима поправљају путеве, телефонску мрежу, електро мрежу, полако се увлаче у оно што је требало да раде српске локалне самоуправе. Значи, одлучиће сами. Наш је савет да ако не буду послушали немамо права да се љутимо, пошто нико од нас не живи доле, ниједно наше дете, ниједно наше унуче. Наш савет је да на те изборе не изађу , а они нека одлуче сами.

Новинар: Да ли мислите да вам је владајућа коалиција убацила врућ кромпир у руке тиме што пет месеци нису успели да се договоре око конституисања власти у Косовској Митровици, када је ваша коалиција са ДСС и Расимом Љајић владајућа с обзиром на то да се очекују разне акције на северу Косова?
Томислав Николић: Ја не знам одакле ви очекујете разне акције. Волео бих да ми кажете ко вам је извор за разне акције, пошто о томе ништа у јавности нисам могао да сазнам, а ваљда би требало сваки грађанин Србије да зна ако се очекују некакве разне акције. Али морате да схватите да је за мене општински одбор у Митровици исто што и општински одбор у Пироту и ја се не мешам ни онима у Пироту ни онима у Митровици. Знам да је било тешко кад су победили, а остали се удружују против њих, баш као и у Аранђеловцу, али су то све издржали, сада су дошли до неког новог договора, видећемо како ће то да буде. Ипак је то локална самоуправа и то су људи који и тамо, баш као и у некој другој општини у Србији, брину искључиво о комуналним проблемима, о ономе у чему им Србија буде помогла да обаве и то је коалиција која је онако..., људи који се познају а припадају странкама које су чак и у кампањи биле делимично супростављене једна другој, а  ја ипак мислим да су то људи, а не политичке странке. На републичком нивоу сударају се политичке странке, у локалној самоуправи људи одлучују ко ће с ким да сарађује. Знате, ми у Пријепољу имамо коалицију са ДС и странком Расима Љајића, на Вождовцу са ДСС, негде са СПС, једноставно за мене то није чудо, нисам знао да то припремају. Као председник странке по Статуту треба да дам сагласност на коалицију, без моје сагласности нема коалиције и ја ћу да им је дам, али сами сносе последице ако не буду добро радили или ако на било који начин угрозе своје позиције које су изванредне, јер сами знате да су освојили највише гласова.

Новинар: Имам питање, можда није актуелно толико а тиче се Албанске националне листе која је формирана у Тирани у којој су између осталог били и представници из Прешевске долине. Какав је ваш коментар на оно за шта се та листа залаже?
Томислав Николић: Па и сами можете да претпоставите да је став веома негативан. Нешто друго је ту индикативно, данас читам кајрон како ће тужилаштво да размотри понашање појединих грађана Србије у Тирани, са становишта поштовања Устава Србије, а ви имате овде отворено кршење Устава којем се нико не бави у Србији и имате једну новоформирану политичку странку која каже “Наше деловање није(иако је владајуће) у складу са Уставом, али ћемо променити Устав“. Имате странку Чедомира Јовановића који каже „Признаћемо независност Косова и Метохије, није по Уставу, али треба променити Устав. Значи, ако дозвољавате једним политичарима да кажу - понашам се неуставно, али ја ћу да променим Устав, онда имате као бумеранг рецимо то из Прешева и Бујановца да људи кажу – јесте, није наше понашање по Уставу, ми хоћемо те две општине да имамо у некаквој Албаније, променићемо Устав. Е, кад буду похапшени сви који говоре противуставно онда нека буду похапшени и они из Прешева и Бујановца који говоре против Устава, апсолутно сам против, а видећемо колико је држава јака. Хвала вам!