Томислав Николић - 16.09.2009.

Што се Српске напредне странке тиче, наш став поводом Закона о информисању није био празна прича, ми смо и физички, колико смо могли да се организујемо јуче, присуствовали читавом том скандалу, у којем се један медиј, као почетак и као образац и као опомена осталима, затвара и гуши. Наше могућности нису велике, али нека председник Србије схвати да ово није Србија коју је обећавао грађанима, да ово није демократија коју је обећавао, да ово није демократија са којом може да се разговара са било којом државом у свету, а посебно не са Европском унијом. И ми позивамо органе власти да се склоне, нека тече истрага било које врсте. Уосталом, они су тамо већ две године и не излазе уопште, ни порески органи, нити било који други. Нека спроводе све што је у складу са законом, али немој да затварају новине које им се не допадају само зато што пишу о њима лоше. Пишу лоше и о мени, па шта? Шта ви мислите да ми победимо, па да позатварамо новине које су било када лоше писале о нама? Ко је то успео на тај начин да заустави слободу!? Спартанци су убијали гласника који доноси лошу вест, али је битка већ била изгубљена. Нису хтели да чују да је битка изгубљена, па тако и Борис Тадић. Он би да не чује да је његова битка за  власт у Србији изгубљена пре избора. На изборима ће то само да се верификује.

Делегација Српске напредне странке данас путује у Москву, на званични позив представника највећих руских партија. Имаћемо сусрете са председником Думе, председником Савета Федерације, замеником министра спољних послова, у Савету безбедности, у Патријаршији... Мислим да је ова посета драгоцена. Русија се изјаснила да ће да учествује у јавној расправи пред Међународним судом правде, да ће да заштити интересе Србије на Косову и Метохији. Русија је велики партнер Србије. Русија тек треба да буде велики партнер. Русија има инвестиције овде које, изгледа, не иду добро и могуће је да постоје проблеми и са једне и са друге стране. Ми ћемо о томе отворено да разговарамо са представницима и Думе и власти у Русији. Ми желимо да кажемо да никакве промене на власти у Србији не могу да покваре односе са Руском Федрацијом, може само да их поправи. Истовремено, ви знате да се наша политика неће заснивати на једном, два, четири, већ на 192 ослонца, колико има чланица Генералне скупштине Уједињених нација. И ми желимо са сваком државом, која на било који начин може било ком грађанину Србије да помогне, да сарађујемо.
Наша следећа етапа би требало да буде поново негде на запад, па онда на Далеки Исток. Нећемо стати док Србија не уђе у ред нормалних земаља, чији грађани, с правом, очекују да им у животу буде боље.
Желим да вас обавестим да је Ксенија Вучић, супруга Александра Вучића, успешно оперисана и да се успешно опоравља, што нас је заиста притискало у последња два месеца.
Изволите.
Хвала.