Томислав Николић - 21.07.2010.

Ми смо јасно предочили да нама не треба никаква политичка помоћ, да ћемо своје политичке борбе у Србији да водимо сами, да смо дошли само зато што се у Србији јако лоше живи, што смо могли много више да урадимо на путу ка европским интеграцијама, што је Србија застала негде у увођењу демократије и ослобађању медија од било каквог притиска власти, што је Србија изгубила много својих привредних објеката приватизацијом која је била криминална, што је Србија извршила тзв. реформу правосуђа тако што је сменила судије не образложивши ни за једног од њих више од шест стотина због чега се у ствари смењују, и оно што је најгоре, што највише боли, Србија се није ослободила криминала, мита, корупције у коју је умрежена актуелна власт зато што десет година није промењена.

Са друге стране, ми смо од господина Филеа добили јасну изјаву да он сам или Европска комисија не условљавају ничим пут Србије ка ЕУ, да нису никада поставили услов да се Србија определи према независности КиМ да би могла да настави прикључење, да и они очекују сутрашњи дан о коме ће Међународни суд правде да објави своју одлуку и да припремају једну изјаву Европске комисије која ће бити у складу са том одлуком и која би могла по мени да буде добар основ за разговоре између власти у Београду и привредних институција на КиМ са којима очигледно треба да отпочну разговори оних које је народ изабрао да води Србију. Ми такође ишчекујемо тај сутрашњи дан, сутрашњу одлуку. Чини ми се по понашању, по припремама медија и државног апарата, да би то могло да буде лакомислено прослављено по Србији. Ја не верујем да ми можемо да добијемо одлуку  због које бисмо могли да се превише радујемо и због које бисмо могли да будемо превише тужни. Ја само верујем у то да је прави тренутак, после сутрашње одлуке да председник Србије одлучује и у име председника Скупштине, и у име председника Владе, сазове један јавни састанак на коме би учествовали сви председници парламентарних политичких странака, који би био преношен и на државној телевизи, ако он то жели, у коме бисмо прво сазнали шта он у ствари жели, и како води овај српски брод. Судећи по томе шта се ради у последња два, три месеца, овај брод иде лево, десно, напред назад, данас је капетан потпуно свестан да ми треба да будемо у ЕУ, сутра је у сукобу са ЕУ, данас каже да ЕУ нема алтернативу, сутра каже да ми нећемо да прихватимо чак и понуду ЕУ да заједно срочимо саопштење које би ишло на генералну скупштину. Мислим да је време да Србија сазна шта ко мисли, како ко прихвата ту одлуку и шта ће ко да учини поводом те одлуке.

Што се СНС тиче, као најјача опозициона странка и као једина која може да победи ДС, ми смо спремни да помогнемо да званична, официјелна Србија спроведе програм који би био прихватљив и за СНС, а који би се тицао даље судбине КиМ, Србије, Републике Српске, свих питања која Србију много интересују и која Србију много боле. Због тога ево данас унапред исказујемо своју жељу да наставимо са послом који чинимо у последње време, посао који се тиче искључиво Србије, а не СНС. Можда ћемо нешто и изгубити од популарности ако седнемо са њима да разговарамо пошто су увек одбијали да разговарају са нама када су важне теме у питању, али кога је овог часа, осим Динкића и једног дела ДС, кога је брига за популарност? Ко данас брине о популарности своје политичке странке њему Србија не значи ништа. Нама је Србија важнија од те популарности. Стећи ћемо поново популарност ако је изгубимо, али би било добро да се сви потпишемо испод овога што желимо да Србија уради после одлуке о КиМ. Да разумно као озбиљни људи, свесни реалности изложимо своје ставове, да пронађемо заједничке ставове, заједнички именитељ, заједнички садржалац и да то обзнанимо грађанима Србије и да их питамо шта они о томе мисле. Ово се тиче само њих. Не заборавите, у Србији се јако лоше живи, у Србији се тешко живи, у Србији је сваког дана све више незапослених, Србијом харају организоване банде.

Влада Србије нам је рекла да смо већ месец дана у бољем положају него у првој половини ове године и прошле године, било би добро да камере само поставите на улице и питате грађане да ли им је боље или није. Влада се бави искључиво фаворизовањем својих одлука, сакрију отпуштање хиљаду радника, а позову вас све кад тај исти објекат отворе поново са сто радника, у тих сто радника за сваког од њих уложи Влада Србије по десет хиљада евра да би страни партнер нешто тамо правио. Нико не мисли на то да је српска привреда у расулу и мала привреда и средња привреда и велика, да су приватници доведени у стечај, да су јавна предузећа на ивици стечаја, да би неко могао да их купи за јефтин новац. Господа министри, чланови управних одбора, директори јавних предузећа, мисле искључиво на то колико би од приватизације они лично могли да зараде и због тога се уништавају српска јавна предузећа која су предвиђена за приватизацију.

Избори су неминовни па макар и због тога што нас чека спровођење званичних ставова и светске организације, а и наших у вези КиМ. Ја мислим да ова Влада уопште није способна да процени колико је ситуација озбиљна и да уопште није способна да донесе праве мере. Праве мере нису само вођење популистичке политике овог часа, права мера није пет хиљада динара за сваког запосленог пред решавање судбине КиМ. Права мера није да један министар обећава одмрзавање плата и пензије иако врло добро зна да они који нам сада дају новац да преживимо, да добијемо те плате и пензије то уопште не одобравају и о томе уопште не размишљају. И кад то не буду одобрили, остаће забележено да је један министар то тражио. Министар чија министарства троше највећи део буџета Републике Србије, министар који је чак и од МУП-а отео милијарду и сто милиона динара да то иде, да лута кроз министарства која води Г17 плус. Ситуација је озбиљна, време је за озбиљне људе. Ето, ако су до сада Србију могли да воде и незобиљни ваљда ће председник Србије у чијим рукама је и нож и погача да схвати да је време да пружи грађанима прилику да се изјасне о томе колико озбиљних људи желе на власт и на функцију председника Републике, а не само на парламентарним изборима. Ово је време да све функције дођу пред избор грађана Србије.

Новинар: Да ли је било контаката са председником Тадићем, или неког из државног врха везано за ову тему?
Т. Николић: Не, није било ни за коју тему.

Новинар: А како тумачите ове спекулације у медијима да је државни врх спреман да одбаци ову понуду из Европске уније да се пише та резолуција?
Т. Николић: Не бих волео да разговарамо о спекулацијама. Заиста бих волео да се председник Србије обрати грађанима Србије сутра после, пошто се вероватно припрема за објављивање, и да каже шта би он желео да Србија уради, а да онда и ми одговоримо да ли и ми то желимо. Било би идеално кад бисмо нашли, понављам, оно што жели цела Србија. Ако се на овоме сутра поделимо, онда Србија више никада неће моћи да се помири. Хвала.