Томислав Николић - 23.07.2010.

 

Што се СНС тиче, ничију главу не тражимо. Онај ко води државу сам даје главу, није на нама да ми процењујемо шта треба да ураде они који су на власти. Ми смо то проценили пре много времена и рекли да треба да обезбеде ванредне изборе, јуче смо рекли не само парламентарне него и председничке, јер је очигледно да је тај начин на који се држава води у краху. Ми смо данас у сукобу, безмало са целим светом. Један министар је у сукобу са Русијом, други са Немачком, трећи са Америком, где ми то тражимо сарадњу?! Ко су наши пријатељи, ко су наши партнери? Зашто не разговарамо ми који се политиком бавимо, коме народ верује, зашто данас не разговарамо о томе, не знам шта се чека. Где су правници који су саветовали председника Републике да се обрати Међународном суду правде, како се зову поименице? Какву ће они одговорност да донесу? Да ли је било људи који су га упозоравали да то не раде, да ли је било неких људи који су изашли из Правног савета када смо предали захтев да јавно Скупштина упути предмет МСП? Хајде да сазнамо како се ти људи зову. Вероватно знате име човека који нас је тамо заступао, али о њему не знате ништа, толико је битан у Међународном правном поретку.

Ми смо спремни да разговарамо, ми смо спремни да омогућимо мир у Србији да премости ово време, али ми више нисмо спремни да Србија трпи поразе, ми више нисмо спремни да Србија на власти има неодговорне људе и оне који никакве последице из својих потеза не сносе. Ми нисмо спремни да на власти имамо људе чији медијски тим смишља оправдање за поразе. Знате, постоји нека врста паса којима се сече реп, па каже - сеци му из три пута да га не боли. Нама отприлике тако они који нас воле, на кашичицу, на дозу нам дају негативна решења, да не би све било одједанпут. Привреда је у хаосу, сељацима отварају народне кухиње, незапосленост огромна, криминал се раширио, има више криминала него поштених људи у Србији, власт корумпирана, власт без ослонца на било коју страну да крене данас. Шта још треба Србији да се крене и да се подигне? Понављам, нећемо бити иницијатори никаквог протеста. Народ нека одлучи како ће. Видим да су грађани Србије утучени у мери да више ни богу не могу да се помоле за спас Србије, видим да је све у хаосу и расулу. Ми нисмо у СНС, упозоравали смо вас на конференцијама за штампу да та еуфорија око МСП не сме да буде званична политика пошто је било случајева да је МСП проглашавао неко отцепљење легалним  и легитимним. Очас се то заборави, погледајте мало, овде је све потпуно јасно. Могу да нас убеђују у шта год хоће, али на три отворена питања отворено су рекли да су Албанци у праву. Нису погазили уставне одлуке, нису погазили Резолуцију 1244 и нису погазили међународно право. Наше питање је било да ли су погазили међународно право. Ако има још неки суд изнад тога осим божијег, хајде да се обратимо и том. А пошто нема, сви од детета до старца сносићемо последице те одлуке и биће то јако лоше одлуке и биће јако тешких одлука.

Мислим да је данас у кризи и северни део КиМ и ја мислим да ће да бујају покрети сепаратистички на све стране. Мислим да је изјава Милорада Додика маркетинг, а јако бих волео да Република Српска из овога извуче поуку и да крене тим путем. Да видим шта би нам рекли ако би група грађана из Републике Српске рекла да жели независност. Не формално, него група грађана и да се потпише први Милорад Додик. Већ пет година нас убеђује да му је то циљ и жеља. Ми морамо да разговарамо и са Русијом и са ЕУ. Србија данас не сме да буде љута ни на кога осим на себе. Онај ко је љут на себе тај може и да се опамети. Онај ко је љут на друге тражи оправдање. Ово смо тражили, ово смо добили. Не може да буде негативно само по нас који у томе нисмо учествовали. Мора да буде негативно и по оне који су то иницирали, спровели и дочекали, надајући се, кажу, правичном  решењу, законском решењу. Дан пре изрицања ми смо чули од председика Србије да ће решење да буде праведно и правично. Да ли је то било решење које је он желео? И ово решење не може да буде изговор за оне који су на власти. Из овога сви да се родимо паметнији, али одговорност да се поднесе.

Данас су припадници СНС добровољно дали крв на Вождовцу. Није било моментално реаговање на апел Завода за трансфузију и Његове Светости, већ је било договорено, то се некако поклопило. Ево позивамо грађане Србије да схвате да се данас стоји са операцијама у Србији зато што нема довољно крви и свако ко мисли да помогне нечији живот данас треба да оде и да да крв. Верујте ми, много је лепше крв дати, него да будете у позицији да је примите. Изволите!

Новинар: Рекли сте све шта нећете. Тражите одговорност, али нећете тражити главу. Шта ће СНС да предложи Борису Тадићу, ако вас позове на разговор?
Томислав Николић: Хајде да нас прво позове, да видимо да ли он живи са ногама на земљи или у облацима. Хајде да нас позове, да изнесе своје ставове. Хајде да нас позове и да каже да ли је задовољан или није. Ако нам прича о новој Генералној скупштини, шта ће бити ако још 40, 50 држава призна независност КиМ, изузев оних који имају територијалних проблема и којима би то могло да се врати као бумеранг. Све остале имају оправдање за признање независноти у Међународном суду правде кога смо ми прозвали. Дакле, хајде да чујемо шта Борис Тадић жели да бисмо подржали или одбили. Ми не водимо Србију, ја бих волео да је ми водимо, ја бих волео да смо је ми водили годину дана уназад. Онда бисмо знали шта се дешавало. Овако ништа нисмо знали, само су нас извештавали  Борис Тадић и Вук Јеремић да наша ствар иде одлично и путовали тамо где неко није признао независност, а ми смо позивали и рекли - хајде дођите из Француске па реците одустала од независноти, то је успех за дипломатију. А ви одете у Шпанију  петнаест пута па дођете и кажете - неће да призна, једном је рекла да неће да призна. Предлога имамо, али немојте да ми предлажемо како да се Србија води од сутра. Нек то предложе они који кажу да их је народ изабрао, а ми ћемо то да похвалимо или да критикујемо у зависности да ли је то у складу са оним што ми мислимо да је Србији данас потребно. Али верујте, без преузимања одговорности међу нама не може овде да се ради. Желели бисмо да, кад водимо Србију, преузмемо и одговорност.

Новинар: Мислите да је реално да се лидери политичких странака састану са председником Србије?
Томислав Николић: Мислим да је реално да се сретнемо Борис Тадић и ја. Ја мислим да под оволиким мојим притиском не може да остане да се не састанемо, и ја ћу да вас известим чим се будемо састали. Ја мислим да је срамота да се не састанемо, ја мислим да је то катастрофа. Не зато што сам ја нешто много вредан, паметан, добар, него зато што је СНС вероватно најјача политичка странка. Ја не тражим састанак да бисмо одредили колики је ПДВ, то је његова одговорност. Ја не тражим састанак да одредимо да ли ће да одмрзава плате као што му министри говоре. Ја не тражим састанак да видим да ли је 5. 000 по запосленом довољно или није. Ја тражим састанак о судбини Србије и не молим за тај састанак, ја мислим да ће он да моли за тај састанак. Па зато што је то толико важно да уопште не могу да схватим да председник Републике одбије да разговара. Ја знам да то мора да се деси, а да ли он то схвата, видећемо.

Новинар: Да ли ће СНС подржати иницијативе неких других опозиционих странака да се састане Скупштина Србије да расправља и  о мишљењу МСП?
Томислав Николић: То кад будем видео ту иницијативу. То што причају медијима то је једно, једна страна медаље. Ја бих волео да се пре тога сви састанемо, да срочимо заједнички текст и да иза тога стане већина посланика, можда и сви.

Новинар: Мислите да је то могуће?
Томислав Николић: Па није ни могуће да опозиционе странке прво сазову седницу Скупштине на који би била изгласана њихова ...  па чак и да се ми прикључимо. Ми немамо већину за то, овог часа је све у рукама власти, ништа није у рукама опозиције. Ми смо ту само да помогнемо. Ја претпостављам да друге опозиционе странке желе да помогну, мада видим да неке све неуспехе на Косову везују за последње две године што није тачно, што апсолутно није тачно. Ми двадесет година немамо озбиљно руководство Србије.

Новинар: Имате ли неку поруку за Србе са Косова пошто су узнемирани, преплашени...?
Томислав Николић: Ја мислим да ће међународна заједница да брине о њиховој сигурности у наредним данима и ја не осећам уопште да ће било шта лоше да им се деси. Албанци више не морају тероризмом да доказују да им нико не сме ништа. Они сад имају отворен пут који је веома утабан, у коме иза њих стоји међународно право, проглашено тако, а можемо да кажемо и да није, тако да ће можда да чувају Србе као мало воде на длану, да се баш никоме ништа не деси. Ја имам поруку за Србе на северу да буду веома опрезни. А за руководство у Србији да ту не сме да дође до неке офанзиве албанских власти, на четири општине. Хвала.