Томислав Николић - 29.05.2012.

Ја нећу бити проблем да се конституише влада. Ако су се договорили, онда смо можда већ у четвртак могли да имамо новоизабраног председника скупштине и да моја заклетва буде пред председником скупштине који председава, а не пред најстаријим послаником који председава.  Ако су се договорили, ја очекујем да до понедељака дођу и да пруже доказе како су обезбедили већину, како бих одмах поверио мандат. Ако не, од понедељка ћу почети да обављам консултације са председницима  парламентарних политичких странака, по њиховој снази, по броју мандата који имају у Скупштини Србије, дакле најпре са Српском напредном странком, потом са Демократском странком, затим са коалицијом око Социјалистичке партије Србије и тако редом. Надам се да неће губити драгоцено време.

Економски показатељи су лоши. Можда је ту и психолошка ситуација међу грађанима, али ја мислим да ту недостаје и неколико потеза које влада мора да повуче, а нема ко други. Ја мислим да су наше финансије лошије него што би смело да буде. О томе говори и Народна банка Србије, о томе говори и курс динара, о томе говори и узнемиреност грађана и због тога молим оне које желе да учествују у формирању владе, који могу да учествују и који учествују, да то не траје предуго, да не користимо последњи рок из закона, пошто је то само губитак драгоценог времена. Ја преузимам у четвртак послове, од четвртка рачунајте да увек кад вам затреба информација, да ћете је и добити. Погледаћу распоред који је уговорен за председника Републике и онда ћете моћи мало више да знате о обавезама које ме чекају, о путовањима. Покушаћу да обезбедим да увек неко од вас, можемо да се договарамо или како ће то већ ићи, путује са мном, да би могао да извештава, али да има обавезу да и другима омогући тај материјал. Да не правимо службу у Председништву, па да вам она доставља материјал. Ја највише волим да новинари раде свој посао. Ја знам само да ме чекају две велике обавезе, везане за Уједнињене нације  у Рио Де Жанеиру и Њујорку. Посебно ми је драго што ћу као председник Србије говорити на заседању Генералне скупштине, између представника две велике државе, између Немачке и Француске. Дакле, оно што сам говорио док сам био у опозицији, оно што сам говорио у кампањи, покушаћу и успећу да остварим на функцији председника Републике. Позивам оне који буду формирали владу да сарађујемо, зато што сам потпуно отворен за сарадњу и сарадња ће бити у интересу Србије. Свако ко се буде бавио подметањима, свако ко не буде желео да сарађују изабране институције, у ствари не жели добро Србији.
Ево, ако имате неко питање, изволите.

Новинар: Рекли сте да желите да сарађујете са владом. Је ли онај јучерашњи састанак најава  да уколико Борис Тадић буде премијер да је могућа квалитетна сарадња између  Тадића, као премијера и вас,  као председника?   
Томислав Николић: Знате, господин Тадић као премијер има право да размишља о Демократској странци. Ја као председник Србије немам право да размишљам о странкама. Ја немам право да размишљам о томе ко је председник владе, из које је странке и да ли могу са њим да сарађујем. И ви сте видели, ја се понашам онако како сам обећао грађанима Србије. Дакле, Србија ће имати председника, неће Српска напредна странка да има председника. И неће тај председник бити супротстављен Демократској странци. И то је јако тешко извести, али ја сам потпуно одлучан у томе. Видели сте и сами, да је господин Тадић први пут на тај начин и сам почео да размишља. До сада то није било могуће у Србији, зато и кажем да је наступила нова ера. То је знак да ћу ја да сарађујем, а мораћете и ви да питате председника владе да ли и он на тај начин жели да сарађује. Ја сам отворен, ја више немам права ни на кога да се љутим. Иначе, да имам права да се љутим, на некога од вас бих имао право  да се љутим.     

Новинар: Кажете да имате широку дипломатску сарадњу, био вам је амбасадор Јапана, доћи ће вам сада из Велике Британије, да ли сте имали контакте са амбасадама или са колегама из региона , на пример са Хрватском или Босном и Херцеговином, пошто они, због политичке прошлости,  зазиру од вас?
Томислав Николић: Ја сам добио честитку од амбасадора Босне и Херцеговине. Са амбасадором Хрватске имам личне контакте и од раније. Неки појединци су искористили прилику док нисам био ту да покушају да покваре моје односе са Хрватском. То је немогуће, зато што ја не одговрам за оно што сам говорио пре 15-20 година. Кад би то тако могло да се одговара за нешто што сте радили пре 15-20 година у политици, онда се нико не би бавио политиком. Ја одговарам за оно што сам почео да радим од кад сам постао председник Републике. Ја нећу да начиним ниједан  потез или  корак којим би се посвађале Србија и Хрватска, грађани Србије и Хрватске, Срби, Хрвати, како год хоћете. Дакле, ја ћу позвати на свечаност поводом проглашења председника Републике и председника Хрватске, зато што ја знам колико је важно да Србија и Хрватска сарађују на Балкану. И зато што, шта год о мени можете  да кажете, а што би ме свађало са Хрватском, морате да кажете да већ, бар 10 година говорим о томе да је Хрватска држава коју Србија признаје у границама у којима је она чланица Уједињених нација. И ја од тога нећу да одступим, нисам од тога одступао ни кад сам био у опозицији. Дакле, сви председници држава и влада у региону су моји сарадници на томе да живимо боље. Ми смо упућени прво једни на друге, а потом имамо ширу сарадњу широм Европе и света.        
Новинар: Ко ће бити присутан од гостију на полагању заклетве у четвртак и ко ће вам бити најдражи гост?
Томислав Николић: Мислим да ћемо приликом полагања заклетве имати акредитоване амбасадоре, а моји најдражи гости биће моја породица. А на пријему поводом полагања заклетве моћи ћете да гледате ко је дошао, зато што ћу тада већ позвати многе председнике држава у жељи да покажем да ми хоћемо да сарађујемо, тако да очекујем да они који желе са мном да сарађују да пошаљу неког свога или да лично дођу. Мало је незгодно зато што је ће то бити 11. јуна, а 15. је већ тај Самит на коме ће поново бити сви председници. Али, видећемо, није Загреб далеко да се дође два пута у четири дана.
Хвала вам најлепше.