Томислав Николић и Александар Вучић - 07.12.2009.

Александар Вучић: Ово што је председник странке рекао, што је апсолутно најважније, то је да су људи желели промене, у српским напредњацима препознали алтернативу и то је оно што је донело победу. Оно што ћемо прочитати то су коначни резултати пошто видим да на Студију Б још нису пребројали, као да је данас дан жалости. СНС је добила 23.213 гласова или 37,05%, ДС 17.829 или 28,40%. Оно што је Томислав Николић синоћ рекао, а што нико није желео да пренесе је била истина, изузев мислим Б-92, то је да је наша предност између 8 и 10% била. Као што видите то је 8,60%, то  је тачно наша предност, односно разлика између нас и другопласиране листе. Трећи је ДСС- НС са 5.367 гласова или 8,57%, четврти је СПС-ПУПС-ЈС са 4.097 гласова односно 6,54% гласова, затим иде ЛДП са 4,73%, Г-17+ са 4,40%, СРС са 3,57% , Маја Гојковић са 2,33% а одмах иза ње је партија Ниједна од понуђених опција, тако да је ту била мртва трка. И сви остали су слабији од те партије понуђених опција. Оно што сам хтео да вам укажем у техничком смислу, пошто видим да од јутрос постоје људи који нису схватили од претходних избора резултат, дакле СНС је једина странка која је повећала проценте својих гласова, повећали смо број својих гласова за више од 9.000 у односу на прошле изборе, говорим о апсолутним бројкама, а повећали смо и у проценту за читавих 6,81%. То је у односу на оно што смо ми имали 21% увећање наше популарности, у апсолутним бројкама са 14.000 на 23.200, онда можете да видите колики је раст рејтинга СНС. Све остале странке имају пад, драматичан пад, изузев ДС која има минималан пад, свега 1%, она се и најозбиљније супроставила и борила са нама на овим изборима и то је показало да имамо две најаче политичке странке данас у Србији, СНС и ДС, све остале странке испод тога имају пад најмањи од 35% од свог доскорашњег бирачког тела, од трећепласираног до СПС који има пад од 44% свог бирачког тела до ЛДП који има пад од 20% свог ионако маленог бирачког тела до радикала који имају пад од 49% од малених 6,27.

Дакле,  само смо желели на ове податке да вам укажемо и зашто је шеф рекао да је то пресликана Србија, прво зато што је то огромно бирачко тело  и можете да купите 1000, 2000 људи, али не можете да купите велики број људи. Желим на крају, ако ико може ту реченицу да пренесе били бисмо веома захвални, да се захвалим људима који су даноноћно радили у кампањи СНС. То што имамо ми нема нико други, хиљаде људи су радили без динара надокнаде, давали свој новац за гориво, радили све што су могли и донели промене да бисмо ми овде могли да победимо. Бескрајно смо захвални људима који су стравичну енергију уложили, они су радили више него сви остали заједно, а морам да кажем да су се посебно људи из ДС веома, веома трудили и врло снажно борили да ове изборе добију.
То је та енергија промена која данас постоји у Србији и то је оно о чему је Томислав Николић говорио, то је кључни разлог. Кад имате људе који без пара три четири пута више ураде него ви који сте плаћени да лепите плакате и не можете нигде ни да вам се види плакат, јер их наши прелепе за пола сата, онда вам је јасно да такве људе не можете да победите. Хвала вам најлепше.

Томислав Николић: Изволите ако имате неко питање!

Новинар: Да ли сте се чули са Борисом Тадиће, друго шта победа ваша за њега значи каква је то порука и да ли сте се чули са Војиславом Коштуницом?

Томислав Николић: Што се Бориса Тадића тиче, рекао сам да је озбиљан човек, вођа Србије и да би од синоћ требало да сви његови потези буду мотивисани озбиљношћу и жељом да Србији буде боље. Не иде на силу, не може на силу, ја сам поносан на СНС, ми смо створили за годину дана изванредну организацију, странку у коју људи имају поверење, али кад би дошло до тога да своју странку форсирам по сваку цену да Србија због тога трпи - нека, извињавам се свим члановима и активистима, али ја бих Србију ставио изнад странке. Дакле, Борис Таић је сада на прекретници, ја се нисам чуо са њим, али је послао поруку и честитао у име ДС победу на Вождовцу, што је добар гест. Па честитали смо и ми њима када су побеђивали, ја мислим да је то добар однос и да ваљда нећу за дуго година имати да честитам Борису Тадићу. Сад је време да он мало честита.

Што се других политичара тиче, ја не могу да вам кажем шта размишља Ивица Дачић пошто је превише везан за ДС и не води самостално политику. Како тај велики брод иде тако иде и тај мали чамчић, значи он није смео или није хтео да формира са нама коалицију на Вождовцу 7 јуна и данас је кажњен тиме што је у опозицији. Није то лагодна позиција бити у опозицији, али знате оно што су радили у последњих двадесет дана на Вождовцу то је био смак света, то је био коридор 10. Саберите колико су горива потрошили, колико је машина било ангажовано, коридор 10 је бар могао да добије неколико километара. То се сипало по ливадама људи се смејали. Значи, требало је надмашити углед СНС, а чиме? Машинама, буџетом, бесплатним телефонима које су делили грађанима, отприлике 2500-2600 телефона бесплатних прикључака и апарата, да не причамо о другом, дом здравља на Вождовцу. У Рипњу који има приземље и спрат, одељење за здраву и болесну децу, специјалистичке службе, нема воду, ми смо за дан избушили бунар,  прикачили воду да могу људи да перу руке, па неке испитају да ли је за пиће, али када је са 50 метара дубине, сигурно да је за пиће. Одмах је дотрчао републички санитарни инспектор, затворио бунар, лекари и даље прегледају пецијенте, не оперу руке, а воде нема зато што је власт рекла - напредњаци не смеју да дају ништа на територији општине Вождовац. Ми сад дајемо - ето како дају, одакле дају,  из наших џепова, из свих ваших џепова. Да не изгуби Ђилас, да не изгуби Тадић , шта ћемо сад кад су изгубили, има ли одговорности? Значи, ово је било једно мало ослобађање Србије,  уосталом и Карађорђе је преко Вождовца ослободио Београд, што не би и СНС. Ушли смо преко Авале, нико нас отуд није очекивао и готово је сад већ, сад се већ лакше дише.

Ја морам да вам кажем, не толико чланови странке и сви ми који смо у овоме ангажовани, да сам видео олакшање код грађана Србије због овог резултата. Више су страховали људи који нису ангажовани у странци, које познајем, који су жељни промена, да то можда неће бити овако добро, него ми који се тим послом бавимо. Њима би било тешко да ово није прошло овако, ја мислим да ни онима који су гласали за ДС данас није превише тешко. Знају где им странка греши и знају да ништа лошије не може да се деси на Вождовцу него што је било до сада. Уосталом,  свако паметан после 14 година треба сам да оде са власти, нико није на власти за сва времена. А са Коштуницом нисам се чуо, али смо синоћ у улици Војводе Степе имали једно мало народно славље коме су се прикључили и активисти из ДСС. Баш су били срећни иако је њихов резултат нешто лошији него прошли пут, тако да претпостављам да је овај успех СНС лепо дочекан и у ДСС.

Новинар: Зоран Остојић из ЛДП је рекао да су избори у Вождовцу били лични обрачун вас и Драгана Ђиласа?

Александар Вучић: Читао сам, али избори нису били никакав лични обрачун. Драган Ђилас је водио добру најбољу кампању од свих странака власти и ДС је највећи политички противник СНС. Овде су победили људи који су желели промене и то је ствар која не може да се заустави и то је ствар коју људи из власти нису желели да схвате, нису желели да разумеју. Никакве ратове, чак ниједну тешку реч, ниједну увредљиву реч нисмо рекли нити ћемо рећи и напротив,  честитамо људима на кампањи коју су у тешко време за власт када људи желе овако плебисцитарно промене, толики број дали ДС. Желим да вам укажем на још једну техничку ствар коју сам заборавио. Нећете веровати - СНС је побеђивала у центру Вождовца, дакле по први пут се догодило да смо на већини бирачких места у центру Вождовца победили са изузетком седам бирачких места, дакле убедљиво смо победили у насељу Браће Јерковића, Митровом брду, Медаковићу, Кумодражу, Бањици, на свим бирачким местима, Раковица село 70% то никад нико у Србији људи није добијао, посебно не у Београду на једном бирачком месту, али смо рецимо Пашино брдо где  доктор Вуканић живи имали смо 204.202 а прошли пут када смо победили када смо имали поновљене изборе губили смо драматично убедљивијом разликом. У Шумицама имамо бирачка места на којима побеђујемо, дакле променила се и та врста структуре и за нас, у драматично великом броју у свим бирачким местима подно Авале добили смо више од 50% гласова, у Зуцама, Пиносави, Рипњу, Раковица селу, Јајинцима свуда смо добили више од 50% гласова, и свуда у центру смо се или приближили или победили ДС.

Новинар: Ко ће бити председник општине?
Томислав Николић: Српски напредњак. Нека то реши општински одбор СНС, сад је све на њима. Од данас они преузимају углавном  све послове око формирања власти. Мислим да не треба да их саветујемо у вези коалиције коју сам вам најавио,  то је њихова жеља.

Новинар: Може питање у вези парламентарних избора- хоћете ли покретати неке акције с обзиром да сте освојили највише гласова, да ли ћете покретати акцију за ванредне парламентарне изборе?
Томислав Николић: Ја мислим да је то већ у ваздуху и да немате бољи осећај од избора где има 140.000 уписаних бирача и да власт катастрофално изгуби. Дакле,  нешто се дешава што треба решити потпуно нормално, у складу са демократском процедуром, никако изласком грађана Србије на улице, али очегледно је и да власт мора да се уозбиљи и да почне да мисли о томе да не постоји мандат који треба чувати по сваку цену. Значи, време је за промене, Србија жели промене, Србији то треба омогућити. Онај ко онемогући само руши своје позиције. Ако је већ време треба да то обавимо што пре, ништа лоше не може да се деси. Влада обавља своје послове и за време избора, влада обавља своје послове до избора нове власти, само се једног дана промени власт. У основним правцима Србија иде даље истим путем, можда брже, можда чистије, мислимо и на  Косово и на ЕУ и на сарадњу са другим државама у свету. Дакле, нема никаквог наглог заокрета, само може да се иде брже и да иду нови људи, некомпромитовани људи иза којих нема репова, које не мора ревизорска институција да опомиње како је бесрамно трошити новац из буџета а оставити грађане Србије гладне, да се мења власт, нормално као и у другим развијеним демократским државама зато што постоје бољи људи, а не зато што се  потпуно мења политика. Шта да замерите актуелној политици изузев тога да не ураде од онога што обећају, све лепе жеље, али нема остварења. Ми смо били у Зуцама у кући, волео бих да одете да снимите то, једног од камермана било страх да уђе ту, рекао је да нема рефлектор, а ја знам да има него му се не улази, то нисте видели у 21. веку. Троје деце живи, на 15 минута од Београда, зар се нико није сетио да им нешто пружи, да је запасао Ђилас кецељу пре 15 дана па отишао тамо да им скува ручак боље би му било, а не у кампањи. Дакле, дошао је ред кад људи не воле кампању и не воле да вас виде да радите оно што не радите 4 године, па се сад сетите у последњих месец дана и наша је тамо кампања била јасна - примите сав асфалт, и воду и струју и канализацију и телефоне, све што вам дају а гласајте по савести. То је само понижавање за власт да мора сада да вас купи. Србија се полако ослобађа терета, људи поново живе, поново су људи спремни да се жртвују да осталима буде боље и то је оно што може све вас да радује. Мене радује и то што се два блока издвајају. Јесте била жестока кампања, али је била у многим сегментима непримерена. Уосталом, делили су летак са Вучићевим потписом, фалсификованим наравно, у коме су позивали наше бираче да не излазе зато што је прљава кампања била и ми ћемо одустати од избора, или да гласају за Мају Гојковић итд. Не треба се бавити тиме, нека побеђују увек бољи и цела Србија ће да буду задовољна.Хвала вам