Томислав Николић и Александар Вучић - 29.04.2012.

Ја се захваљујем свим сарадницима на овој кампањи, давали су све од себе и више него што су мислили да могу у том смислу. Били смо веома организовани, први пут смо применили нове методе у комуникацији са  младим људима што је до сада изостајало, у том смислу применили комуникацију и са сељацима, и са радницима, незапосленима, трудницама, породиљама, мајкама, студентима, пензионерима,  код свих наишли на разумевање, свачији проблем схватили, свачији проблем уврстили у програм  и надам се да ћемо после Ђурђевдана моћи и тај програм да спроведемо.
Ја сам убеђен да разлика на председничким изборима може да буде таква да се другопласирани потпуно деморалише и да ослободи грађане потребе да излазе у други круг. Тако да сам убеђен да ће резултат из првог круга бити потпуно сигуран знак да је у Србији сазрело за промене, а ја вам обећавам чим се појаве бољи нека нас победе на изборима зато што ми желимо да у Србији побеђују бољи и да увек на власти буду бољи.

Александар Вучић: Даме и господо новинари, као што је рекао наш председник, у Србији су се догодила чуда, 27 дана траје најпрљавија и најмонструознија кампања  коју је смислила ДС против Томислава Николића. Нећу да говорим  о новцу који су уложиле поједине мале политичке странке не би ли неки глас узели СНС, нећу да говоримо силним новинским текстовима  у којима су и њиховим и нашим политичким противницима дозвољавали да блате Томислава Николића, већ ћу само да говорим о спотовима и о начину како себи дозвољавају све, а како противнику  не дозвољавају ништа. Ми смо само трпели  и ћутали на њихове лажи и обмане, њихове фалсификате,сви су видели, сви професионалци Б-92, на РТС, на Пинку, на Првој, на свим телевизијама, видели су да је брутално извучена из контекста реченица Томислава Николића везана за ЕУ, за оно што су правили јуче, данас сутра итд. Нисмо се бунили, ћутали смо. Ја сам овде донео папир да вам покажем , ово је Б92, са њиховог сајта пошто је реч о скупу из Крагујевца из 2007. године, погледајте наслов „Без преговора  и не за ЕУ ако отимају Косово“.  Дакле, Томислав Николић ја на том скупу рекао - ако нам отимате Косово ја вам кажем неће бити ништа од ЕУ, ја вам сада кажем.
Дакле, тиме су се служили 27 дана, а онда нам се догодило када смо направили само један спот, где нема ништа апсолутно прљаво и нема ништа извучено из контекста , има само два пута поновљено један од његових понуђених одговора , први одговор му је био још гори, не можемо због дужине плаћања да то истрпимо, дакле ништа извучено из контекста, видећете без прљаве кампање, без ружне речи, поједине телевизије, Прва телевизије, Б92 нам ни после 48 сати није саопштила  хоће ли емитовати или зашто нам не емитују тај спот. Избачене су нам унапред плаћене репортаже, узели су нам новац унапред, а онда нам нису емитовали репортаже, сада ћете да видите овај спот, молим вас да га пустите и покажете.
-пуштен спот који је Тадић забранио телевизијама да га емитују-
Значи, као што сте видели, без иједне ружне речи, без ичега прљавог .

Томислав Николић: Морам да вам кажем, ово је прљаво према Србији. Изјава  председника Републике да не осећа понос да је председник Републике је прљавштина против Србије и зато је забрањено.

Александар Вучић: А онда су нам нашли разлог следећи -  диктаторски режим је преко свог РРА савета или како се већ зове, а онда и преко телевизије нашао објашњење па кажу не можемо због Јањушевића и Колесара,  јер против њих нема правоснажне пресуде . Они се наемитоваше спотова против Богољуба Карића против кога није почет поступак, а против Илића се и не води поступак и ништа им није сметало, сваки дан су емитовали, али не може за Јањушевића и Колесара. Онда смо ми избацили Јањушевића и Колесара, онда су неке телевизије прихватиле да то емитују, али Б92 нам и даље не саопштава можемо ли ми то да платимо или не можемо да платимо, а већ смо платили. Морам да вам кажем да не знам у којој то земљи на свету има да се власт на такав начин брани од својих политичких противника, ја мислим да таква врста диктаторског режима тешко да може не у региону већ и шире на просторима  Балкана и целе Југоисточне  Европе да се пронађе.

Овде смо донели нешто што је ОЕБС саопштио па каже недостатак транспарентности власништва над медијима  и скучено тржиште чине медије рањивим на политичке и финансијске притиске, каже се у извештају. Ја кажем - па знамо ми ко су власници и ко држи све агенције, знамо ми ко те све паре даје, двојица тајкуна из ДС, то су Драган Ђилас и Срђан Шапер и нико неће да каже шта је права истина и сви имају неки проблем да саопште ко стоји иза тога. Дошло је време за намирење рачуна, 27 дана најпрљавије кампање , издржали смо ту најпрљавију кампању, поносан сам што је наш председник и председнички кандидат Србије Томислав Николић био миран, трпељив и стрпљив што је издржао највеће могуће ударе  и уверен сам да ће да победи,  као што сам уверен да ће наша чиста кампања да победи све њихове прљавштине, сву њихову медијску силу и све оно што су радили против нас.
Ми ћемо сутра представити и нове људе у нашем тиму за борбу против корупције, данас наравно имамо догађаје у Топличком округу и у Гроцкој велики народни митинг, позивамо све грађане да изађу на изборе и да не гласају за слуге ДС већ да гласају за промене и јединог председничког кандидата који може да победи Бориса Тадића,  а то је Томислав Николић. Хвала вам најлепше, ако имате питања изволите!

Новинар: Да ли сте рекли да су Драган Ђилас и Шапер финансирали ...
Александар Вучић: .Не, рекао сам да су они на посредан или директан начин власници медија, дакле о томе сам говорио , читао сам ако сте приметили извештај ОЕБС-а. Па сам у том смислу рекао да су двојица међу највећим тајкунима у Србији, мислим да су већи и од Мишковића и Бека који су тајкуни, а ови су већи од њих, ја сам сасвим уверен да Ђилас и Шапер не само да држе преко агенција већ да имају и свој удео у власништву  у телевизијама, а у Пресу и Блицу боље да не причам, то већ знате, јел имамо негде да вам покажемо какву смо насловну страну Блица направили, такву очекујемо сутра да буде. Пошто последњих 8 дана сваки дан смо имали насловну страну против СНС и Томислава Николића. На интернет страници смо видели да је Тома Николић  у 4. разреду  средње имао 15 неоправданих и тројку из владања. Е толико о демократској Србији. Ево ми смо направили нешто, ево ово је насловна страница Блица за четвртак, „Тадић и Ђилас су поболи српску заставу на Марсу“  и у тексту каже њих двојица су то урадили и успешно су ступили на тле Марса  у оквиру мисије како да још 4 године  буду на власти, а том приликом поболи су заставу на Марс  и искористили прилику да је долазак на  власт Томислава Николића претња по Србију. Ми нудимо ово решење и очекујемо да нас не разочарају и да ово буде заиста насловна страна у четвртак.

Новинар: Имам два питања за господина Томислава Николића. Министар полиције каже да постоје индиције да код  одржавање избора на Косову може доћи до неких инцидената. Шта ви мислите о томе? И друго питање је - РИК је саопштио да ће се гласови пребројавати у Рашкој, како гледате на то?
Томислав Николић: Ми смо имали дирекне контакте са представницима ЕУ који су замолили да прихватимо једину могућност под којом гарантују безбедност  избора на Косову и Метохији, а то је да на сваком бирачком месту буду заступљена три представника бирачких листа која се такмиче на изборима у Србији, да ЕУЛЕКС и УНМИК обезбеде потпуну сигурност и реалност спровођења избора, да ми можемо да пратимо прикупљене гласове до преласка такозване линије која дели Косово и Метохију од Србије да можемо потом да присуствујемо и вршимо пребројавање  у Рашки пошто су то били једини могући услови да одржимо изборе на Косову и Метохији, пошто је друга варијанта била да избора уопште не буде  и да свим оним грађанима који себе сматрају грађанима Србије онемогућимо да гласају, ми смо се са тим условима сложили. Данас је председник Извршног одбора СНС професор  Милан Бачевић  на територији Косова и Метохије и тамо дирекно на лицу места одређујемо људе који ће на сваком бирачком месту бити наши представници на изборима. Жарко желимо да се избори на Косову и Метохији одрже и да докажемо да чак и међународна заједница признаје да они који живе на Косову и Метохији имају право да гласају што је нама знак да нам предстоји дуга борба за Косово и Метохији, али да у тој борби нисмо стављени у позицији да смо неуспешни.
Александар Вучић: И ми наравно очекујемо убедљиву победу Томислава Николића и СНС на Косову и Метохији. Алтернатива је била да не буде избора, чиме би само добио Борис Тадић.

Новинар: Господине Николићу, ово што се тиче најве могућих инцидената, шта кажете?
Томислав Николић: Не, то је апсолутно немогуће ако се међународна заједница укључи у процес за безбедност апсолутно је немогуће да дође до инцидената. Једино ако би представници ДС покушали да краду на самом бирачком месту, нећемо им дозволити нигде. Видео сам јуче у Новом Бечеју неки специјални упаљач са хемијском оловком који ће вероватно покушати да користе код пребројавања гласова, тамо где сам ја заокружен да заокружем још некога, скренућемо пажњу, чак ћемо и инсистирати да сви буду у кратким рукавима. Значи нема ништа у руци док пребројава гласове. Очигледно је да је страх и паника не знам чиме изазван кад су одлично владали и да сам ја јако лош човек.
Александар Вучић: И да убедљиво побеђују, хвала вам најлепше!

Транскрипт конференције за новинаре, 29.04.2012.
Томислав Николић: Даме и господо новинари господин Вучић и ја ћемо одржати последњу конференцију за штампу. Сви смо у Српској напредној странци и у коалицији учинили све што је било могуће. Наша кампања је била како је и замишљена, програмска кампања , кампања листе која жели да победи, која је учинила све да победи, која ће вероватно и да победи, кампања листе која је понудила Србији потпуно друге вредности  од оних на којима се данас заснивала власт у Србији. Ми смо наишли на прљавог противника, охолог и силног зато што је у континуитету неко 8, неко 10, неко 12 година на власти, зато што није било редовне промене власти која доноси демократију и поштење код оних који врше власт већ су многи огрезли у мито, корупцију, криминал, своје функције, схватили као начин и могућност да опљачкају грађане Србије, то добро искористили , сад кад је дошло време за промене и кад смо рекли да ћемо истражити све оно што је опљачкало грађане Србије и да нећемо имати попуста ни према коме, ни према својим, ни према туђим  члановима, ни према својим ни према туђим пријатељима, сада се многи сетили да би губитак власти могао да значи да би дошли под удар закона, зато што се нису увек понашали у складу са законом. И та прљава кампања  која ће коштати ДС, односно грађане Србије око 15 милиона евра, могла је чак и под најнеповољнијим  околностима да донесе 1500 радних места. Заиста, да су ме питали рекао бих  - не вреди то толико, немојте да улажете толико, могао сам да их упознам са ставовима грађана Србије пошто они не знају добро, грађанима Србије је одвратна кампања ДС. Ако у целој кампањи три пута више говорите о супарнику него о себи онда нешто није у реду.

Ми ћемо наставити кампању још неколико дана на исти начин на који смо се борили до сада. Ми смо покушали да направимо спот у коме се види оно што је најгоре за обављање дужности председника, РРА се уплашила, телевизије се уплашиле, рекли су да је то извучено из контекста, као да моје изјаве нису извлачене из контекста. Значи, још увек се  обраћају према Борису Тадићу са страхопоштовањем, као да је још увек председник државе , али он је само кандидат са много мање шанси да победи од мене. Завршићемо ову кампању, обећавам да нећемо никада, кад будемо вршили власт, да на овај начин победимо опозицију пошто није српски, ово није чак ни по правилима на западу, а те књиге су изучавали да би нас ваљда некако победили. То су правила ДС и њених тајкуна, измишљена у овој кампањи и надам се да ће да се угасе, ово не сме да се прими у Србији, из овога не сме да порасте ни коров, ни шибљак, ово ће да буде чиста земља посебно у политичким утакмицама. Свако да каже шта је урадио, свако да каже шта ће да уради, свако да се представи грађанима, а они да одлуче, без притисака, без уцена , без силе коју власт примењује да би их у нешто убедила.

Ја се захваљујем свим сарадницима на овој кампањи, давали су све од себе и више него што су мислили да могу у том смислу. Били смо веома организовани, први пут смо применили нове методе у комуникацији са  младим људима што је до сада изостајало, у том смислу применили комуникацију и са сељацима, и са радницима, незапосленима, трудницама, породиљама, мајкама, студентима, пензионерима,  код свих наишли на разумевање, свачији проблем схватили, свачији проблем уврстили у програм  и надам се да ћемо после Ђурђевдана моћи и тај програм да спроведемо.
Ја сам убеђен да разлика на председничким изборима може да буде таква да се другопласирани потпуно деморалише и да ослободи грађане потребе да излазе у други круг. Тако да сам убеђен да ће резултат из првог круга бити потпуно сигуран знак да је у Србији сазрело за промене, а ја вам обећавам чим се појаве бољи нека нас победе на изборима зато што ми желимо да у Србији побеђују бољи и да увек на власти буду бољи.

Александар Вучић: Даме и господо новинари, као што је рекао наш председник, у Србији су се догодила чуда, 27 дана траје најпрљавија и најмонструознија кампања  коју је смислила ДС против Томислава Николића. Нећу да говорим  о новцу који су уложиле поједине мале политичке странке не би ли неки глас узели СНС, нећу да говоримо силним новинским текстовима  у којима су и њиховим и нашим политичким противницима дозвољавали да блате Томислава Николића, већ ћу само да говорим о спотовима и о начину како себи дозвољавају све, а како противнику  не дозвољавају ништа. Ми смо само трпели  и ћутали на њихове лажи и обмане, њихове фалсификате,сви су видели, сви професионалци Б-92, на РТС, на Пинку, на Првој, на свим телевизијама, видели су да је брутално извучена из контекста реченица Томислава Николића везана за ЕУ, за оно што су правили јуче, данас сутра итд. Нисмо се бунили, ћутали смо. Ја сам овде донео папир да вам покажем , ово је Б92, са њиховог сајта пошто је реч о скупу из Крагујевца из 2007. године, погледајте наслов „Без преговора  и не за ЕУ ако отимају Косово“.  Дакле, Томислав Николић ја на том скупу рекао - ако нам отимате Косово ја вам кажем неће бити ништа од ЕУ, ја вам сада кажем.
Дакле, тиме су се служили 27 дана, а онда нам се догодило када смо направили само један спот, где нема ништа апсолутно прљаво и нема ништа извучено из контекста , има само два пута поновљено један од његових понуђених одговора , први одговор му је био још гори, не можемо због дужине плаћања да то истрпимо, дакле ништа извучено из контекста, видећете без прљаве кампање, без ружне речи, поједине телевизије, Прва телевизије, Б92 нам ни после 48 сати није саопштила  хоће ли емитовати или зашто нам не емитују тај спот. Избачене су нам унапред плаћене репортаже, узели су нам новац унапред, а онда нам нису емитовали репортаже, сада ћете да видите овај спот, молим вас да га пустите и покажете.
-пуштен спот који је Тадић забранио телевизијама да га емитују-
Значи, као што сте видели, без иједне ружне речи, без ичега прљавог .

Томислав Николић: Морам да вам кажем, ово је прљаво према Србији. Изјава  председника Републике да не осећа понос да је председник Републике је прљавштина против Србије и зато је забрањено.

Александар Вучић: А онда су нам нашли разлог следећи -  диктаторски режим је преко свог РРА савета или како се већ зове, а онда и преко телевизије нашао објашњење па кажу не можемо због Јањушевића и Колесара,  јер против њих нема правоснажне пресуде . Они се наемитоваше спотова против Богољуба Карића против кога није почет поступак, а против Илића се и не води поступак и ништа им није сметало, сваки дан су емитовали, али не може за Јањушевића и Колесара. Онда смо ми избацили Јањушевића и Колесара, онда су неке телевизије прихватиле да то емитују, али Б92 нам и даље не саопштава можемо ли ми то да платимо или не можемо да платимо, а већ смо платили. Морам да вам кажем да не знам у којој то земљи на свету има да се власт на такав начин брани од својих политичких противника, ја мислим да таква врста диктаторског режима тешко да може не у региону већ и шире на просторима  Балкана и целе Југоисточне  Европе да се пронађе.

Овде смо донели нешто што је ОЕБС саопштио па каже недостатак транспарентности власништва над медијима  и скучено тржиште чине медије рањивим на политичке и финансијске притиске, каже се у извештају. Ја кажем - па знамо ми ко су власници и ко држи све агенције, знамо ми ко те све паре даје, двојица тајкуна из ДС, то су Драган Ђилас и Срђан Шапер и нико неће да каже шта је права истина и сви имају неки проблем да саопште ко стоји иза тога. Дошло је време за намирење рачуна, 27 дана најпрљавије кампање , издржали смо ту најпрљавију кампању, поносан сам што је наш председник и председнички кандидат Србије Томислав Николић био миран, трпељив и стрпљив што је издржао највеће могуће ударе  и уверен сам да ће да победи,  као што сам уверен да ће наша чиста кампања да победи све њихове прљавштине, сву њихову медијску силу и све оно што су радили против нас.
Ми ћемо сутра представити и нове људе у нашем тиму за борбу против корупције, данас наравно имамо догађаје у Топличком округу и у Гроцкој велики народни митинг, позивамо све грађане да изађу на изборе и да не гласају за слуге ДС већ да гласају за промене и јединог председничког кандидата који може да победи Бориса Тадића,  а то је Томислав Николић. Хвала вам најлепше, ако имате питања изволите!

Новинар: Да ли сте рекли да су Драган Ђилас и Шапер финансирали ...
Александар Вучић: .Не, рекао сам да су они на посредан или директан начин власници медија, дакле о томе сам говорио , читао сам ако сте приметили извештај ОЕБС-а. Па сам у том смислу рекао да су двојица међу највећим тајкунима у Србији, мислим да су већи и од Мишковића и Бека који су тајкуни, а ови су већи од њих, ја сам сасвим уверен да Ђилас и Шапер не само да држе преко агенција већ да имају и свој удео у власништву  у телевизијама, а у Пресу и Блицу боље да не причам, то већ знате, јел имамо негде да вам покажемо какву смо насловну страну Блица направили, такву очекујемо сутра да буде. Пошто последњих 8 дана сваки дан смо имали насловну страну против СНС и Томислава Николића. На интернет страници смо видели да је Тома Николић  у 4. разреду  средње имао 15 неоправданих и тројку из владања. Е толико о демократској Србији. Ево ми смо направили нешто, ево ово је насловна страница Блица за четвртак, „Тадић и Ђилас су поболи српску заставу на Марсу“  и у тексту каже њих двојица су то урадили и успешно су ступили на тле Марса  у оквиру мисије како да још 4 године  буду на власти, а том приликом поболи су заставу на Марс  и искористили прилику да је долазак на  власт Томислава Николића претња по Србију. Ми нудимо ово решење и очекујемо да нас не разочарају и да ово буде заиста насловна страна у четвртак.

Новинар: Имам два питања за господина Томислава Николића. Министар полиције каже да постоје индиције да код  одржавање избора на Косову може доћи до неких инцидената. Шта ви мислите о томе? И друго питање је - РИК је саопштио да ће се гласови пребројавати у Рашкој, како гледате на то?
Томислав Николић: Ми смо имали дирекне контакте са представницима ЕУ који су замолили да прихватимо једину могућност под којом гарантују безбедност  избора на Косову и Метохији, а то је да на сваком бирачком месту буду заступљена три представника бирачких листа која се такмиче на изборима у Србији, да ЕУЛЕКС и УНМИК обезбеде потпуну сигурност и реалност спровођења избора, да ми можемо да пратимо прикупљене гласове до преласка такозване линије која дели Косово и Метохију од Србије да можемо потом да присуствујемо и вршимо пребројавање  у Рашки пошто су то били једини могући услови да одржимо изборе на Косову и Метохији, пошто је друга варијанта била да избора уопште не буде  и да свим оним грађанима који себе сматрају грађанима Србије онемогућимо да гласају, ми смо се са тим условима сложили. Данас је председник Извршног одбора СНС професор  Милан Бачевић  на територији Косова и Метохије и тамо дирекно на лицу места одређујемо људе који ће на сваком бирачком месту бити наши представници на изборима. Жарко желимо да се избори на Косову и Метохији одрже и да докажемо да чак и међународна заједница признаје да они који живе на Косову и Метохији имају право да гласају што је нама знак да нам предстоји дуга борба за Косово и Метохији, али да у тој борби нисмо стављени у позицији да смо неуспешни.
Александар Вучић: И ми наравно очекујемо убедљиву победу Томислава Николића и СНС на Косову и Метохији. Алтернатива је била да не буде избора, чиме би само добио Борис Тадић.

Новинар: Господине Николићу, ово што се тиче најве могућих инцидената, шта кажете?
Томислав Николић: Не, то је апсолутно немогуће ако се међународна заједница укључи у процес за безбедност апсолутно је немогуће да дође до инцидената. Једино ако би представници ДС покушали да краду на самом бирачком месту, нећемо им дозволити нигде. Видео сам јуче у Новом Бечеју неки специјални упаљач са хемијском оловком који ће вероватно покушати да користе код пребројавања гласова, тамо где сам ја заокружен да заокружем још некога, скренућемо пажњу, чак ћемо и инсистирати да сви буду у кратким рукавима. Значи нема ништа у руци док пребројава гласове. Очигледно је да је страх и паника не знам чиме изазван кад су одлично владали и да сам ја јако лош човек.
Александар Вучић: И да убедљиво побеђују, хвала вам најлепше!