Томислав Николић и Велимир Илић - 04.06.2010.

Велимир Илић: Даме и господо новинари, желим да вас поздравим. Чули сте од председника Српске напредне странке, господина Николића, ми смо узели Крушевац, симболично на Видовдан, јер то је царски град и везујемо се за тај дан када ће бити протест у Крушевцу, очекујемо изузетно пуно грађана да ће подржати тај протест. Грађани зову свакодневно, желе да се искажу неки протест, да се окупе да и они кажу своје мишљење. Ја сам имао прилику да разговарам са ДСС-ом и они данас нису дошли на конференцију за новинаре. У принципу су рекли да ће имати ових дана председништво и да ће одлучити о учешћу, очекујемо их да се појаве на митингу у Крушевцу, наравно ако желе да се овај процес промена убрза. Ми имамо изванредну сарадњу, ево сад у Бору, сарађиваћемо где год је то потребно, јер странке сад нису толико битне, битна је Србија. Многи који су сујетни и једноставно беже од проблема, од нерашчишћених проблема, од много корупције која се појавила у Србији, када се многе афере затрпавају неким минорним аферама, ми јесмо да се све афере разреше, али да пођемо редом, да решавамо све у пакету. И борба против корупције мора да се настави, против криминала наравно, затим да се људи запосле, то од нас траже, да се уђе у прављење инвестиције, да се покрену предузећа која данас не раде, да се побољша живот на селу, то сељаци траже. Са оваквим акцизама не могу да преживе сељаци, са откупом млека и са нафтом од 120 динара и млеком од 16 динара је немогућ опстанак села. Причамо о ценама меса, о неконтролисаном увозу меса итд. Према томе, народ тражи, а ми смо дужни као политичке странке да изађемо и да једноставно омогућимо грађанима да се и они окупе и да власт види колико нас има у Крушевцу, видеће нас колико нас има и у другом и у трећем граду, ако за то буде великих интересовања, а сигурно биће. Према томе, ја очекујем да они сви који мисле добро Србији помогну, ДСС да о томе добро размисли и да нам се прикључи.
Ако имате неких питања изволите.

  
Новинар: За господина Иића, помињали сте неке минорне афере да ли под минорном афером мислите недавно хапшење Миланка Шаранчића, некад сте га бранили? Чак сте недавно изјавили да ако се докаже да је крив да ћете преузети сву одговорност.
Велимир Илић: Не у том смислу, ја сам рекао ако се докаже да је крив, ако се докаже да ја имам учешће у томе, у било ком смислу, као министар, преузећу одговорност сигурно. Друго, та афера је брука за Србију, 5 година се прича о томе, 5 година се разговара о неким железницама, о вагонима итд. То је доказ да у Србији не постоји институција, сад се то извукло. Тог дана је требало прекрити аферу „Сателит“. Ја честитам  Пресу  који је објавио документа  и да их похвалим, јер  су то врло смело урадили и показали и одлуку коју су донели Света  Маровић, Борис Тадић и Филип Вујановић и препоручили Савету министара да се афера „Сателит“ прихвати. То је 45 милиона евра. Што се Шаранчића тиче, ја сам више пута интервенисао код МУП-а, код министра полиције, код УБПОК-а, код јавних набавки и ја сам хтео да га сменим, али су ми рекли да је све у реду. Тада се министар Дачић огласио да има додатне папире које је добио од шведске и од италијанске и словеначке полиције, ја нисам видео те папире, то је нешто ново, нешто додатно. Ако има ту нешто да није у реду, нема никаквих проблема, нека човек одговара, и њему је било више мука да се прича о нечему и наравно ту су учествовали још неки људи, али ја те људе не познајем, ниједан није ни члан странке нити сам их лично икада срео. Значи неко мора да каже ко су ти људи, ја бих волео да знам ко су људи који су ухапшени, из којих су полицијских опција, ја сад желим да овде нешто поновим. Када смо направили коалицију да нас мањински подржава СПС, договор је био да се у Железницу доведе само генерални директор а да руководство Железнице остане исто, јер то СПС тражи, то су од мене тражили. Ја сам довео само једног човека, тај један човек је дошао на чело, сви други су остали на својим позицијама. Шта су радили? Имали су управни одбор, о томе су доносили одлуке. Управни одбор је био вишестраначки, пресликавао је стање у Влади. Нова Србија, пошто је давала генералног диретора, није имала члана Управног одбора, ја никада нисам присуствовао седницама Управног одбора и друго, кад су јавне набавке у питању и било какве набавке, о томе сагласност даје министар финансија, значи министар ресорни води законодавно, одређено предузеће, а министар финансија сва плаћања, све набавке и све остало, и треће свака куповина улази у програм, свака набавка и у завршни рачун предузећа које усваја Влада. На седници Влада и кад се усвајао програм набавки и куповина у Железници нико се није бунио, и кад се усвајао завршни рачун, кад је већ купљено, нико се није бунио.
Тачно је да је Ђилас преко Народне канцеларије цртао тамо по вагонима, осликавао, износио, а то је био чист маркетинг, ми нисмо обраћали пажњу, јер је он тада био опозиција. Тачно је да се он тих дана оглашава, тачно је да је он тада хтео да погледа своју фирму и однос са ДС-ом, са Министарством здравља, са Министарством екологије, итд. И добит фирме односно профит који је остварила фирма, за две године   153 милиона евра и то је тачно. И то мало треба да погледа он. Каже, пренео је права на неке друге, али његово је предузеће, разумете. Да ли је могуће да неко 800 пута повећа промет када је дошао на функцију? И он нека погледа своје предузеће понављам, нека се погледају многи. Ви знате да сам ја причао о Нуба инвест  у парламенту, Дулић је рекао да је све у реду. Рател је ових дана написао мени писмо, као председник одбора за саобраћај и везе, да Нуба инвест нема право да изводи те радове, јер нема лиценцу, нема радну дозволу за то. И шта је сад урађено? Она четири друга пребачена су на СББ, то је кабловска телевизија, а Нуба инвест је подизвођач, према томе нека они рашчисте међу собом о чему се ради. Како је то могуће да је дато без тендера? 25 милона је у питању, како на „сателит“, без тендера, ко је потписао, ко је био на састанку? Давинић директно прозива Динкића и Калановића, нека се позабаве свиме. Ја понављам -Шаранчић и цела екипа која је тамо, ја остале не познајем људе, треба да одговарају ако има неправилности.

Има чак и писма која смо послали званично, једно преко Железнице где сам ја инсистирао да се напише званично писмо, да се да мишљење, мени су рекли да је све у реду. Ја сам разговарао са министром полиције, разговарао сам са УБПОК-ом, разговарао сам са директором садашњих јавних набавки. Рекао ми је - па може знаш, није морално да иде али због хитности у саобраћају кад откажу све локомотиве може да иде и на преки пут. Министарство финансија дало је сагласност на то, јер не може ни једно плаћање да се уради без сагласности Министарства финансија, има жена из финансија која је задужена за Железницу, за сва плаћања, за све послове, која је била Динкићев помоћник.

Према томе, све набавке су биле у Министарству финансија, ми као ресорни министри по закону министарства не смемо да учествујемо на седницама управног одбора, не смемо да учествујемо на тендерима, не смемо да одлучујемо о јавним набавкама, јер то је директно мешање у рад јавног предузећа које има своје органе, јер сви су буне. Ја нисам ни знао да су набављени вагони. Како да знам ,имао сам 7 јавних предузећа у склопу Министарства: од Јат-а, Телеком-а, ПТТ-а, Железница, Путева, све су то била предузећа у склопу Министарства, сви имају директора.

Новинар: Хоћете да кажете да Вас Шаранчић није консултовао?
Велимир Илић: Шаранчић није имао разлога да ме консултује, јер управни одбор доноси одлуку, управни одбор управе предузећа,  а на пример тамо је био неки Динкићев представник, Коштуничин је био председник Управног одбора, из свих партија су били, Воја Михајловић испред СПО-а, и они доносе одлуке и дају наредбу директору да потпише оно што они одлуче, налогодавац је Управни одбор. Само у годишњем извештају или у плану својих средстава они траже од Владе, не могу да набаве ништа док не убаце у програм и траже од Владе Србије. Све њихове захтеве прегледа Министарство финансија и законодавство и да сагласност, тако је увек било у Влади. Све, што се финансија тиче, мора да прође кроз Министарство финансија и да добије потпис. Динкић је био министар финансија. Значи они не могу да набаве ништа, били су на субвенцијама. Влада је била обавештена кад су набављане локомотиве ја нисам знао, нису ни били дужни да ме питају, они набављају хиљаде ствари, замислите Телеком, никад ме Драшко није обавестио, има сваки дан по 20, 50  тендера и замислите сваки дан зове министра и каже ја монтирам базну станицу у селу......

Новинар: За г-дина Николића, уколико ДСС одбије да се појави на овом митингу у Крушевцу, да ли ће им и после тога врата бити отворена за евентуалну изборну коалицију?
Т. Николић: Ја мислим да ДСС неће да одбије ту прилику,

Новинар: Какав је ваш коментар на аферу Шаранчић?
Т. Николић: Ово на чему сада инсистирају медији, а који би да одбране Владу, нема везе ни са Новом Србијом ни са СНС, нити имам везе са жељом грађана да дође до промена у Србији. Ја мислим да без промена нећете моћи да сазнате истину о свим аферама, али ће вас вероватно у појединим  медијима хушкати на неку аферу, само на једну. Судећи по томе како се понашају неки медији, постоји само једна афера у Србији и чудновато да нико из актуелне власти у њу није умешан. Ако се ви претворите у људе који по налогу власти јуре вештице ви нећете бити медији. Ја бих волео да исто толико пажње посветите и кад неко од прозваних директно оптужи неког од министра, али ви немате храбрости за то, ваши гласници немају храбрости за то, пошто иду у затвор ако пишу истину и ако говоре против Владе. Дакле, ми у овим условима медијске кампање Владе против нас морамо да пронађемо начин да победимо упркос свим онима који или желе или морају да раде против нас. Овај митинг са кога бисте да скренете пажњу је у ствари велики изазов и за власт и за опозицију, афере које се откривају, по мом мишљењу, а потпуно сам незаинтересован за појединце у тим аферама, желим само да се открије истина, по мом мишљењу су политички окршаји. Није баш случајно да од момента кад смо одлучили да чврсто сарађујемо и да победимо на изборима да се кренуло у обрачун са неким људима из Нове Србије, то је можда знак и Војиславу Коштуници да он не би требало да се овде прикључује, јер ће онда можда кренути на његове људе, није случајно ни да су експресно донете некакве пресуде у којима се ослобађају људи који су на власти. А ја мислим да ће промене све то да реше и да ће једног дана бити и медији и правосуђе и полиција и тужилаштво бити слободни да раде свој посао у складу са законом, и да ви нећете да ме гледате намрштено зато што ја говорим оно што мислим.
Велимир Илић: Ја бих само додао. Једна јучерашња афера, неко је потписао, председник општине Смедерево уговор да се гради рафинерија, сад скупштина неће то да усвоји, нико од надлежних не сме да изађе у јавност, а уговор је потписан ја имам примерак, уговор за који је требала одлука скупштине, а сад је траже, ретроактивно да се донесе одлука. Хоће да уведу привремене мере, да мењају нешто да би се то потписало, уговор је званично потписан и на српском и на енглеском. И сад шта да раде, нико није консултован, ни ресорно министарство, ни Влада ни одбори, а уговор је потписан и оверен, и сад су сви у проблему и сад јуре, моле да се то усвоји. Како да се усвоји кад је већ потписан, а потписан је пре више од пола године. Ја сам потписао споразум у Москви, јер је био договор да се не граде друге рафинерије на подручју Србије у одређеном периоду, неко је комплетно минирао споразум и сад шта да радимо. Видите да су Руси већ љути, да нема оних  договора које смо постизали. Ко је смео и како да потпише уговор, нико то не пита. Дођите ако сте заинтересовани, даћу вам примерак уговора да погледате. Ако немате више питање, очекујемо вас на митингу.