Томислав Николић и Велимир Илић - 18.05.2010.

Новинар: Питање за господина Илића: До сада вам је ДСС био примарни партнер, како ствари се сада одвијају?
Велимир Илић: Ми јесмо коалициони партнери на републичком нивоу, али смо у последње време у многим градовима, и у Косјерићу и у Аранђеловцу, тако су одбори на терену одлучивали, ишли смо сами. Овде су се наши одбори договорили да у Бору буде овакав договор, све су испланирали. ДСС се још није јавио, врата су отворена и нама би било драго да и они уђу, јер бисмо били још јачи и сигурно то зависи сад од ДСС-а, врата су њима увек отворена.

Има мало медијских проблема, то видите и сами, подгрева се клима, сад мало се ту умешала и владајућа коалиција којој не одговара један блок, једна јака сарадња, али видећемо наравно шта ће ДСС у овом моменту одлучити. Ми смо своје одрадили, кренули смо у један заједнички посао и очекујемо да видимо шта ће они предузети и да ли ће се придружити или ће ићи сами. Да ли њихов одбор жели или не жели, можда су они већ припремили листу, стварно не знам.

Новинар: А како нисте у току, кад стално кад вас питамо за односе са господином Коштуницом ви кажете да се дивно дружите и причате, да не постоје никакви проблеми, а сад одједном комуницирате на нивоу одбора, мислим јесте ли и даље у комуникацији или нисте?
Велимир Илић: Знате како, ми јесмо у комуникацији, то није никакав проблем, скоро се свакодневно чујемо и видимо итд,али можда је ту једна грешка ДСС-а. Они су препустили били одборима да решавају питање локалних избора и то нас је коштало победе у Аранђеловцу. Верујте, мало је фалило, да смо били заједно можда би победили, тај један одборник, колико је фалило можда би се добило, разумете, али њихов одбор је био категоричан - хоће да иду људи сами и ми нисмо могли да их спречимо. Слично је било и у Косјерићу, слично је било и у Оџацима, нама је у Оџацима фалило неколико гласова да пређемо цензус, а нисмо га прошли и то смо бацили у ветар. Према томе, они су донели неку своју одлуку да одбори на терену одлучују о коалицијама и што је по мени можда веома лоше зато што нема неке централне политике. Ми смо се договарали, на пример у Краљеву, све завршимо и ништа од тога, то је рецимо био проблем пада власти у Краљеву. Да смо остали компактни, да смо остали заједно од почетка све би било одлично, али шта ћете. Према томе, то је проблем ДСС-а који се ја мислим решава и ми имамо договор на републичком нивоу, а за локал је ишло како где.

Новинар: И ко вам је сада ближи, овако политички, господин Николић или господин Коштуница?
Велимир Илић: Знате шта, ми сад имамо један циљ, да ово изузетно лоше стање у Србији решимо. Видите шта се догађа, ДС, Г-17, сви су кренули у једну отворену кампању. Председник Србије је свакодневно у кампањи, данас, јуче је био у кампањи, то је класична кампања. Ми не можемо седети и гледати то скрштених руку, морамо нешто радити. Ми на овом прикупљању једног блока који ће бити противник блоку владајуће коалиције радимо већ дуго, ми радимо доста успешно и ево резултати су видни. Са Коштуницом кад се видимо нађемо неки договор, са њим имамо солидне односе, али ту нема неког конкретнијег помака, очекујемо га ових дана. Ево ја мислим да ће и они схватити да треба да ојачамо тај народњачки блок са напредњацима, да је то довољно, да Србији то треба ојачано, наравно са још неким странкама које буду желеле или неким појединцима, јер будућност Србије је битна.

Новинар: Па опет избегавате одговор, ко вам је ближи?
Велимир Илић: Па знате, мени су изузетно блиски они који желе јединство, који желе промене и који прихватају један програм око кога смо се договорили. Према томе, господин Николић је то прихватио, господин Коштуница је и он у разговорима то прихватио, али у реализацију је нешто мало спорије, али надам се да ћемо све то заједнички прихватити и завршити посао.

Новинар: Господине Николићу, хоћете ли за исти сто поново са господином Коштуницом или сте и даље политички противници?
Томислав Николић: Па то је мало проблем интерпретације, разумевања, проблем наслова, поднаслова, наднаслова. Када разговарате са људима из медија и кад имате новинаре који потпуно добро обраде интервју и прочитате наслов, а уопште тога нема у интервјуу, онда вам новинар каже да те наслове, и ви то врло добро знате, не пишем ја то пише уредник. Значи, уредник пошаље новинара са жељом да има наслов који он жели, а интервју је мање битан. Дакле, ја сам јуче скоро цели дан образлагао оно што је требало да пише у наслову тог интервјуа и што је жеља СНС. Јутрос сам звао ДСС, замолио да кад господин Коштуница дође у странку да га обавесте да желим да се видимо и да бисмо то коначно отклонили.
Тако да, што се тиче СНС, нама је ДСС супарник у мери у којој је то и НС или било која друга политичка странка у Србији. Ја то не морам ваљда вама да објашњавам, од овог часа ми у Бору нисмо супарници, али и даље свака странка жели да има што више симпатизера и чланова и даље, и СНС жели то исто. То је то супарништво које је позитивно, не разумем зашто је то прихваћено као политичка борба између СНС и ДСС. Ми са њима немамо политичку борбу, имамо са странкама које су на власти, али све док не утаначимо неке споразуме наравно да је много битно колико ко вреди у припремама за те споразуме. Кад се сачини споразум онда смо једно, онда смо једна песница која ће да разбије ову владајућу коалицију и ево, ако је до мене  да отклоним то и да објасним шта сам у ствари рекао, ја ћу ићи у просторије ДСС да им то објасним, али нема смисла да одмах на било које неразумевање иступамо у медијима и да себе проглашавамо супарницима,  тим пре што СНС не жели такво супарништво. Чак и не постављам питање ко би ту изгубио. Ја само кажем - ми не желимо ту врсту супарништва, НС је отвореније ушла у ову сарадњу и мислим да ће и ДСС зато што је то природно савезништво и разумемо се, познајемо годинама, отклонили смо несугласице. Како год покушала ДС и њен штаб да нас посвађају ваљда не би требало да дође до тога , пошто нам је циљ велики, веома тешко остварљив, победити ову власт која има све, и осим народа ми немамо никаквих других могућности.

Ми данас не можемо да одемо у Трговиште и да обећамо 30 милиона динара, 50,100,500, колико већ председник понесе у џепу да да из свог џепа, да одвоји од свог кућног буџета. Ми то не можемо. Власт је кренула и немојте да верујете кад кажу да неће бити избора, ово је кампања, аутобусима је већ ДС кренула у кампању. Нас не могу да заварају, ми се спремамо за изборе и видимо да ће их брзо бити, али нам је зато драгоцено да победимо и у Бору и ако буду расписани избори у Бачкој Паланци и било где другде. Ми смо их победили, морамо да покажемо да смо спремни на мало чвршћу сарадњу у том народњачко-напредњачком блоку него што је то било досад. Ја мислим да то разуме господин Коштуница и да ћемо ми врло брзо имати овакву конференцију и са господином Коштуницом. Хвала вам !