Томислав Николић, Младен Босић, Миланко Михаљица и Адам Шукало - 10.01.2012.

У сваком случају, ја у име СНС у чије име могу данас да говорим, честитам поново Републици Српској њен велики дан. Можда да смо ми са ове стране Дрине били мало упорнији и да смо мало више интереса Републике Српске имали у виду него што смо имали можда би то могла да буде и много јача држава и много јача веза него што је данас. Сачувати Републику Српску је превасходни интерес српскога народа са обе стране Дрине, сачувати мостове који између нас постоје и изградити још много нових, прелити енергију која тренутно води Србију која жели да грађани живе боље и на Републику Српску. Ми смо за то спремни.

СНС је разговарала и са представницима оних који су на власти, ми разговарамо и са представницима оних који су у опозицији зато што никад се не зна ко ће народ да води, а то може да зависи само од личних односа, личних веза, то мора да буде заковано и бетонирано - Република Србија и Република Српска морају да буду за сада две државе једног народа, а власти нек се смењују и нека им основна водиља буде да увек гледају напред и да увек гледају на то да како год да нас формалности раздвајају, нас са леве и десне стране Дрине ништа не може да раздвоји. Ми смо поносни на грађане Републике Српске, исказали су велико достојанство у свим мукама, задржали не само став према својој држави већ и став према Србији иако Србија понекад као њено руководство није заслуживала толико поштовања и љубави, али понављам, власти се мењају, људи се не мењају, они носе нешто у срцу и мозгу.

Ми ћемо сарађивати и даље, СНС ће по преузимању власти сарађивати и са онима који су на власти у Републици Српској и то све у циљу да једног дана буде боље. Мислим да је јучерашњи дан у РС требало да буде обележен тако да се на том скупу на коме се говорило о томе шта све постоји у Републици Српској требало да се налазе сви људи који политички, научно, верски представљају грађане Републике Српске, па чак и представници опозиције Републике Српске и представници опозиције Републике Србије. То је наша замерка, али онога кога волите њему увек можете да нађете оправдање. Уопште не инсистирамо на томе да је тај дан јуче требало да буде много свечанији и да би грађани Републике Српске много више волели да смо сви били тамо.Тек када су сви заступљени у односима између Републике Српске и Србије ти односи ће бити како треба. Док сарађује само власт или само опозиција као будућа власт нешто у томе не одговара, нешто у томе није потпуно искрено.

Још једномного среће грађанима Републике Српске са вером да ће им бити боље и да ће сваког дана осећати да су део заједнице српског народа. Ја ево препуштам реч нашим гостима који могу да вам се обрате. Изволите.

Младен Босић: Ја бих прво искористио ову прилику да се захвалим грађанима Србије који су дали огроман допринос у стварању Републике Српске, грађани Србије су поднели велике жртве за стварање Републике Српске,  не мислим на жртве у људима него мислим на жртве читавог система који је због рађања Републике Српске у том тренутку био под великим притиском међународне заједнице и да није било помоћи Србије сигурно не би данас постојала ни Република Српска и зато могу још једном да кажем - хвала свима који су учествовали у стварању Републике Српске на било који начин, а већина грађана Републике Србије је учествовала у томе. Ја желим на овај начин да честитам грађанима Србије 20. рођендан Републике Српске  и да кажем да ми из Републике Српске  схватамо величину њихове жртве, санкција којима су били изложени да би Републике Српске угледала светлост дана и да ћемо им остати захвални, а то је ваљда и у принципу однос који треба браћа да имају међу собом када су у невољи да се помажу. Са тог становишта ми схватамо и ову ситуацију која се дешава Србима на Косову, разумемо како се осећају, разумемо како живе у страху и како од браће очекују помоћ. И овај састанак са СНС је много раније планиран, није никакав одговор наш као две странке које су опозиција у Србији и опозиција у РС, наш састанак је планиран као размена мишљења и стварање идеја како побољшати сарадњу Србије и РС, јер је евидентно да је у последњих неколико година та сарадња се свела на стварање слике без икакве суштине у томе. Ево да вас подсетим да су посебни конкретни кораци били практично још у време претходне Владе на чијем челу је био Војислав Коштуница кад је Телеком Србије купио Телеком РС и када је практично почет и у великој мери завршен мост код Раче преко реке Саве. После тога све се своди само на декларативне изјаве, седнице владе и међусобна сликања. Значи, ми смо убеђени да оно што нам припада по Дејтонском споразуму, а то значи специјалне и паралелне везе Републике Српске  и Србије треба да имају свој садржај и изнели смо неке предлоге почетних иницијатива на који начин те везе треба конкретизовати, односно како направити везе од којих ће народ у Србији и Републици Српској имати конкретних ефеката. Дели нас, односно  спаја нас Дрина, она је очигледан пример да нисмо успели као два друштва да дефинишемо оно што је заједничко, да направимо хидроелектрану, а не да тражимо да неки други то ураде и то са различитих страна.
Према томе, пре свега се треба окренути економској и културној сарадњи, а ми ћемо покренути иницијативу да се и на нивоу политичког живота и представљања у политичком животу покрене нека иницијатива као што је Хрватска урадила према Хрватима из Босне и Херцеговине, да имају своје представнике у политичком животу кроз парламент. Без обзира да ли ти представници имају право гласа или не сматрамо да би требало оснажити то. Према томе, ево још једном да се захвалим у име нас, јер ми представљамо СДС за коју с поносом можемо да кажемо да је политичка странка Републике Српске и да се захвалим у име странке и грађана Републике Српске  на свему ономе што је Србија допринела у настанку Републике Српске. Хвала.

Миланко Михаљица: Поштоване даме и господо, желим да се захвалим на овој пажњи коју медији показују за овај данашњи састанак разговора СНС и СДС, СРС РС и СНС у РС са којом имамо споразум о сарадњи и сама  та чињеница да постоји овакав медијски интерес ја бих рекао све говори. Ми смо данас овде упознали председника Николића са стварим стањем, односима и проблемима у Републици Српској. Ми сматрамо да и поред чињенице да су они врло добро информисани о односима, проблемима у РС и у БиХ да је неопходно да чују праву истину, јер режимски медији у Републици Српској и њима сродни овде у Србији стварају лажну слику о стању и у Србији и у Републици Српској и о наводно најбољим односима између РС и Србије у досадашњем периоду. Јуче је власт саопштила да су односи Републике Српске и Србије на најбољем и на највишем могућем нивоу, наша заједничка оцена је да постоји много простора и да би ти односи могли и морали да буду много бољи него што су данас у свим сферама друштвеног живота. Њихово представљање добрих односа траје већ дуже време и оно је лажно. Грађани РС и грађани Србије да имају власти одговорне које брину о њиховим и о народним интересима сигурно би имали много више користи него што имају данас.
Ми очекујемо да ће се вољом грађана Србије врло брзо променити власт овде у Србији и да ће то помоћи стварању бољих политичких, економских и сваких других односа и веза између Републике Српске и Србије, не само по основу Споразума о специјалним паралелним везама и односима у складу са Дејтонским мировним споразумом него пре свега као потреба и интерес Републике Српске и Србије и Срба који живе и свих грађана који живе са обе стране Дрине. Дакле, потребно је много више искрености. Грађани се једно време могу обмањивати, али не више и ми зато смо данас разговарали о неким конкретним облицима сарадње свесни чињенице да су ово политичке снаге које ће врло брзо у Србији бити одговорне за вршење власти и вршење народних послова а ове политичке странке које овде данас су присутне из РС исто тако врло брзо ће бити у позицији да заједно јачају ове односе са РС и Републиком Србијом. Желим да кажем само још да су РС потребне нове политичке снаге, нова политика, требају РС на власти одговорни људи искрене политике, не лажне патриоте, власти које неће бити уцењене никаквим аферама и које по никаквим притисцима неће прихватити да изневере народна очекивања. Мислим да то грађани Републике Српске лагано схватају иако се већ једно дуже време ствара једна слика по којој само једна странка и само један човек стоје на бранику отаџбине. Ми који живимо у РС смо спремни и делујемо политички да са свима, укључујући и оне са којима се некада нисмо слагали или се данас не слажемо, да увек разговарамо, да договарамо и сарађујемо по оним питањима која су од националног, суштинског, стратешког,  виталног интереса. Захваљујем господину Николићу на пријему, а свим грађанима Републике Српске желим сретан 20. рођендан.

Адам Шукало: Хвала, Република Српска је јуче прославила 20 година, свој 20. рођендан.  Ми у СНС у РС желимо да идућих 20 година у РС буде обележено економским напретком, просперитетом и бољим везама са Србијом која је у сваком случају учествовала у изградњи РС, изградњи њених институција и која, уз све примедбе које су моји претходници изнели, у сваком случају има шта да слави. Будући односи између  Српске и Србије који требају у сваком случају у име СНС у РС да буду много бољи треба у наредном периоду да се другачије дефинишу, да се другачије поставе и нама на  просторима  бивше Југославије где су год живели Срби треба једна нова српска политика која ће дефинисати другачије односе, која неће мењати било какве границе, просипати било какву реторику која нема смисла нити начина због чега то треба тако да се говори, нити то значи нешто посебно за Србе где год да живе, а о новој српској политици кад говоримо говоримо о променама које треба да се десе и у Србији и у РС и у том смислу сматрамо да председник Николић управо такву политику води. Показао је у читавом претходном периоду ако бих говорио  само о 2010. години да је спреман  и са Србима у ЦГ и са властима у ЦГ и у БиХ и у РС и Словенији, ма где Срби живели и радили, да разговара на један сасвим другачији начин и води онакву политику која на овим просторима нуди једно ново решење и нов подстрек за будућност, напредак који у суштини значи бољу економску везу, политичку и сваку другу која треба да постоји међу народима који живе на овим просторима, а пре свега код Срба који живе и у БиХ, и у РС, и у Србији, и где год да живе да очекују бољу везу између Републике Српске и Србије. Толико Хвала.

Томислав Николић: Изволите ако имате питања, господин Босић и ја бисмо одговорили на њих.

Новинар: Господине Николићу, надам се да смо добро схватили да Ви нисте добили позив?!
Томислав Николић: Ја сам, да будемо потпуно искрени, ја сам добио јуче позив за јуче, што је као да га нисам добио.

Новинар: А како то тумачите, какви су ваши односи са господином Додиком?
Томислав Николић: Знате шта, ја господина Додика поштујем као човека кога је изабрао народ Републике Српске и човека који по Уставу треба да води РС и с којим би требало да се сарађује кад СНС преузме власт у Србији тако да ја немам личних односа са господином Додиком. Ја не тражим да он помаже СНС на изборима нити ће он тражити да СНС помогне његовој, али исто тако тражим да не помаже другим политичким странкама на изборима у Србији са функције са које се налази. Ако он то уме да разуме онда је одлично, онда ћемо ми да сарађујемо изванредно, ако не уме да разуме онда ће испасти да смо у праву кад кажемо да председници Републике Српске и Србије односе између држава своде на свој лични однос. Изволите?

Новинар: Питање ће бити и за представнике РС да ли су они добили позив за јуче и да ли су присуствавали свечаности, ако нису зашто нису, а за господина Николића, многи су већ почели да коментаришу да ваш недолазак се повезује  са  уручењем ордена господину Тадићу?
Томислав Николић: Знате шта, је имам један орден Републике Српске добијен у много тежим временима него што је то данас, а мислим да је господин Тадић орден примио и у моје име. У своје сигурно није зато што не видим чиме је господин Тадић допринео стварању Републике Српске и њеном очувању, али није због тога. Понављам, ја сам јуче добио позив пре подне око 9 сати, писани позив да присуствујем јуче, што је заиста било немогуће и што мислим да је само требало да послужи као оправдање да ли сам позван или нисам. Не љутим се, сматрам да би било много боље да смо сви ми, има још људи у другим политичким странкама заслужних за стварање Републике Српске, било би много боље и за РС и много лепше да је много више политичких представника из Србије присуствовало том чину. Мени не би пала круна са главе да присуствујем додели ордена господину Тадићу, јер сматрам да је то орден Републици Србији, само понављам, свако треба да заузме место које му припада. Заиста има много људи заслужнијих од господина Тадића да тај орден понесу, а ако је ово симболика да је орден примила Србија онда се слажем са тим, али ако је то орден појединцу мислим да има много много заслужнијих људи. Сваки професор који данас предаје на универзитетима широм Републике Српске многоје заслужнији зато што школује децу која ће да воле и Републику Српску и Републику Србију.

Младен Босић: Прво да кажем да смо ми имали позиве и да смо учествовали, додуше не у пуном капацитету као СДС, али не би било логично да ми бојкотујемо државну прославу имајући у виду заслуге СДС за њено настајање. Оно против чега ми можемо да се изјаснимо је покушај коришћења прославе у политичке односно страначке сврхе и то је било приметно на јучерашњој прослави и мислим да то иде на душу оних који су организовали прославу. Ми смо пре годину дана прослављали 20 година од оснивања СДС и чини ми се да је то било много коректнија прослава него ова јуче у Бања Луци.

Новинар: Нешто Да прокоментаришете о саветима министара и друго питање, како коментаришете негативне реакције из федерације?
Младен Босић: То је очекивано из федерације и то само потписивање Дејтонског споразума покушавају да пошаљу сигнале да они тај споразум не прихватају и да не прихватају чињеницу постојања РС. Што се тиче ових савета министара, унутар странке су у току разговори око оних људи који би били најбољи да представљају СДС у заједничким институцијама у Сарајеву, јер за оне који не знају, ми на нивоу Босне и Херцеговине имамо договоре о јединственом наступу тако да је у току формирање новог савета министара.

Томислав Николић: Само да не оћутим, нешто сам запазио па не постоје напади из федерације. Федерација је РС, можете да кажете напади из дела оних који чине федерацију, али то свакако није напад Федерације на РС, јел је она сама њен органски део. Значи неко се није сложио са тим, али јединство федерације у нападу на РС сигурно не постоји. Ја га бар тако не схватам, мислим да Босна и Херцеговина постоји и по Дејтону, да она има своје конструктивне елементе и да ако се један елеменат не сложи то  не значи да се са тим не слаже Босна и Херцеговина. Изволите?

Новинар: Рекли сте малопре да Србија још треба да помогне РС да буде јача, ако би се званично Београд још више мешао у институције РС да ли постоји опасност за негативан одраз за Сарајево?
Томислав Николић: Колико ја знам званични Београд признаје Босну и Херцеговину и наравно признаје и Републику Српску и то није мешање у унутрашње послове. Београд има обавезу да сарађује са РС на тај начин да грађани РС боље живи. И никада не бих упутио глас протеста властима, актуелним властима у Београду ако би помогли да грађани РС боље живе. Ја нисам чуо изјаве званичног Београда  да не постоји БиХ, нисам чуо никакав подстрек да треба раскинути ту заједницу, међутим евидентно је да она јако тешко функционише и да 17 година после Дејтона међународна заједница није успела да створи државу. Поставља се питање шта је хтела а шта је постигла. Република Српска не може да буде нападнута ако је ојачала. То је ваљда сан и понос свакога да ојача. И не мислим да Република Српска ојачава војно, Република Српска економски ојачава и политички зато што има Устав по том Уставу се та држава води. Ако неко не може да испуни своје обавезе из свог Устава или заједничког Устава  није му крив онај ко ојачава. Знате, кад неко осиромаши није му крив онај што богати него што он сиромаши, кад некоме држава слаби није крива она друга држава која је све  боља и просперитетнија него нешто код њега не ваља  тако да би ти људи у ентитетима требали да виде зашто ентитет Република Српска  напредује, а други не напредују. Зашто у Републици Српској су изванредни међуљудски односи, зашто ниједан представник мањина нема примедбу на односе у РС док у другом ентитету постоје примедбе на то како се појединци понашају. РС је пример државе или ентитета, назовите како хоћете, у којој су сви заступљени равноправно и у којој би, уз мало већу бригу  политичара према народу, могло јако лепо да се живи и Србија има обавезу да помогне да се тамо још боље живи.

Новинар: Једна Агенција, конкретно Фарма плус, објавила је истраживање по којем само 21% бирача зна за кога ће гласати, да ли је то нешто што треба да забрине и власт и опозицију да је само петина грађана сигурна у то?
Томислав Николић: Како то кад ће изаћи 65 до 70% бирача на изборе?! Шта, изаћи ће а не знају за кога да гласају?! Какво је то истраживање које каже да 20% бирача зна за кога ће да гласа?! Ми сад имамо 35% бирача који ће да гласају само за нас. То су онда бирачи ДС, толико их отприлике има. Не бринем се, ми се припремамо да преузмемо власт.