Владимир Божовић, Владимир Цвијан и Немања Стевановић - 14.04.2011.

Дакле, да закључим, више ће колега Цвијан рећи и колега Стевановић, не постоје правни основи и разлози за изручење Божидара Вучуревића Републици Хрватској, нити у Закону о међународној правној помоћи, нити у нашем Кривичном законику и сматрамо да ће у једном законитом поступању, како се досад испоставило кроз поступање Вишег суда у Шапцу код истражног судије, кроз затворско особље у притвору, да ће тако бити и настављено. Видећемо да ли ће то бити тако настављено и да ли ће тужилаштво одлучивати без политике.

Владимир Цвијан: Ја ћу најкраће, Владимир Цвијан, члан Председништва Српске напредне странке, такође адвокат, у овом случају исто заступник господина Вучуревића. Само у најкраћем да вас обавестим да смо заиста били резигнирани понашањем правосудних органа Републике Србије, не у Шапцу, него у Београду, београдских, дакле, правосудних органа Министарства правде. Ми смо свима указали, укључујући међународну заједницу, да је Божидар Вучуревић човек који има 75 година, који је нарушеног здравља и који сада, после свега, седи у затвору и нико неће да га пусти, поред свега што смо поднели молбу за његово пуштање, само зато што је, очигледно, министарка правде, или неко сличан, назвала и рекла – е, немојте то да радите. Посебно наглашавам да је ово још један од примера бахатости српског правосуђа, нарочито после реформе.
Ми смо пробали, и то смо нарочито успели међународној заједници да укажемо, да правосудни органи Републике Србије, у случају Божидара Вучуревића, су извршили, правно квалификујем – класичну отмицу, а не законито привођење, како неки покушавају да прикажу. Ми се надамо, молимо, апелујемо, дакле, да правосудни органи раде по закону. Ако буду радили по закону Божидар Вучуревић мора бити на слободи. Молим, просто, моје колеге судије и тужиоце – радите, људи, по закону, немојте радити по диктату из Министарства правде или неког другог политичког центра моћи. Просто да схватите, политичари се мењају, и ускоро ће бити промена, али папири о вашем раду остају, останите чисти пред својом струком, останите чисти пред својом свешћу и савешћу. Ако будете тако радили, ја сам сигуран да ћемо ускоро Божидара Вучуревића видети на слободи.
Владимир Божовић: Хвала. Немања, изволите.

Немања Стевановић: Па, рекао бих под један да је случај Божидара Вучуревића не само правни, већ и дипломатски скандал, који је амбасадор његове матичне државе Босне и Херцеговине господин Арнаут, за његово хапшење сазнао из медија. Покушао је да добије састанак код министарке правде Снежане Маловић, онда га је одбила. Заиста је елементарни нонсенс за документа која чланови правног тима тренутно добијају, стижу из Сарајева, никаква помоћ не долази из нашег Министарства правде, а изјава председника Тадића је заиста скандалозна, пошто се њоме прејудицира кривица и крши се презумпција невиности, што је још само један доказ да највећи камен на путу европских интеграција Србије се налази, не ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Москви, ни у Ријаду, него у Крунској улици и чини га Председништво Демократске странке.
Искористио бих прилику да позовем све грађане још једанпут на митинг у суботу и да гарантујем у име Српске напредне странке апсолутну безбедност и сигурност. Замолио бих грађане да не наседају на атмосферу страха која се режира ових дана и од највиших представника режима, никаквог насиља неће бити и мислим да сваки грађанин Србије можа одговорити пред суботу себи на једно основно питање да ли је задовољан количином новца коју има у џепу, на свом текућем рачуну, перспективом коју Србија пружа њему и његовој деци. Ако јесте одговор је врло јасан, провешће дан како ће га провести и чланови Председништва Демократске странке, на излету, гледајући „Срећне људе“ и „Бољи живот“ на РТС-у. Ако није, за вас је једина права адреса 12 сати, недеља и почетак промена и почетак бољег живота заиста, а не у режији Синише Павића, наго у режији вас. Хвала вам.
Владимир Божовић: Изволите, ако имате било каквих питања.

Новинар: Питање за господина Божовића. Господине Божовић, господин Вучуревић је већ једном у одсуству у Хрватској осуђена на смрт, а притом знамо да је и нарушеног здравља. Како то коментаришете?
Владимир Божовић: Па, то коментаришем да смо ми поднели захтев Председништву Босне и Херцеговине да се обезбеде гаранције за његово пуштање на слободу и даљи боравак на слободи, дали смо адресу у Србији где би он боравио и сматрамо више него заснованим наш захтев да он буде хитно пуштен на слободу. Очекујемо да о томе суд одлучи врло брзо, а подсетио бих да је он о свим околностима на оптужници се изјаснио пред истражитељима Хашког трибунала, још 2003. године и да није било никаквог даљег поступка, ни кривичне истраге, а камоли неког оптужења. То је довољан доказ нама да је он потпуно невин што се тиче тих догађаја и, наравно, видели смо преседане српског правосуђа у случају Ганића, Пурде, Дивјака, где се веома неозбиљно понаша наше правосуђе и тужилаштво и да једноставно нема кредибилитет, а да за то нико не одговара. Наравно, то је последица онога што је Немања рекао, што је рекао колега Цвијан, неуспешне реформе правосуђа и једноставно нефукнционисања државе у било ком облику.

Новинар: Имам још једно питање за господина Стевановића. Господине Стевановићу, имајући у виду вашу дипломатску каријеру и ваше контакте које имате у Сједињеним Америчким Државама, да ли се тамо дешава да се државни функционери мешају у судски поступак, као што је случај сада у Србији?
Немања Стевановић: Не, да вам кажем, Србија Бориса Тадића је заиста земља чуда, негативних чуда нажалост. Овде имате невероватне правне нонсенсе какви су невиђени у било којој држави и оној заједници чији члан пледирамо да постанемо. Могући су у неким тоталитарним системима. Колега Божовић може споменути његов случај у коме је Врховни суд пресудио још пре шест месеци да је његово смењивање са места генералног инспектора МУП-а Србије било незаконито, пошто се овде судије и под Снежаном Маловић, више чак него у ранијим временима, држе савета Јосипа Броза Тита да се закон не треба држати као пијан плота. То решење ни шест месеци касније није спроведено. А на све ово што је колега Цвијан рекао додао бих само још једну ствар да у Србији постоји врло селективна примена закона и правде, јер имате разлога да се бојите српског правосуђа у најширем смислу, значи тужилаштва и суда, ако сте члан или функционер неке опозиционе странке, јер се правосуђе користи као батина у рукама власти за политичку одмазду према политичким неистомишљеницима.
Владимир Божовић: Хвала, још само једном да појасним. Позивамо све грађане у суботу 16. априла, плато испред Народне скупштине у 12 часова, молим да дођу и раније, све ће бити мирно, демократски, цивилизацијски, како то доликује Српској напредној странци.
Уколико немате више питања, ми вам се захваљујемо на пажњи.