Владимир Цвијан - 13.08.2010.

Светомир Цветковић: Долазим из Лебана, био сам председник Општинског суда у Лебану и тај суд је везан за Бојник, Медвеђу и Лебане. Није ми јасно због чега нисам реизабран, вероватно то знају челници владајуће коалиције, али једина моја порука је да нестанком државних институција нестаће и људи с обзиром на ситуацију у том крају. Ето толико, ја сам спремен да одговарам на ваша питања.

Владимир Цвијан: Дозволите да представим и судију Јовицу Илића донедавног председника Окружног суда у Лесковцу који такође није прошао реизбор, јер није хтео да сарађује и да ради по директивама, на првом месту Бошка Ристића, а на другом месту градоначелника Лесковца.

Јовица Илић: Добар дан, ја сам Јовица Илић, био сам председник Окружног суда у Лесковцу, зашто нас нису изабрали не знам. Највероватније због непослушности и непристајања на правила игре које су власти успоставиле. То би било отприлике све, нити има било каквим образложења, нити речи о томе зашто судије у Лесковцу нису изабране. Иначе, у Лесковцу је направљен малтене покољ. Ако толики број судија не ради у Лесковцу, онда треба да се запитамо на нивоу целе Републике Србије шта је то ако 800 судија од 1.600 не ваљају. Значи, нешто дебело не ваља. Да ли је то тако не знам. По свој прилици није, видећемо шта ће урадити Уставни суд, шта ће урадити Високи савет правосуђа о овоме. Хвала

Владимир Цвијан: Дозволите ми да представим судију Пешића, судију Окружног суда у Лесковцу. Није изабрани из истих разлога као и остали, али он је специфичан и по томе што су његови резултати рада фалсификовани. Оно о чему смо већ више пута разговарали, масовно су фалсификовани резултати рада судија и на основу тога је вршен реизбор. Пустићу колегу Пешића.

Никола Пешић: Ја сам Никола Пешић, бивши судија Окружног суда у Лесковцу. Иначе, до овог задњег избора поступао сам у парничној материји. Лесковац је специфична средина по броју нереизабраних судија. Праве разлоге због чега је то тако било у Лесковцу ми можемо само да нагађамо, али скоро је извесно да леже у атмосфери коју је Лесковац, односно, лесковачко судство направило уназад неколико година. Ради се о томе да смо ми протерали политику, и то било какву, не само актуелну политику на власти, из правосуђа. То се очигледно није свиђало градоначелнику Лесковца, који је иначе челник Демократске странке и који нам је  поручио, преко тадашњег градског јавног правобраниоца, који је, иначе, наравно сада изабран поново, да нећемо бити реизабрани, јер не желимо да сарађујемо. Кап у чаши која је врло вероватно пресудила у читавој тој ствари био је изборни спор који је баш моје Веће решило непосредно пре доношења одлуке о избору, када је код мене у канцеларији и код председника суда долазио изасланик локалне власти, тражио од нас да у изборном спору, где су у оптицају била четири изборна мандата у локалној градској скупштини, да будемо кооперативни, нудећи у замену за нашу кооперативност, наш реизбор. Не треба бити паметан, па да се закључи како смо одлучили и управо смо због тога данас овде где јесмо.
И само још једну ствар бих желео да кажем. Занимљива је ствар да су медији поприлично ћутке прешли преко читаве ове ствари која нимало није наивна. Ја сам иначе, још увек председник Друштва судија одељења у Лесковцу, иначе сам оснивач Друштва судија Србије још од 1996. и 1997. године, они који су мало старији, видим скоро да сте сви млађи, нисте у то време радили овај посао, нисте то пратили, ми смо под једним страховитим околностима формирали Друштво судија, управо у намери да правосуђе истргнемо из раља политике. У време Милошевићевог режима смо то успели, ево у ово време не, у време када државу воде ови који се декларишу као демократе. Хвала.

Владимир Цвијан: Господин Митар Ђенисић, био је заменик председника Окружног суда у Ваљеву, посебно занимљив због тога што је судио у кривици. А ви знате колико данас има намештених и монтираних суђења из кривичне материје. Е, он човек није хтео да монтира кривичне поступке, није изабран, данас је адвокат, као и многи други, члан Српске напредне странке, члан најбољег Правног тима у држави.

Митар Ђенисић: Добар дан, ја сам Митар Ђенисић, иначе долазима са Уба, био сам судија Окружног суда у Ваљеву 12 година. Због чега нисам изабран, не знам, нисам добио никакво образложење, нити разлоге. Морам да кажем да је и моја супруга била судија са мном 25 година и она је сада у адвокатури, иста нам је судбина. Ако имате неких посебних питања, спреман сам да одговорим. И још бих само хтео да додам да пола сата након престанка судијске функције мени је испред зграде у којој станујем запаљен аутомобил, о томе су неки медији били обавештени, Б 92 сам ја обавестио. Полиција је о томе упозната, али чињенице још нису утврђене.

Владимир Цвијан: И најмлађи представник за данас, јер понављам на свакој конференцији за штампу ћете имати прилике да видите чланове Правног тима Српске напредне странке, Ненад Вујић, адвокат из Београда. Човек који је у Српској напредној странци заједно са бившим судијама који су радили кривицу, да тако кажем, чешља врло сумњиве и могли би рећи, намештене кривичне поступке које ова држава води са овим новим судијама. Заступа често и људе који траже помоћ, као што и сви ми то радимо. Молим вас две реченице, ако може.

Ненад Вујић: Добар дан, као што је Влада рекао ја сам Ненад Вујић, члан адвокатског тима Српске напредне странке. У овом тренутку, осим критике правосуђа, Српска напредна странка такође анализира кривичне поступке који се воде у правосуђу, а између осталог анализира, прати, надгледа на један начин и такозвану борбу против организованог криминала. Тако да то би било то. О нашим будућим корацима јавност ће бити упозната преко оваквих конференција за штампу.

Владимир Цвијан: Завршавамо за данас овај наш део приче, да вама дозволимо питања.
Ово је само прва у низу конференција за штампу где ћете имати прилике да видите људе на које ми желимо да се ослонимо, имамо најјачи правни тим, људи с којима желимо да данас-сутра напишемо нови закон о уређењу судова, да усвојимо нову мрежу судова, да помогнемо судијама, да помогнемо адвокатури, јер тренутно је цела та област у катастрофи. За једно месец дана очекујемо да направимо и једну врсту јавне промоције програма Српске напредне странке, у детаље ћемо тада ићи, позваћемо вас. Много ће нам помоћи у томе искусне, часне, поштене судије, које нису хтеле да раде по директиви и остали су без посла. Све такве судије су данас у Српској напредној странци.
Отворени смо за питања.

Новинар: Мирјана Пантић, агенција Бета. Питање колико је судија ушло у Српску напредну странку? И питање за судије, зашто су се сад учланили у Српску напредну странку? Да ли је то протест због тога што нисте поново изабрани? И да ли планирате да наставите политичку каријеру, пошто не знам шта ће се дешавати ако уђете у странку, да ли очекујете после повратак на функиције?
Владимир Цвијан: Ја ћу одговорити на први део питања. Дакле, Министарство правде једино прецизно зна колико судија и тужилаца није реизабрано, то је негде преко 1.000 људи. Кад све саберете, преко 1.000 људи није прошло реизбор, с једне стране. С друге стране, политичка активност људи који су данас углавном адвокати, чему смета? Па, већина судија која су изабрани су чланови Демократске странке, јер су морали да се учлане у Демократску странку да би уопште прошли реизбор. Ми на ове људе рачунамо зато што су стручни, зато што имају много искуства и зато што самом чињеницом да се нису свидели Бошку Ристићу, Нати Месаровић и Снежани Маловић, то значи да су јако, јако добри људи.

Новинар: Извињавам се, питала сам колико се њих учланило у Српску напредну странку?
Никола Пешић: Ево да ја покушам да одговорим на други део питања зашто смо сада, ми као судије, ушли у Српску напредну странку и који су мотиви. Пошто смо нас тројица из Лесковца, ја могу у наш име да кажем. Основни проблем је у томе што ова држава, нажалост, инситуције нема. Ми смо пробали, кроз инситуције, најпре у фази поступка који је претходио доношењу ових закона и овом реизбору, покушали смо да поправимо то што није било добро и на шта смо све време указивали. Па смо се након тога надали да ће Уставни суд, као највиша судско-политичка институција у овој држави, бити на висини задатка. Када смо видели прве одлуке Уставног суда у уставним жалбама и жалбама које су колеге неизбаране подносиле Уставном суду, постало нам је јасно да више на терену институције ове државе, ми као судије, немамо шта да тражимо.
Зашто Српска напредна странка, а не нека друга политичка организација? Једноставно, ради се о странци у којој смо ми препознали будући елемент политичког живота ове државе који ће бити од одлучујућег утицаја, политичку снагу која ће, очигледно, хтети да се бори за поновну изградњу разрушених институција и за поновно враћање достојанства овој држави. Могу да вам кажем, као судија који је 30 година темељно и савесно радио свој посао, не могу да се отмем једном утиску личног и колективног понижења које је правосуђе као институција доживело. Ви морате да знате, јер новинари по природи ствари знају све, да, у ствари, је све ово у правосуђу направљено због пусте жеље Демократске странке да контролише све сегменте живота у овој држави. Правосуђе им је, изгледа, једино било мало више испод наручја и одлучили су да направе, практично један, мини државни удар, јер ви морате да знате да је судство грана државе власти, и када ви, у грани државне власт, само користећи једну голу силу коју извршна власт има над осталим гранама власти, направите то што је направљено, то не може да значи друго него државни удар, један мини државни удар. Сада имамо правосуђе такво какво имамо и ви идите мало у судове, па им затражите извештаје о раду, да видите последице реформе и последиње оваквог кадровског састава у судовима који сада јесте. Затражите од председника судова извештаје о раду, упоредите их са извештајима о раду за шестомесечни период, јер толико је прошло од реформе, од прошлих и ранијих година, видећете какве су донете рефоме. То су разлози зашто смо се определили за Српску напредну странку.

Новинар: Нисте ми одговорили на питање колико је судија који нису реизабрани ушло у Српску напредну странку, то сам вас питала.
Владимир Цвијан: Немам прецизну евиденцију, мислим да је негде око 650. Не знам прецизно, значи не могу прецизно да вам кажем, немојте ме држати баш за реч. Отприлике 1.000 колико није прошло реизобор, нешто мало је враћено, скоро сви остали су код нас.

Новинар: Учланили су се у Српску напредну странку?
Владимир Цвијан: Да, да. Да, баш на томе Правни тим озбиљно ради, јер сматрамо да су то најквалитетнији правници које ова држава има.

Новинар: Значи, 650 је...
Владимир Цвијан: Отприлике, немојте ме држати за реч, немам прецизну евиденцију. И многе од њих ћете имати прилике да упознате на оваквим конференцијама за штампу, као и на промоцији Програма Српске напредне странке за оздрављење правосуђа Србије.

Новинар: А око 1.000 није реизабрано?
Владимир Цвијан: Мало мање, можда 837 је уложено жалби, ако ћемо баш прецизно.

Новинар: Александар Миладиновић, Б92. Питање за господина Пешића. Господине Пешићу, кажете да сте дуго радили на деполитизацији судства, а сада се и сами, неколико месеци после овог реизбора, односно нереизбора, ушли у политику. Да ли сматрате да постоји било какав проблем са вашим интегритетом, да се залажете прво за деполитизацију, а не прође неколико месеци ви сте ушли у политичку странку?
Никола Пешић: Знате шта, ви губите из вида да сам је 31.12. престао да будем судија. Ја сам сада грађанин, као и сваки други, који има уставно право да се бави политиком или да се не бави политиком. Објаснио сам малопре разлоге због чега сам одлучио да уђем у политику, јер сам схватио да нема институција у овој држави и да само једна здрава, јака политичка снага може да преокрене ситуацију у овој држави. Значи, разлог мог уласка у политику не лежи у двострукој личности или у мом гневу зато што ја нисам прошао реизбор. Најмањи проблем лични имам око тога што нисам прошао резибор. Мени је мука од тога када видим какви медиокритети су прошли реизбор, ко води српско правосуђе, ко води извршни део власти који одлучује о стању у српском правосуђу. Мислим да је сасвим јасно због чега је то јасно.

Владимир Цвијан: Ја бих само још искористио прилику да се свим судијама захвалим, управо ово што је рекао колега, што су Српској напредној странци обезбедили увид и у документацију, која се тиче тога да ми видимо какви то медиокритети и политички послушници су сада на челу српског правосуђа. Српска напредна странка има довољно јак Правни тим да, наравно захваљујући свим овим људима, пратимо тренутна суђења и видимо колико се бахато власт понаша. Али подсећамо ту бахату власт – данас сте на власти, сутра ћете бити опозиција.

Новинар: Имам за вас неколико питања. Господин Пешић је поменуо да је у Милошевићево време судство било истргнуто из канџи политике.
Владимир Цвијан: Ја потписујем изјаву да је данас сто пута горе него у време Милошевића, када говоримо о правосуђу. Милошевић јесте вршио утицај на судије, вршио је, ту и тамо, чистке у судству, али само Снежана Маловић, Бошко Ристић, Ната Месаровић и екипа су елиминисали преко 1.000 људи. То Милошевић није радио. Враћамо се ми дебело у време Милошевића.

Новинар: И коначно, најављивали сте нове доказе за...
Владимир Цвијан: Предати у неколико случајева, ево сада коначно да могу и пред свим медијима да кажем, ја сам два пута у УБПОК-у предао доказе, чекао сам позив за даље. Знате, многи од ових људи су такође поднели кривичне пријаве против Нате Месаровић, Бошка Ристића, Снежане Маловић и ништа се не дешава. И ја сам поднео доказе, ништа се не дешава. Ево ту сам, у Београду сам. Ја сам од првог дана када сам се појавио рекао – зовите, људи. Био сам, носио сам доказе, копирао сам документацију. Помогао сам чак неким људима у писању кривичних пријава због фалсификовања резултата. И шта се дешава? Ништа. Е такво је српско тужилаштво, такво је српско правосуђе и зато ми много посвећујемо пажње праћењу кривичних поступака, много се ту намешта, али то ће бити тема можда неке посебне конференције за штампу.
Изволите.

Новинар: Ви сте у УБПОК однели доказе у фасцикли...
Владимир Цвијан: И о резултатима, и о људима који су на врло чудан начин, у најмању руку, прошли реизбор. Све са именима, са местима где раде. Могу да вам покажем и записнике.

Новинар: И није било ништа.
Владимир Цвијан: Ништа вала, ја чекам код куће, оставио сам им и мобилни и фиксни, и женин мобилни, ако сам недоступан, зовите, ту сам.

Новинар: Да ли су вас можда звали  из полиције,  из тужилаштва, не знам у којој је фази, да ли је покренута нека фаза око оног разговора снимљеног са Месаровићком?
Владимир Цвијан: Зашто би мене звали? Нико ме није звао. Ја тај снимак нисам направио. Нико ме није звао. А ту сам, ево и за то. Волим да причам о праву. Ми стојимо на располагању, не кријемо се, ту смо.

Новинар: Да ли сте предали и тај снимак са Месаровић?
Владимир Цвијан: Све, све, као и кривичне пријаве неизабраних судија због фалсификовања резултата рада на основу којих је извршен реизбор. И шта се дешава? Ништа. Шта се дешава да Европска унија критикује реформу правосуђа? Ништа. Шта се дешава када стручна јавност критикује? Ништа. Шта се дешава када Саша Јанковић, заштитник грађана, пре две недеље јавно каже – људи ВСС и ДЛТ су радили мимо закона? Ништа. Е тако нам изгледа држава.
Зато ови људи, који су углавном постали адвокати или само што нису постали адвокати, биће нам од великог значаја и велике користи у Српској напредној странци. Зато су они овде. Наравно, сви ми стојимо и грађанима на располагању, помажемо, пратимо неуспешне приватизације, прибављамо документацију, пратимо  незаконита отпуштања, заступамо грађане, стојимо на располагању, јавите се.

Новинар: Како је име господину Цветковићу?
Владимир Цвијан: Светомир Цветковић. Света.
Да ли има још питња? Ако нема, хвала вам још једном.