Зорана Михајловић - Милановић - 05.11.2010.

Дакле, ништа се очито није променило, ништа се нажалост неће ни променити све док не дође до промене власти. Према томе, СНС има врло јасан програм - енергетски програм као и остале делове програма и због тога СНС се залаже за једну озбиљну енергетску политику у којој неће бити игре са деловима енергетског биланса, у коме неће бити преговора око онога што се зове буџет грађана Србије,  јер и Србија гас и Електропривреда Србије и Транс нафта и Електромрежа и све топлане које постоје у овој земљи на челу са Београдским електранама су уствари ту због једне ствари – да обезбеде енергенте грађанима Србије, са оваквим ценама грађани Србије неће то моћи да плате. Дакле, улазимо у један зачарани круг –енергетски зачарани круг. Према томе, ми се залажемо и сматрамо да топлане морају да буду модернизоване да за ових 5-6 последњих година, колико је цена грејања ишла и начин на који је ишла не само грејања него и струје и гаса, изгубљено је негде око 2 милијарде евра, а за 2 милијарде евра су све топлане у Србији, дакле њих преко 56 плус Београдске електране су могле да буду ревитализоване односно модернизоване и за тај новац такође те електране су могле да користе обновљивији и ефикаснији енергент. Један део њих користи мазут што свакако не би требало да се користи. То је оно што ће у том домену енергетског биланса који је врло важан а тиче се производње и потрошње топлотне енергије СНС ће свакако учинити у периоду када дође на власт.

Надаље је недопустиво да министар енергетике поручује да скок цена у локалним самоуправама, топланама представља локални проблем. То није тачно, дакле или министар није у теми, или не жели да се меша у свој посао. Ми га данас наравно информишемо, јер је очито да не зна, а то је да су производња и потрошња топлотне енергије четвртина енергетског биланса Србије. Промене у једном проценту енергетског биланса прави проблем и диспропорцију у потрошњи свих осталих делова енергетског биланса. Топлане и  производња топлотне енергије су озбиљан део енергетског биланса, једнако озбиљан као и производња угља, као и производња струје, као и наравно доток гаса и према томе се морамо понашати на исти начин.

Дакле, цене су превисоке до апсурда енергената. Ни у једној земљи до нас  нису тако високе, почев од цене електричне енергије о којима се говори да су најниже у регионе, што није тачно имајући у виду како функционишу електропривредна предузећа у региону, а закључно са ценама нафтних деривата и грејања. Недопустиво је да на почетку грејње сезоне ви имате повећање цена грејања за преко 30%, ја овде имам папир од пре можда једно месец дана када су топлане у Србији изашле са својим предлогом о томе колико треба да порасте цена. Нико није рекао 30%, београдске електране су рекле 20%, топлане у Новом Саду су рекле између 15-20%, а ми имамо за месец дана да су повећања око 30%. Поставља се питање- па шта се десило у тих 15 дана да су оне одлучиле да повећају цена за 30%?  Дакле, потпуно је јасно да Србија нема политику цена и да нема политику онога што се зову паритети тим ценама, а то је најважније за енергетски биланс једне државе.

Ми нећемо одустати од наших захева и то сваки пут понављамо, а то је да све институције које се баве  привредним криминалом треба да уђу у Електрпривреду Србије, Србијагас, Београдске електране, посебно Електрану Нови Сад, Бор, Зајечар, Лозница. Дакле, морамо да видимо како изгледају ти оправдани, а ми знамо неоправдани трошкови које праве топлане, и не само топлане, јер је цео тај ланац набавке енергената, када крене набавка енергената уколико је угаљ, од Србијагаса уколико је гас, уколико је мазут НИС, па до топлана јесу у ствари један круг системске корупције, и због тога су рачуни данас тако високи, непримерено високи, имајући у виду све оно што се зову улазни трошкови топлане. То је оно што је везано за енергетски биланс који јесте угрожен и озбиљно је питање како ћемо ми преживети ову зиму и да ли ће бити струје, да ли ће бити гаса, да ли ће бити довољно грејања, да ли ће грађани кренути, као што су у неким градовима Војводине, да се искључују са рецимо дотока гаса и да покушавају да нађу неко алтернативно решење за грејање, то аутоматски значи да оптерећују биланс са неке друге стране.

Друга ствар коју сам желела да вам кажем то је да за два дана СНС слави две године од свог постојања у Београдској арени са почетком у 12 часова и ми данас позивамо још једанпут све симпатизере СНС да дођу и да заједно поделимо све оно што мислимо и осећамо у периоду који се десио ове две године. Две године које су прошле од оснивања СНС су донеле то да је постала највећа политичка снага на овим просторима. Такође, с друге стране, СНС  је због тога далеко одговорнија у односу на многе друге, а са друге стране две године нису донеле бољитак у животу ове земље. Имамо милион незапослених, исто толико  сиромашних, инфлација расте, бруто производ пада, дакле показатељи нису такви да можемо да будемо задовољни, далеко од тога. Ми сматрамо да промене морају доћи што пре и СНС данас окупља све људе који су свесни да до промена мора доћи и окупља све оне који желе да живе од свог рада, пристојну земљу, пристојан посао и пристојан живот. Уколико имате питања изволите.