Зорана Михајловић - Милановић - 29.10.2010.

Друга тема која је у ствари једнако значајна говори о томе колико се лоше послује у овој земљи јесте стање у Електропривреди Србије. СНС већ годину дана упозорава на стање у Електропривреди Србије и на то да Србија неће имати довољне количине електричне енергије, то смо радили на прес конференцијама у мају месецу, у јулу месецу, па 3 августа и ми данас јасно кажемо да поред тога што нема електричне енергије и што ће се увозити, ми данас кажемо да нема ни угља, не зато што је Србија сиромашна угљем него из једног простог разлога што се у Србији нису учиниле све оне предрадње да бисмо отворили нова рудна поља, те ће тако Србија следеће године готово сигурно имати мањак, односно најмање седам милиона тона угља, а то значи да ћемо увозити угаљ за рад сопствених термоелектрана. Дакле, СНС данас оптужује Владу Србије за лоше стање у енергетском сектору и за стање у Електропривреди Србије. Влада Србије на неки начин је заробила Електропривреду Србије и све грађане Србије, јер цена електричне енергије није нимало ниска у односу на пословање и на оно стање које јесте у ЕПС-у већ је цена висока. Захтеви и уцене које иду са друге стране од ЕПС-а да се тражи помоћ  државе у наплати потраживања, у репрограму дугова итд. јесу ствари, односно послови Електропривреде Србије. Према томе, ми данас захтевамо од Владе да пошаље све важне институције које се баве привредним криминалом и организованим криминалом  у Електропривреду Србије, значи да се провери пословање ЕПС-а, не само дистрибуција већ од производње до дистрибуција, од Колубаре, Костолца па до дистрибуције Београд. Ми као СНС захтевамо од Државне ревизорске институције (то је њен посао) да уђе у ЈП ЕПС које је највеће предузеће на Балкану и које данас има највеће капацитете на Балкану, а у највећим је губицима и прегледа пословање овог предузећа, пре свега да прегледа сврсисходност донетих одлука.

Дакле, ако су познати подаци да у последњих 20 година раст потрошње енергије у Србији је био преко 60% по становнику, ако је познато да ће потрошња  да расте просечно 2% годишње, ако је познато да расте увоз електричне енергије и да ће да расте  још најмање 150% до 2015. године, онда је оно што ради Влада заједно са Електропривредом, заједно као родитељ Електропривреде, у најмању руку неморално. Дакле, ми данас знамо да опада домаћа производња енергије, а да расте потрошња, да расте увоз, стога ми питамо премијера, дакле Владу Републике Србије, ко је одговоран за то што нема струје, ко је одговоран за то што ћемо да увозимо угаљ, где су приоритети? Дакле, да ли је могуће да Влада Србије није могла за ево последње две године, да не говоримо о последњих десет година, да дефинише политику, односно програм енергетског сектора, да знамо шта ћемо са оним што нам је једино практично остало, а то је ЕПС.

Дакле, да ли је приоритет био да увозимо или да градимо, да ли је приоритет био да отварамо нова рудна поља или да увозимо угаљ, да ли је приоритет да се бавимо такозваним паметним мрежама, ако су још у повоју у свету, а да у исто време при најмањем невремену рецимо део Србије нема струју? Дакле, уопште, да ли је приоритет да набављамо бројило, о чему ће СНС направити посебну прес конференцију и да трошимо најмање пола милијарде евра, а да са друге стране имамо рецимо багер који се бавио откопом  јаловине чије је рецимо сређивање уместо 1 године трајало 5 година и да на то трошимо 15 милиона евра?! Дакле где су приоритети, где је програм? То је оно за шта ми дирекно оптужујемо Владу.  

ЕПС је дете Владе, ЕПС ради онако како му Влада дозволи или не дозволи.
Значи, Влада Србије је одговорна за то што ми данас немамо струју и што ћемо следеће године увозити и угаљ, поред те струје.
Толико о томе, а ја сам сад овде за ваша питања везана за ЕПС, или евентуално за курс динара, за економску политику.
Хвала лепо!