Зорана Милановић - 12.08.2010.

Трећа ствар на коју покушавамо да упозоримо председника Србије да не прави грешке у енергетском сектору Србије јесте да тражимо да се поново покрене питање губитка партнерског односа Србије у једној фирми, „Југороз гас Србија“ је изгубила 25% има мањинско учешће. СНС је последњих годину дана упозоравала на проблеме, на последице које можемо да трпимо због тога. Ево ми данас управо и трпимо последице. Председник Србије у Бугарској договара магистрални гасовод Ниш-Димитровград, а ми га данас питамо, СНС пита председника Србије за кога је уговарао тај посао?! Ако знамо да је Ниш-Димитровград магистрални гасовод дужине 180 километара и да је већ данас 60 километара тог гасовода у власништву стране компаније, у којем Србија има мањинско учешће, а то је „Југороз гас“ и ако знамо да коалициони партнер, управо ДС – СПС, прогурала законе о експропријацији земљишта у парламенту да би страна компанија на нашој  територији градила Ниш-Димитровград онда је потпуно јасно да ће тај гасовод градити страна компанија, а не српска компанија „Србија гас“. То даље значи да Србија поново може да буде уцењена транзитним таксама као што већ јесмо уцењени таксама које плаћамо за гас који пролази кроз Мађарску, а то даље значи да може да нам се деси да можда једног момента и останемо без гаса па да опет плаћамо ону помоћ у гасу који смо плаћали 25 милиона долара за само три дана гаса. Такође информишемо председника да то даље значи да приход од такси неће ићи Србији него ће 75% онолико колико је власништво ићи страној компанији.

Дакле, Србији је неопходан алтернативни правац гаса, али пре тога Србија мора да реши своје проблеме, проблеме у сопственом дворишту. Наиме, министар полиције је пре неколико месеци рекао да се води истрага за губитак партнерског односа у „Србија гасу“. Ми до дана данашњег нисмо добили извештај. Председник Србије одлази у другу државу и договара изградњу Ниша-Димитровграда, изјављујући да је 85% власништво ове компаније.
Дакле, још једанпут молимо председника да се извини руском партнеру, јер нама гас треба, а са друге стране захтевамо да покрене поново питање губитка партнерског односа у „Југороз гасу“.
То је у најкраћем, ја сам овде за сва питања, ево изволите, не морају бити везана само за гас, могу да буду везана за рафинерију или неке друге ствари?

Новинар: Шта би било повољнија варијанта за Србију, да се иде преко Зајечара или преко Димитровграда?
Зорана Милановић: Оно што сам ја на почетку рекла, fisibilitz студија ће одредити тачну руту, километре и остало. Оно што је битно за Србију је да гасовод кроз Србију гради ЈП „Србија гас“, то је повољно за Србију и то је једини начин да исплатимо инвестицију у годинама које долазе управо кроз приходе од транзита. Наравно да је ово сигурност и оно што нама највише треба, јер Србија добија гас из једног правца и плаћа транзит који је 7 до 12 пута више него таксе кроз Украјину.

Изволите! Ако нема више питања, хвала вам најлепше!