Вести

Вучић: На крају 2025. године просечна плата 900 е, пензија 430-440 е

Просечна плата на крају 2025. године биће 900 евра, а просечна пензија 430 до 440 евра, то обећавам грађанима Србије, рекао је председник Србије Александар Вучић представљајући нови инвестициони план Србија 2025.

То ће бити један од резултата новог инвестиционог плана, који ће, како је истакао председник Вучић, за разлику од тешких реформи 2014, погодити пре свега владу, директоре јавних предузећа, ЕПС, Србијагас, а не грађане.

Први циљ плана "Србија 2025" је да се драстично смањи пропроција одласка младих из земље, рекао је Вучић.

Србија је у новембру имала највећи раст у Европи од 6 одсто, а годину ћемо завршити са растом БДП-а од 4,0 процента, објавио је данас најновије податке председник Александар Вучић.

Први циљ плана Србија 2025 је да се драстично смањи пропорција одласка младих из земље, да би имали више деце и будућност, рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће у јануару наредне године просечна плата бити преко 500 евра, а пензије 245 евра.

Пензије су тренутно 226 евра, а биће скоро двоструко веће за пет година у реалном износу, рекао је председник и додао да ће животни стандард пензионера бити око 70 одсто бољи него сада.

Рекао је да се то мозе и због макроекономске стабилности и да ће курс динара 14 година у континуитету остати стабилан - између 117 и 120 динара у односу на евро.

Напоменуо је да ће са платама ићи лакше, а са пензијама теже, јер се смањује удео пензија у платама, али да ће се све предузети да и пензије буду усклађене са растом плата, али да се не смеју угрозити јавне финансије.

"Помераћемо да буде 12 до 13 одсто учешћа, данас нам је 10,2 одсто, ићи ће на 10,5 - 10, 7 , да би пензије расле брже", рекао је Вучић, напомињући да бисмо, ако би ишли на чист свајцарски модел, били у проблему.

Рекао је и да треба обезбедити конкуренцију на тржишту радне снаге, јер немамо радника.

Реформе це бити теске за владу и дрзаву, ЕПС, Србијагас и јавна предузећа, а не за грађане, истакао је председник.

 

У новембру раст 6 одсто,годину завршавамо са 4 одсто раста

Овим резултатима, каже, допринеле су тешке реформе, што је како је рекао допринело и томе да се стопа незапослености спусти испод десет процената на 9,5 колико тренутно износи.

"У новембру Србија је имала највиши раст у Европи од 6 одсто, завршићемо годину са 4,0", рекао је председник на представљању Програма Србија 2025 и указао да су раније пројекције говориле да ће тај раст бити 3,5 одсто.

Вучић је навео да, према прелиминарним подацима, стране директе инвестиције износе 3,8 милијарди, што је како је рекао, 9 одсто више него 2018. године.

Сво ови резултати, постигнути су, како је истакао, захваљујући народу и заједничком раду на реформама.

 

Променили смо лице Србије,време за нове,другачије мере

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је у последњих пет година промењено лице Србије, која је 2014. године била у катастрофалној финансијској ситуацији, те поручио да је сада време да се изађе са другачијим мерама, које, за разлику од претходних, неће погодити грађане, већ владу и директоре.

"Ово је план шта ћемо да урадимо, не само о пројектима, јер наш циљ је пре свега да људи живе боље и да драстично смањимо пропорцију одлазака младих из Србије, да они остану у земљи",рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је после избора 2014. године разговарао са људима из његове странке, али и са Ивицом Дачићем и странкама око СПС, и да су тада "себи држали опело", гледајући у каквој се ситуацији земља налази - да јавне финансије нису под контролом, док јавни дуг "одлази у небо", захваљујући неодговорној политици оних који су, каже, мислили да се партијским договором купује боља будућност, а не радом, способношћу и знањем.

"Прошло је пет година од тада. За тих пет година променили смо лице Србије, која је сада успешна земља, најбрже напредује у целој Југоисточној Европи. Успели смо да не само у кошарци, ватерполу, одбојци, већ да будемо међу најбољима у Европи у економији, у свему где смо били последњи или међу последњима", рекао је Вучић.

Данас је, каже, тренутак да се изађе са другачијим мерама пред грађане.

"Трудили смо се и мучили да план направимо. Иза њега ћемо да станемо чврсто. Неки ће овде бити 2025. године, неки неће, али ћемо сви бити поносни на оно што је урађено, јер резултатае рада никоме не можете да одузмете", рекао је Вучић.

 

Више од пет милијарди евра у путну инфраструктуру

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће у оквиру програма Србија 2025 више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

"Планови су да уложимо 5,078 милијарди у путну инфраструктуру у наредном периоду", рекао је Вучић.

Председник је детаљно представио који ће сви путеви бити урађени у наредном периоду на нивоу целе Србије.

Председник је на мапи градова Србије исцртао и повезао будуће деонице и објаснио где ће путеви пролазити и која места ће повезивати.

Навео је између осталог, да ће се градити брза саобраћајница Сомброр-Кула-Врбас Бечеј, Ново Милошево, Кикинда.

На овај начин, каже, биће поптпуно повезан северозападни део са североистоком земље, а додатно ће се градити аутопут Београд-Зрењанин, као пут Нови Сад-Зрењанин...

За три године биће, каже, завршен Моравски коридор,а један од важнијих пројеката је и деоница Вожд Карађорђе за шта је већ обезбеђено 100 милиона евра.

У железничку инфраструктуру биће уложено нешто више од 3,5 милијарди, а у ту цифру је урачуната и изградња метроа у Београду око 1,3 милијарди.

За деоницу реконструкције пруге Нови Сад-Суботица већ је издвојено 800 милиона евра, а за пругу Београд - Ниш обезбеђено је 200 милиона евра.

Вучић је рекао да ће за улагања у водни саобраћај бити озбезбеђено 274 милона евра, од чега највише за улагање у пороширење луке Прахово, Богојево, у Сремској Митровици, затим за изградну нове луке у Београду, додатна улагања у Луку Нови Сад, у луку у Смедереву и друго.

Када је реч о ваздушном саобраћај, ту ће бити кроз буџет обезбеђена средства за наставак развоја.

Вучић је напоменуо да ту не може држава много да издваја због рестриктивне политике ЕУ у вези са државном помоћи.

"Развој аеродорома и ваздушног саобраћаја иде великом бризном напред",рекао је Вучић.

Када је реч о сектору пољопривреде, за инфраструкту ће ту бити укупно уложено 300 додатних милиона евра мимо буџета, а новац ће између осталог ићи највише за наводњавање, 86 милиона евра, 70 милиона за комасацију, 50 милиона евра за трактроре за пољопривреднике...

За улагање у инфраструктуру у области туризма биће издвојено 200 милиона евра наводећи улагања у бање, спортске центре, планинске ски центре, археолошке локалитете...

 

Додатних 500 милиона евра за енергетику

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, приликом презентације програма „Србија 2025“, додатних 500 милиона евра за улагање у области енергетике.

„Када се погледа само цифра, то делује мало, али не и када се зна са колико новца располажу јавна предузећа“, рекао је Вучић

Вучић је казао да ће тај додатни новац бити употребљен пре свега за додатне капацитете складиштења гаса, за изградњу новог блока термоелектране Колубара Б у Каленићу, али и бројне друге приоритетне пројекте у изградњи гасне мреже.

 

Додатна средства и за помоћ Србима на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, презентујући програм „Србија 2025“, да ће Канцеларија за Косово и Метохију добити додатних 150 милиона евра.

Та додатна средства, како је објаснио, намењена су инфраструктурним пројектима.

„Радићемо свуда где можемо, и то не само на северу, већ и јужно од Ибра - у Грачаници, Ранилугу, Клокоту, Пасјану, али И Штрпцу, Сиринићкој Жупи, на целом КиМ где год живе Срби“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио и додатних 100 милиона ева за сарадњу са Републиком Српском.

„Наша је обавеза да, због нешто лакше ситуације, много већег нивоа инвестиција које имамо, помогнемо РС њеним повезивањем са матицом, не угрожавајући територијални интегритет БиХ“, рекао је Вучић.

 

Милијарду евра за водовод и канализацију - у сваком селу

У оквиру Прогам "Србија 2025" биће уложено чак милијарду евра за изградњу водовода и канализације у сваком селу у Србији, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Председник је рекао да ће, после улагања у путну и железничку инфрастрктуру, највише новца бити издвојено у водовод и канализацију, јер је то од огромног значаја за живот грађана.

"Да у сваком селу имамо водовод и канализацију", рекао је Вучић.

Рекао је да ће новац за ту намену бити реализован преко Канцеларије за јавна улагања и напоменуо да је опредељено и више новца него што локалне самоуправе могу да потроше.

Вучић је нагласио да је потребна озбиљна припрема пројеката од стране локалних самоуправа.

 

Велики новац за спортску инфраструктуру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће велики новац бити уложен у спортску инфраструктуру у наредном периоду, јер је то повезано са туризмом.

То је илустровао примером да помоћ у изградњи кошаркашких и фудбалских терена на Дивчибарама значи да се помогло и значајном повећању броја туриста на тој планини.

Вучић је, међу пројектима чија реализација следи у наредном периоду, набројао национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Краљеву, Лозници, Крушевцу, Врању, Новом Пазару.

Посебно је, каже, поносан, што ће новац бити издвојен за дворану Спортског друштва Раднички са Врачара.

Такође, биће изграђена мултифункционална дворана у Кошутњаку, Национални одбојкашки центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, спортски центар Караташ, стрељана у Бору...

 

За здравство додатних 600 милиона евра

У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра, најавио је данас председник Александар Вучић представљајући програм Србија 2025.

Вучић је истакао да здравство "троши" толико, да 20 одсто буџета одлази у здравство.

Притом, навео је да је само око 950 милиона одлази на плате запослених у здравству, а 2,3 - 2,4 милијарде се потроши на само здравство, како би се свим грађанима омогућило да имају добру негу и заштиту.

Додао је да у то не спадају КЦ Ниш, који је изграђен, као ни градња КЦС-а која напредује.

"И зато нећу да дозволим да Инфективна клиника стоји у онаквом стању, да десетине домова здравља и амбуланти у градовима изгледају оронуло. Много тога се поправило, али мора још боље, да људи могу да осете бољитак, а за то имамо новац", рекао је Вучић.

Додао је да би волео да се из инвестиционог плана потроше сва предвиђена средства.

 

Србија није у кризи, верујем у још лепшу будућност

Србија није у кризи, у Србији ће се живети много боље, поручио је данас председник Александар Вучић завршавајући предсатвљање инвестиционог програма за наредних пет година.

Вучић је истакао да је потребно да сачувамо мир и стабилност, да будемо вредни, паметни и одговорни.

"Уверен сам да ће будућност Србије изгледати другачије, лепше и боље и да ће наш народ, а наша деце пре свега, бити неупоредиво срећнија него раније", поручио је председник Србије.

 

Радили смо напорно, резултати су ту

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија постигла велике успехе у овој години, да је међу најуспешнијим земљама, као и да је због тога и лично веома срећан и задовољан и да живи за овакве тренутке.

Одговарајући на питање новинара шта сматра највећим успехом Србије, а шта личним, издваја привредни раст - на крају године 4 одсто - и казе да је успех земље посебно уочљив у последњих шест месеци.

Подсећа да је Србија то постигла теским радом, полазећи од минуса који јој је оставила бивша власт.

Каже да се шест месеци спремао да Ивици Дачићу и Синиши Малом саопшти тада лосе вести да је разорена привреда, индустријска производња пала 17 одсто, раст у минусу 3,5 одсто, фабрике затворене....

Зато сада честита грађанима на успеху, наводећи да ћемо у четвртом кварталу по расту бити први у Европи, не рачунајући Ирску.

Личним успехом сматра то што је радио, трудио се и борио, и што је на међународном и на домаћем плану сачуван мир, и стабилност.

Све друго, новогодишње честитке, каже, не иду му од руке.

Признаје и да је много тога планирао а није успео да уради, али, понавља, није суштина у томе колико ћете пута да паднете, вец да устанете и радите и тако побеђујете.

"Милион таквих ствари има...То је посао, само они који не раде не греше, и они гађају каменицама оне који раде. Ја и влада радили смо напорно, резултати су ту", рекао је Вучић.

 

Мир и стабилност у региону предуслов за све,па и за план

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је предуслов за реализацију плана Србија 2025 мир и стабилност у региону, у шта ће Србија и даље улагати велики труд, напор и енергију.

Вучић је, одговарајући на констатацију новинара да се видело како изгледа план за привреду, али да једна искра у региону може да сруши цео пројекат, нагласио да се чини да сви људи који су добронамерни виде да Србија улаже напоре у очувању мира и стабилности.

Казао је да су пре неколико дана дошли напади из БиХ због Стратегије националне одбране, да су из Сарајева напали што помињемо РС, што је, иначе, наша обавеза према Дејтонском споразуму, а Милорад Додик - што се помиње БиХ.

„Ми смо само радили свој посао и поштовали Дејтонски споразум, рекли да смо за очување РС унутар БиХ. Питам се је л то неко планира укидање РС, је л то Србија може да прихвати и каже "укинете". То може да се деси само ако је то воља српског народа. Супротно вољи српског народа Србија то не може прихватити", рекао је Вучић.

Рекао је да Србија ћути док из БиХ кажу да је Косово независна држава, а ако неко у свету, како је констатовао, треба да води рачуна да не даје такве изјаве, онда је то БиХ.

„Никакве ставове, судове не дајемо, ћутимо на свакодневне увреде. Мислим да ни у Данасу, Времену, НИН-у нема толико мојих слика колико у албанским медијима на Косову, колико измишљотина и лажи. Цхутим. Чекам да у Приштини нешто ураде, некакву владу формирају, да видмо можемо ли да разговарамо са неким“,рекао је Вучић.

Истакао је да ће бити потребно много труда, енергије, напора да предузмемо да бисмо успели да сачувамо мир, јер је то све предуслов да би се најављено могло направити. 

 

Биће "људског фактора",али ћемо реализовати Србија2025

Председник Србије Александар Вучић не искључује проблеме у спровођењу програма Србија 2025. због "људског фактора", као и код осталих великих пројеката, али ће план, каже, бити спроведен.

Вучић је рекао да је, на пример, било пуно проблема у Грделици где се правио Коридор 10, уз много додатних одштетних захтева (клејмова), затим на изградњи источног крака Коридора 10, посебно код Просека и Банцарева, те и у многим другим пројектима, што је заједно са владом морао свакодневно да ресава.

"Када питате једну болницу на истоку Србије колико завоја имају, вакцина, лекова и слично, кажу да не знају, јер не воде материјално књиговодство", напоменуо је Вучић и додао да им држава купује средства, а да они не знају колико су потрошили.

"Имамо 500 таквих ствари на дневном нивоу", рекао је Вучић.

Каже да је начин на који се управљало здравственим установама за време Томице Милосављевића или Млађана Динкића за време претходне власти била стратешка грешка и да су зато скоро све домове здравља и апотекарске установе довели до потпуне пропасти.

Он очекује да ће сигурно 99 одсто најављених пројеката у оквиру програма Србија 2025 бити реализовано са циљем да се грађанима омогући бољи живот.

 

 

Извор: Танјуг/РТС